Румунський дипломат копав під Кремль

Поділитися
У Москві під час спроби одержання секретних військових даних «затримано на гарячому» працівника румунського посольства...

У Москві під час спроби одержання секретних військових даних «затримано на гарячому» працівника румунського посольства. Як повідомив Центр громадських зв’язків Федеральної служби безпеки, співробітник Служби зовнішньої інформації Румунії Габріел Греку, який працював у посольстві під прикриттям посади першого секретаря політвідділу, затриманий у Москві під час спроби одержання від громадянина РФ секретної інформації військового характеру. «У розвідника вилучено предмети шпигунського спорядження, котрі повністю викривають його ворожу діяльність проти Російської Федерації», — повідомляє прес-служба російського відомства.

Спробу передачі секретних даних військового характеру зафіксували камери спостереження. На кадрах відеозйомки видно, як чоловік залишає в камері схову чорний пакет. Згодом посилку забирає співробітник Служби зовнішньої інформації Румунії Габріел Греку. Через кілька хвилин оперативники затримали його на гарячому. З собою у розвідника було шпигунське спорядження.

За повідомленнями російських ЗМІ, румунському дипломату запропоновано залишити Росію протягом 48 годин. У відповідь на це, повідомляє сайт km.ru, румунська влада наказала одному з російських дипломатів у Бухаресті — Анатолію Акопову — також залишити країну, оголосивши його персоною нон грата. Поки що російські офіційні джерела утримуються від коментарів і не підтверджують, чи справді Акопова вишлють із Румунії.

Центр громадських зв’язків ФСБ Росії заявив, що румунський розвідник намагався отримати у РФ секретні відомості військового характеру. За даними російської спецслужби, попередник Греку на посаді першого секретаря політвідділу посольства Румунії у Москві Діну Пістоля, який залишив країну 2008 року, займався збором аналітичних матеріалів про ситуацію в Молдові та Придністров’ї, а також компромату на вищих посадових осіб і провідних політиків невизнаної республіки.

Особисті зустрічі румунського розвідника з російським громадянином «М» відбувалися з дотриманням підвищених заходів конспірації: дата й час зустрічей призначалися електронною поштою, повідомляє прес-служба російського відомства.

За даними ФСБ, у грудні 2008 року у зв’язку із закінченням терміну відрядження Пістоля залишив Росію, контакт із російським громадянином почав підтримувати його наступник Габріел Греку, який раніше працював у посольстві Румунії в Єревані, йдеться у документі.

«Крім відкритої політичної інформації, Греку вимагав від росіянина передати йому документи, котрі містять дані військового характеру. Після цього росіянин, зрозумівши, що його схиляють до державної зради, добровільно повідомив про це у ФСБ і висловив готовність сприяти органам безпеки у припиненні діяльності дипломата», — цитує повідомлення російського відомства РІА «Новости».

За результатами аналізу документів, проведеного ФСБ РФ, передача даних, яких вимагав Греку, могла б завдати значної шкоди інтересам безпеки Росії, і у зв’язку з цим, уточнює відомство, було прийнято рішення про припинення шпигунської діяльності Греку. «На цей час проводиться аналіз зв’язків румунських розвідників з числа громадян Росії, ряд яких, за певними ознаками, можуть мати агентурний характер», — повідомляє ФСБ.

Нагадаємо, що в червні у США за підозрою у шпигунстві на користь Росії було заарештовано групу людей, більшість яких — громадяни РФ. Суд південного округу Нью-Йорка висунув їм обвинувачення у злочинній змові з метою ведення діяльності незареєстрованих агентів іноземного уряду. Росіяни визнали свою вину й погодилися на негайну депортацію на батьківщину. На початку липня їх обміняли у Віденському аеропорту на чотирьох інших росіян, засуджених раніше в РФ за шпигунство і виданих тепер Заходу. Згодом стало відомо, що влада США вислала — на підставі порушення імміграційного законодавства — ще одного ймовірного агента РФ.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі