Вчені готуються до революції...

Поділитися
Схоже, в Національній академії наук України розгортаються серйозні реформаторські процеси. Причо...

Схоже, в Національній академії наук України розгортаються серйозні реформаторські процеси. Причому, як це завжди буває під час підготовки революційних рушень, для зовнішнього спостерігача всі збурення відбуваються ніби на периферії головних подій і не обіцяють швидких змін. Проте дії рішуче налаштованих опозиціонерів видаються досить системними і збирають під свої знамена дедалі більше простого люду, а також привертають до себе виразні владні погляди...

Втім, не робитимемо необачних прогнозів. Обмежимося документальною хронікою.

30 червня 2006 року Всеукраїнська асоціація «За європейські цінності в науці» (www.ukrnauka.org.ua) провела конференцію, на якій виступили вчені, котрі прагнуть реальних змін у НАНУ. Біля витоків цієї організації стоять енергійні, досить молоді дослідники, які до того ж попрацювали за кордоном, ковтнули повітря свободи і безпосередньо ознайомилися зі станом науки у передових країнах. Зрозуміло, ці люди готові до обговорення проблем не лише у дружньому колі за чаркою чаю, а й відкрито — у рамках організованої опозиції. Асоціація вже провела кілька помітних і добре продуманих акцій. Нижче наводиться думка кількох учених, які брали участь у конференції.

Роман ЧЕРНІГА (голова асоціації): — На координаційній раді асоціації ми довго обговорювали те, що було взято за основу майбутньої концепції реформування фундаментальної науки. Насамперед, українській науці потрібно не винаходити велосипед, а обрати модель для реформування серед наявних у світі. На першому етапі ми пропонуємо орієнтуватися на те, як було реформовано Польську академію наук, раніше так само організовану за суто радянською моделлю. Це непоганий взірець для першого етапу. А потім у перетвореннях варто йти ще далі.

Далі потрібно розділити фундаментальну і прикладну науку, інакше вся наша академічна система породжуватиме інститути-монстри, в яких не лише об’єднані фундаментальна і прикладна науки, а й виконуються конструкторські роботи, ведеться виробнича діяльність і навіть виробляються партії готових товарів.

Проте найболючіше питання, яке всі чомусь прагнуть пом’якшити або оминути, — наявність шести державних академій України. Це занадто багато і навіть не наближається до західних аналогів. Необхідно провести державну атестацію з метою скорочення співробітників. Якщо цього не зробити, надалі про науку в Україні можна буде забути. Необхідно якнайшвидше збільшити фінансування на одного науковця уп’ятеро або навіть удесятеро. А без значного скорочення персоналу зробити це неможливо. Ми запропонували методику, як на першому етапі реформування істотно зменшити кількість співробітників. За нашими розрахунками, це можна здійснити за три роки, хоча я вважаю, що достатньо і двох років. Процес буде болісним, але зробити це необхідно. А вже потім, на другому етапі, прийти до моделі, відпрацьованої на Заході.

— Ви не боїтеся, що на одному з етапів вашого реформування академію роздерибанять і від неї взагалі нічого не залишиться ?

— Усе залежить від рішучості атестаційної комісії, яку ми пропонуємо зібрати з державних чиновників, що зобов’язані потурбуватися про державний інтерес у цьому питанні, і з науковців, які не обіймають сьогодні високих адміністративних посад, а в атестаційній комісії реалізують об’єктивність критеріїв атестації.

— Відомо, що питання скорочення чисельності академії поставало ще за В.Щербицького. Однак тоді нібито не знали, як її здійснити без інтелектуальних втрат, і це зупинило реформу. Ви знаєте — як?

— Потрібно задіяти стандартні критерії, що працюють у всьому світі: складається імпакт-фактор публікацій, додаються монографії (причому видані не в «Науковій думці», попри всю повагу до неї, а в солідних наукових видавництвах передових країн). І ми отримаємо об’єктивні цифри, що характеризують кожного кандидата. Усе прозоро й абсолютно чесно. Я під час дискусії показав слайд, який демонструє рейтинг 40 претендентів на останніх виборах до академії (відділення математики), і потім — рейтинг тих, кого обрали. Результат дуже промовистий...

Ігор ШЕВЧЕНКО (член координаційної ради асоціації): — Нас у прагненні реформ об’єднує одна обставина — ми вважаємо, що реформа науки потрібна для чесного розподілу грошей. Цілеспрямовано мають фінансувати людей, у яких є наукові ідеї. А не ділити, як пропонував один із промовців, відповідно до ступенів: доктору — докторове, а кандидату — кандидатове... Це все потрібно ламати.

— Після реформи хто отримуватиме кошти на проведення досліджень?

— Фінансуватися мають завідувачі лабораторій. Це принципово. І кожен із завідувачів повинен буде сам підбирати персонал для реалізації своїх планів. Звісно, у кожної держави є свої завдання, які можуть фінансуватися цілеспрямовано. Це робиться і у Франції, і в США, і в усіх інших розвинених країнах. Для цього й Україна мусить мати у своєму розпорядженні певну вертикальну компоненту. Як вона називатиметься — НАНУ чи якось інакше, одностайної думки в асоціації поки що не вироблено. Проте ми зійшлися на одному — реформувати науку потрібно. І фактично необхідно створювати дві структури: одну — для цільового фінансування і другу, яка дасть дослідникові можливість вільного польоту...

Олег КРИШТАЛЬ (академік НАНУ): — Я, мабуть, нічого нового для читачів «ДТ» не скажу — в часопису вже докладно розглянуто все, що ми нині з вами обговорюємо. До речі, на ці процеси дуже неоднозначно відреагували в НАНУ — наша ментальність, мабуть, не готова до їх сприйняття. Щоб уявити, в якому світі ми живемо, наведу такий приклад: недавно академік В.Бар’яхтар, виступаючи з нагоди чергової річниці чорнобильської катастрофи, назвав учених, котрі борються за реформи, «геростратами від науки, що друкуються у газеті кривих дзеркал» (регіт у залі). Ось те соціальне тло, на якому відбуваються наші збори.

Тепер хочу висловити свою думку стосовно того, що я тут почув. Як на мене, в доповідях добродіїв Р.Черніги та І.Шевченка закладено необхідні кроки для майбутніх реформ, хоча є і дещо зайве. Важливо, що автори не завжди погоджуються один з одним. Це потрібно, аби виростити нове дерево науки, яке дасть живлющі паростки. Це ще й важливий крок у нашій ментальності, тому, гадаю, збори себе цілком виправдали. У доповіді Р.Черніги абсолютно правильно окреслено критерії встановлення наукового внеску вченого. Так, міжнародна система оцінювання не ідеальна: і рейтинги, і цитування — це все можна розкритикувати з різних боків. Але, погодьтеся, нічого кращого у цьому плані досі не придумали.

Сумно, що, коли піддамо нашу українську науку такій об’єктивній оцінці, у залишку майже нічого не залишиться. Ну, у кращому разі — кілька золотих піщинок. Проте на основі цих справді високих досягнень потрібно створити кілька наукових центрів світового рівня, адже це — справжній скарб нашої нації. Якщо ми дамо цим золотим піщинкам пропасти (а все до цього йде), на якусь щасливу долю Україна розраховувати не зможе. Який там європейський вибір!..

Наголошую — у нас сьогодні є шанс створити в Україні кілька центрів міжнародного значення, які робитимуть науку на рівні Гарвардського або Кембриджського університетів. І нам не доведеться комусь цю науку нав’язувати — її сприйматимуть і визнаватимуть скрізь.

— Чи вирішимо ми після цього всі наші академічні проблеми?..

— Ні. Це лише початок, адже перед нами стоїть колосальна соціальна проблема — знання у нашому суспільстві розпорошені між десятками тисяч спеціалістів дуже різного рівня. І заявити з порога, що всі ці люди не потрібні, — дуже небезпечна дурість. Цих людей потрібно влаштувати: одні вийдуть на пенсію, іншим потрібно знайти іншу роботу й надалі не створювати надлишку науковців, які не можуть упоратися зі своєю справою. Це все дуже важливі завдання, і ми тільки починаємо підходити до їх розуміння.

Один із моїх однодумців у зв’язку з моїми «скандальними» публікаціями в «ДТ» одного разу розповів анекдот про те, як впливовий чоловік прийшов постригтися до перукаря. Той постриг його жахливо, і клієнт обурено закричав, що він доможеться, аби перукаря звільнили, а перукарню закрили. На що той йому відповів: «Ви погляньте, що коїться в державі. То чому ви вирішили розпочати свої реформи з перукарні?». Те ж саме можна запитати і стосовно наших спроб реформувати академію наук. Вона справді ну нікуди не годиться, але потрібно дуже уважно стежити за її долею в теперішніх обставинах. Тут не все так просто.

Мені розробки доповідачів дуже сподобалися, але хотів би зауважити, що роль, яку ви відводите раді директорів, надто перебільшена. Я розумію — вам, як і всім колишнім радянським людям, важко видушити з себе бюрократичне мислення, але це треба зробити, інакше вас просто не зрозуміють західні колеги. Наприклад, директорів у більшості інститутів Макса Планка обирають на 2—3 роки, і той, за кого проголосують колеги, вважає, що це... каторга, яку невідомо за яку провину Бог послав на його голову, оскільки робота ця не творча й відриває від науки. Як це відрізняється від гіпертрофованого значення директора нашого академічного інституту в нас!

Тут іще йшлося про базове і програмне фінансування. У нас має бути наукових установ менше, але вони повинні бути кращими, більш дієздатними і добре обладнаними. Не зазиратимемо далеко в майбутнє, однак перебіг подій може бути й таким: НАНУ залишаємо, проте вона стає скромним розподільником базового фінансування, стежить за тим, щоб під сурдинку не було розпродане майно академії, — адже це сьогодні дуже ласий кусень.

Для розподілу наукових грантів нам варто не лише використовувати міжнародні критерії, а й залучати міжнародних експертів для оцінки наукового рівня робіт. У всьому світі для цього використовуються міжнародні панелі, в яких беруть участь авторитетні консультанти. До речі, на це не потрібно витрачати шалені гроші. Певною мірою це є обов’язок учених — рецензувати колег.

ЗАПИТАННЯ ІЗ ЗАЛУ: — Ну ось організуємо такі центри навколо «золотих піщинок», а решту знищимо. Ви цього хочете?

— Для відповіді я спробую послатися на досвід Росії. Ми в усьому, крім рівня демократії, відстаємо від неї, тож давайте трохи повчимося. Отож, росіяни борються за збереження різних рівнів у академії. І це їм вдається навіть тоді, коли влада не йде назустріч. Там Фрадков і його чиновники дуже хитро запропонували вченим: «У вас майна тільки на Ленінському проспекті на півтора мільярда доларів. А скільки його по всій Росії! Давайте стягнемо з вас за це податок». — «Де ж ми візьмемо для цього кошти?» — заперечують в академії. «Нічого страшного, — кажуть чиновники, — а ми вам це компенсуємо спеціальним рядком у бюджеті». Проте вчені розуміють, що сьогодні вони дали рядок у бюджеті, а завтра його приберуть, податок підвищать до комерційного рівня — тоді прощавай, академічне майно. Ми мусимо уважно спостерігати за процесами, які відбуваються в академії, і стежити за тим, щоб нас не ошукали, коли невдовзі і в нас вдаватимуться до таких самих спроб прихватизації майна.

ЗАПИТАННЯ ІЗ ЗАЛУ: — Але навіщо нам центри світового рівня?

— Відповідати на це просте запитання можна дуже довго. Я спробую пояснити метафорою — щоб існував організм, у ньому має працювати ієрархія інформованості. Так, у нас із вами на вершині ієрархії міститься головний мозок. Я не хочу цим сказати, що весь «мозок» у державі відповідає за науку, але його істотну частину все-таки становить наука. То як же нам обійтися без вищих часток мозку, якщо прагнемо зберегти себе як самостійну націю, яка швидко розвивається?..

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі