Енергоакції поріжуть «на локшину»

Поділитися
Влітку українську енергетику знову почнуть потихеньку продавати. Недорого і дрібними шматочками. Йдеться про продаж багатостраждальних пакетів трьох обленерго — «Полтава-», «Прикарпаття-» та «Сумиобленерго»...

Влітку українську енергетику знову почнуть потихеньку продавати. Недорого і дрібними шматочками. Йдеться про продаж багатостраждальних пакетів трьох обленерго — «Полтава-», «Прикарпаття-» та «Сумиобленерго». Фонд держмайна безуспішно продавав їх із березня минулого року. Тоді на біржі викинули акції п’яти обленерго (окрім названих, продавали блокуючі пакети ще «Полтава-» та «Львівобленерго»).

Приватизатори спробували зіграти на боротьбі між бізнес-групами. Виникла ідея скористатися протиріччями акціонерів — на обленерго якраз ішла довгограюча фаза перерозподілу впливу між братами Григорієм й Ігорем Суркісами і тандемом Костянтина Григоришина й Ігоря Коломойського.

Купівля 25% акцій забезпечувала кожній зі сторін контроль. За це можна було й розщедритися...

Спочатку щось навіть вийшло. 29 квітня минулого року 26,98% акцій «Львівобленерго» за стартової ціни 171,7 млн. грн. компанія «ТЕКТ-Трейд» купила за 197,8 млн. Тобто спостерігалося навіть невеличке перевищення — близько 15%. (Тут, щоправда, слід згадати: 2008 року, ще до кризи, цей пакет хотіли одержати за 554 млн. грн.). Кінцевим покупцем називалися структури братів Суркісів, що забезпечувало їм у підприємстві контрольний пакет.

Наприкінці травня вдалося продати пакет «Чернігівобленерго»: за стартової ціни 119 млн. грн. пакет купили за 223 млн. Ці акції пішли до Григоришина і Коломойського (сумарно у них накопичилося близько 65% акцій обленерго).

Однак на цьому наче відрізало. Решта пакетів наглухо зависли, хоча їх продовжували методично виставляти на торги.

Причина була зрозуміла. Приватним акціонерам зовсім перехотілося переплачувати. Про що вони прямо і заявили, пояснивши своє бачення того, що відбувається. Ігор Коломойський зайвий раз нагадав про існування «озброєного нейтралітету» із Григоришиним: «Усім процесом купівлі акцій у нас повністю керує Григоришин. Я заздалегідь визнаю: за скільки купиш, стільки й буде — я дам половину».

Щодо купівлі інших блокуючих пакетів Коломойський філософськи зауважив: «Зараз — ні, тому що стартова ціна завищена». Тим більше що оперативний контроль над компаніями ще в 2004-му утримували брати Суркіси. Тим часом, за неофіційними даними, тоді ж було досягнуто неформальної угоди про те, що сторони не будуть нарощувати свої пакети і перерозподіляти частки.

Після Майдану угоду де-факто пробували порушити: пан Григоришин за дружньої допомоги пана Порошенка намагався перехопити контроль над «Полтава-» і «Прикарпаттяобленерго». Але все закінчилося гучною й іронічно коментованою боротьбою за побутове приміщення адмінбудівлі «Прикарпаттяобленерго»...

Поява на ринку пакетів ФДМУ дала шанс знову все переграти. Однак робити це за будь-яку ціну акціонери не стали, а вирішили домовитися. Переговори тривали кілька місяців, але сторони все ж таки вийшли на результат.

У лютому 2010 року Ігор Суркіс повідомив, що акціонери ВАТ «Львів-», «Прикарпаття-»,
«Чернігів-», «Полтава-» і «Сумиобленерго» досягли домовленості. Її суть полягала у взаємному обміні акціями, у результаті кожна з груп отримувала можливість самостійно контролювати енергокомпанії.

Суркіси одержували західні «Львів-» і «Прикарпаттяобленерго». А ще три обленерго ішли структурам Ігоря Коломойського (група «Приват») і Костянтина Григоришина («Енергостандарт»). Що й було зроблено...

За даними «Деловой столицы», тепер у «Прикарпаттяобленерго» у братів Суркісів 70% акцій, а у «Львівобленерго» — близько 94% акцій.

Зате в «Полтава-» і «Сумиобленерго» тандем Коломойський—Григоришин має більш як 70%, а «Чернігівобленерго» практично повністю (на 96%) належить йому.

Щоправда, враховуючи їхні «непрості стосунки», важко сказати, що цей розклад — навіки.

Цікаво, що в рамках домовленості відбувся перерозподіл і акцій, котрі належать офшоркам у державному «Запоріжжяобленерго». Тепер у компаній братів там сформовано блокуючий пакет. Побічно це підтвердили збори акціонерів «Запоріжжяобленерго», на яких представники структур братів Суркісів ввійшли до наглядової ради.

Хоча у компаній, близьких до «Енергостандарту» і «Привату», у цьому обленерго теж залишилися невеличкі частки (менш як 10%).

Проведення зборів акціонерів у «Полтаваобленерго» (перших за дев’ять років) і «Львівобленерго» (де збори не проводили з 2001 року) підтверджує виконання сторонами «сухаревської конвенції».

Однак це ж означає, що продати пакети акцій, які залишилися у держави, приватизаторам «за дорого» буде дуже проблематично. Власне, коли наприкінці березня в.о. голови ФДМ Олександр Рябченко доручив зняти з продажу на біржових торгах держпакети акцій ВАТ «Полтава-», «Суми-» і суркісівського «Прикарпаттяобленерго», це теж був сигнал, що держава відступила.

Тепер їх продаватимуть в іншій обстановці і, судячи з усього, охоче поступляться в ціні. Поки відомо, що «акції будуть виставлятися за ринковою вартістю, оцінку якої планується здійснити станом на 30 квітня цього року». Раніше експерти припускали, що акції запропонують не одним великим пакетом, а кількома маленькими. Як заявила голова біржі ПФТС, «їх поріжуть на локшину». Це дасть можливість збільшити кількість претендентів на купівлю акцій обленерго, якими зможуть стати портфельні інвестори. А, може, і деякі бізнес-групи повоюють за контроль.

Загалом, заступник голови ФДМ Юрій Яковлєв уже заявив, що «йде узгодження строків поновлення продажів». Не виключено, що акції ВАТ «Прикарпаттяобленерго», ВАТ «Полтаваобленерго», ВАТ «Сумиобленерго» будуть реалізовуватися на біржах малими пакетами.

Та найцікавішим об’єктом може стати блокуючий пакет ВАТ «Одесаобленерго». У цього енергопідприємства — багата історія непотрапляння на торги. Фонд держмайна неодноразово намагався продати пакет акцій цього ВАТ, але його знімали з торгів ще на ранній стадії обговорення. Тут конфлікт іще не завершено. Суперечка точиться між акціонерами групи — росіянами Олександром Бабаковим і Михайлом Воєводіним (компанія VS Energy International B.V.), з одного боку, і Костянтином Жеваго — з іншого.

Групу пана Жеваго свого часу було викинуто з числа власників «Одесаобленерго». Відбувалося це силовим шляхом із подвійним нічним штурмом адмінбудівель, паралельним існуванням двох правлінь та іншими речами.

Задля справедливості зазначу, що, м’яко кажучи, байдуже ставлення Костянтина Валентиновича (група «Фінанси та Кредит») до платежів за електроенергію, отриману з Оптового ринку, на той час настільки всіх утомило, що на ці події всі подивилися крізь пальці.

У результаті його 35-відсотковий пакет після серії перепродажів опинився у структур VS Energy. Зараз у них сумарно 55,8%, і якщо додати до них 25%, виходить повний контроль.

У близької до групи «Фінанси та Кредит» офшорки FS Trading — близько 14%. У принципі, держпакет посилив би їхні позиції. Купивши його і докупивши на ринку ще трохи, можна одержати 40% акцій. Та з огляду на останні зміни в законодавстві про зниження кворуму присутніх на зборах акціонерів до 50% значення вищезгаданих гіпотетичних відсотків різко знижується. Тож іще запитання, наскільки готові і чи готові взагалі заплатити група «Фінанси та Кредит» і Ко «за новий квиток на війну».

Група вже довго судилася за раніше втрачені 35% «Одесаобленерго». По ходу конфлікту безсторонні судді Верховного суду України з невеличким інтервалом якось прийняли навіть кілька взаємовиключних рішень. Але, зрештою, цих акцій так і не повернули.

Група Жеваго за останні роки взагалі втратила всю «свою» енергетику. Кілька місяців тому, без будь-якої реакції з її боку, Антимонопольний комітет України дозволив кіпрській Energy Standard Fund набути контроль над ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання». Це колишні мережі «Луганськобленерго», які колись теж належали групі «Фінанси та Кредит».

Зараз у «кіпріотів» 75% акцій, які перебувають в управлінні компанії пана Григоришина, а ще 25%, за даними АМК, — у дочірньої структури Укрсоцбанку. Судячи з відсутності навіть млявого протесту, на повернення луганських мереж пан Жеваго вже не претендує.

Ну а за відсутності реальної конкуренції москвичам теж нема особливого резону переплачувати. В «Одесаобленерго» дуже непросте фінансове становище. Тож основний плюс викупу держпакета — можливість потім спокійно провести додаткову емісію. Її намагалися провести не раз, але регулярно цю затію зривали держоргани.

Вже цього року не відбулося двох зборів акціонерів «Одесаобленерго». Останні перенесли з лютого аж на кінець жовтня. На них якраз планувалося затвердити результати закритого розміщення акцій «Одесаобленерго».

Хоча, можливо, ФДМ розраховує і на інтерес інших учасників. Адже «Фінанси та Кредит» — далеко не єдина українська бізнес-група. Подивимося, як розвиватимуться події. Чекати залишилося недовго.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі