Спортсменка з Луганська буде виступати за Росію - в Україні наполягають на дискваліфікації

Поділитися
Спортсменка з Луганська буде виступати за Росію - в Україні наполягають на дискваліфікації © detskiymir.vn.ua
Представниця сучасного п'ятиборства Ганна Буряк ще кілька місяців тому брала участь у змаганнях під українським прапором. Саме тому новина про те, що вона стане росіянкою, виявилася дійсно несподіваною.

Перспективна українська п'ятиборка Ганна Буряк, другий номер світового рейтингу звернулася з проханням прийняти її до членів Федерації сучасного п'ятиборства Росії і надати можливість виступати за цю країну у зв'язку з переїздом туди на постійне місце проживання.

Будучи молодою і перспективною спортсменкою луганчанка навіть після пропуску Олімпіади у Лондоні не знітилась і зуміла заявити про себе вже у наступному сезоні. 17 квітня 2013-го року у Ченду вона здобула першу в кар'єрі перемогу в Кубку світу. А за три тижні - і другу, вже в Будапешті, випередивши титуловану співвітчизницю Вікторію Терещук.

Закріпивши успіх бронзою у фіналі кубкової серії у Нижньому Новгороді, зірочка українського п'ятиборства перетворилася на одного з лідерів нового олімпійського циклу. На чемпіонаті Європи-2013 вона піднялася ще на одну сходинку вище, а на світовому форумі на Тайвані здобула золото у складі естафетної команди України.

На перший етап Кубка світу, який проходив в лютому 2014 року в Акапулько, 24-річна Ганна Буряк з Луганська поїхала ще в одязі збірної України. Вона показала п'ятий результат у своїй кваліфікаційній групі "Б". І стартувала у фіналі, який зупинили після трьох видів унаслідок страйку спортсменів. Організатори змагань презентували настільки поганих коней, що з 36 учасниць 19 привезли "нулі". Але незважаючи на скасування турніру, на офіційному сайті UIPM протокол фіналу, нехай і неповний, є - і навпроти прізвища Буряк в ньому значиться абревіатура UKR.

Схоже, саме цей момент, який російська сторона з незрозумілих причин проігнорувала, і стане найближчим часом предметом найгарячіших суперечок.

Першою ластівкою вже стало рішення президії Федерації сучасного п'ятиборства, яка постановила звернутися з проханням до Міністерства молоді і спорту розірвати зі спортсменкою відповідний контракт і призупинити виплату їй стипендії Кабінету міністрів України. Більше того, посилаючись на 41-шу статтю Олімпійської хартії МОК, а також на статті 4.3 та 4.4 статуту МUIPM, президія ФСПУ заявила, що не дасть дозвіл Ганні Буряк виступати за збірну Росії на міжнародних змаганнях 2014 року і на Іграх-2016.

Втім, у Росії у властивому цій країні стилі не звертають увагу на міжнародні норми, а наполягають на своєму.

"Враховуючи те, що Ганна Буряк не виступала за збірну команду України в 2014 календарному році, - свідчить постанова президії Федерації сучасного п'ятиборства Росії (ФСПР) від 17 квітня. - А також керуючись принципами Олімпійської хартії, статуту та правил внутрішнього розпорядку UIPM, дозволяємо спортсменці з травня 2014 року представляти Російську федерацію на міжнародних змаганнях".

Втім, навіть якщо не брати до уваги цей невдалий етап у Мексиці, то Буряк захищала честь України в кінці серпня 2013 року на чемпіонаті світу на Тайвані. Такі ж Ігри, нагадаємо, пройдуть з 5-го по 31-ше серпня 2016 року в Ріо-де-Жанейро. А стаття 41-ша Олімпійської хартії МОК свідчить, що спортсмен після зміни громадянства може брати участь в Олімпіаді тільки після закінчення періоду у три роки з моменту його останнього виступу за свою попередню країну.

Щоправда, є варіанти, при яких Ганна Буряк все-таки може отримати дозвіл у складі російської збірної виступити на Іграх у Ріо: якщо сторони досягнуть компромісу, термін "карантину" скорочується. Однак навряд чи його вдасться досягти в умовах, що склалися.

"Повинні бути цивілізовані способи вирішення подібних питань. У підготовку Буряк Україна вклала дуже великі гроші - ця дівчина не відразу стала однією з найсильніших п'ятиборців світу. Тому так просто ми її не віддамо", - говорить відповідальний секретар української федерації Валентин Борознін.

Примітно, що в історії російського сучасного п'ятиборства вже був випадок натуралізації спортсменки іншої країни: литовка Доната Рімшайте після виходу заміж отримала російське громадянство і подібно до Буряк заявила про бажання виступати за Росію - також через кілька місяців після участі в етапі Кубку світу під прапором іншої країни. У підсумку, литовська сторона досягла-таки свого: Рімшайте пропустила Олімпіаду в Лондоні, а перемогу в ній здобула інша литовка Лаура Асадаускайте.

Поки Ганна Буряк не прокоментувала своє рішення. Повідомляється, що у ФСПУ ще раз розгляне питання Ганни Буряк у зв'язку з останньою заявою своїх російських колег щодо її можливості участі вже у цьому році у змаганнях як представниці Росії. !zn

Читайте також:

Двоє росіян будуть виступати за чоловічу збірну України з біатлону

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі