2016 рік стане "чорним роком" для світу – Die Welt

Поділитися
2016 рік стане "чорним роком" для світу – Die Welt 2016 рік буде тяжким для економіки. Ілюстрація © m.fang.com
Тяжким рік, який тільки-но почався, зроблять біржі, авторитарні лідери, дешева енергія і страх перед напливом біженців.

Рік тільки-но почався, але в Кельні вже розгорівся скандал через масові напади на жінок, КНДР налякала світ випробуванням водневої бомби, а Саудівська Аравія вступила в дипломатичний конфлікт з Іраном після страти 47 людей. А в цей же час, в Китаї почалися переплітатися події, які згодом призведуть до втрат у розмірі 4,6 трильйонів доларів в усьому світі.

Про це на сторінках Die Welt пишуть Штефан Бойтельсбахер, Нандо Замерфельдт і Хольгер Цшепіц, які зауважують, що події в Кельні, Ер-Ріяді і Пекіні на початку 2016 року призведуть до серйозних наслідків, які зроблять весь рік неприємним. На думку авторів, існує принаймні шість причин, щоб вважати, що 2016 рік буде "чорним".

По-перше, на їхню думку, в Німеччину повернувся страх перед економічними труднощами. Згідно з результатами опитування компанії EY, 85% німців бояться фінансових втрат через наплив біженців. До цього часу фактична відсутність інфляції, низькі кредитні ставки і рівень безробіття сприятливо діяли на споживання в Німеччині. Тепер, коли в країні стає все більше людей, які шукають політичний притулок, з'являється страх, що всі ці позитивні умови зникнуть. І події в Кельні тільки посилюють його.

По-друге, дешеві енергоносії, на думку авторів, створюють не так багато можливостей, як проблем. Зараз барель нафти Brent коштує 33 долари. Такої низької ціни світ не бачив з 2003 року. Споживачі і компанії поки радіють доступу до дешевої енергії. В МВФ теж вважають, що лише допомагає світовій економіці зростати. Але в довгостроковій перспективі низькі ціни на сировину – це ознака глобальної слабкості, з якою зіштовхнулися країни, що розвиваються, які залежать від продажу сировини.

Третій негативний фактор – це імпульсивні лідери. На думку авторів, північно-корейський тиран Кім Чен Ин і саудівський принц Мохаммед бін Салман можуть створити проблеми в 2016 році. КНДР вже налякала світ випробуванням водневої бомби. У Саудівській Аравії бін Салман спровокував шиїтський Іран, дозволивши стратити 47 людей, серед яких був шиїтський клерик Німр аль-Німра. Саудівсько-іранська "холодна війна" лякає інвесторів, які втрачають довіру до королівства. А це може призвести до того, що воно збанкрутує, що в свою чергу негативно вплине на світову економіку.

Також автори нагадують про дуже поганий старт на фондових ринках у світі. Німецький індекс скоротився на 8%, а індекс S&P 500 – на 6%.

"Історія вчить, що перший тиждень торгів задає тон на цілий рік", - каже директор S&P Dow Jones Indices Тім Едвардс.

Тому чекати позитивних змін на біржі в 2016 році навряд чи варто. В цей же час, економіка Китаю слабне. За останні 30 років світ вже звик до стабільних показників зростання в КНР. Однак, новий рік почався зі скорочення індексів китайської фондової біржі. А експерти Fathom Consulting запевняють, що зростання економіки КНР становить не 7%, як про це кажуть в Пекіні, а менше 2%. Це поганий знак, оскільки владі Китаю потрібне стабільне зростання для того, щоб вирішити соціальні проблеми.

Ще однією стане Греція, про яку останнім часом мало говорили, але не тому, що криза в країні закінчилася. Найближчими днями в Афінах повинні пройти зустріч з донорами, на якій буде обговорена реорганізація пенсійної системи. Це особливо тяжка вимога для країни, в якій чверть населення безробітні. Навіть якщо ризик виходу Греції з єврозони не такий високий, як торік, соціальна напруга в країні і загроза політичної нестабільності буде зростати.

Раніше Bloomberg назвав 10 найгірших економік світу в 2016 році. Зокрема, Венесуела в 2016 році стане країною з найгіршими показниками росту економіки, друге місце дісталося Бразилії, а на третьому – Греція.

Раніше видання The Economist повідомляло, що світ може охопити фінансова криза, але не така, як у 2008 році.Падіння споживчих цін і обвал вартості бондів в перші дні торгового року стали індикатором, який свідчить про тривогу серед інвесторів через зростання. Є також ознаки слабкості в промисловому секторі.

Видання Wall Street Journal повідомляло, що обвал на біржах Китаю вдарив по світових ринках. Зниження китайських індексів вплинуло на інші біржі і зменшило ціни на нафту і метали.

Раніше 4 січня торги на китайських біржах були припинені на один день після падіння індексу CSI 300 більш ніж на 7%. До моменту зупинки торгів індекс Shanghai Composite опустився на 6,85%, показник Shenzhen Component - на 8,16% до пункту. Зниження індексів пов'язували зі слабкими грудневими показниками з промислової активності і різким падінням курсу юаня.

Поділитися
Підготував/ла Лесь Димань
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі