Експерт: Реальне податкове навантаження на українську економіку вище, ніж в Європі

Поділитися
Реальне податкове навантаження на українську економіку є вищим, ніж в Європі, заявив генеральний директор аналітичного центру «БЕСТ», член Комітету з економічних реформ Валерій Гладкий.

Реальне податкове навантаження на українську економіку є вищим, ніж в Європі, заявив генеральний директор аналітичного центру «БЕСТ», член Комітету з економічних реформ Валерій Гладкий під час круглого столу на тему «Оподаткування в Україні: ключові проблеми та шляхи їх усунення», організованого Лігою фінансового розвитку, Представництвом Світового банку в Україні та «Дзеркалом тижня».

Як він зауважив, якщо підрахувати кошти, які перерозподіляються не тільки через бюджет, але й позабюджетні фонди (в т.ч. — Пенсійний фонд), вийде показник 42%, а не 30,9%, про що заявляють у Мінфіні.

За даними заступника міністра фінансів Тетяни Єфименко, відповідний показник у Європі становить 34-40%, а в США та Японії — 22%. Як пояснила представник уряду, така різниця зумовлена системою соціального страхування, яка в Україні та Європі передбачає створення централізованих фондів

Гладкий спрогнозував, що в поточному році, як і в минулому, будуть спроби «підігнати» базу доходів під видаткову частину. Крім того, на думку Гладкого, «уряд значно переоцінює доходний потенціал і ті додаткові надходження, які можуть надійти до бюджетів усіх рівнів унаслідок змін в системі оподаткування — це стосується розширення бази оподаткування».

Коментуючи ж дані про 40-відсоткове збільшення завдання для податкової адміністрації на наступний квартал у порівнянні з першим кварталом, Т. Єфименко зауважила, що «сьогодні всі плани, які видаються Міністерством фінансів, пов’язані з циклом декларуванням податків, який регулюється законодавством»: «Після новорічних свят завжди сплачується менше податків, в лютому ж наступають терміни, коли декларуються суми податків».

Детальніше читайте у розділі «Оподаткування в Україні: ключові проблеми та шляхи їх усунення» спецпроекту «Банківський КПД» на сайті «Дзеркала тижня».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі