Топ Новини

Доісторична людина мала потребу в м'ясі вже 1,5 млн років тому

9 жовтня 2012 в 15:51
Вчені вважають, що вже 1,5 мільйона років тому людина була не просто "вимушеним" м'ясоїдом - люди активно полювали і вживали м'ясо.
o_688255.jpg
M. Dominguez-Rodrigo

Якщо вірити результатам дослідження, виконаного великою командою вчених з Іспанії, США, Франції та Південної Африки, виявлений на півночі Танзанії фрагмент людського черепа віком близько 1,5 млн років, містить ознаки захворювання, що вказує на недостатнє вживання м'ясної їжі.

У статті, опублікованій в журналі PLoS ONE, антропологи вказують на те, що це був поротичний гиперостоз (porotic hyperostosis). Він побічно свідчить про те, що, принаймні, в ранньому плейстоцені вживання м'яса грало настільки важливу роль в житті людей, що його нестача в раціоні вела до важкого захворювання.
 
Висновок дослідників грунтується на аналізі невеликого фрагмента черепа дворічного дитини. Про належність кістки людського нащадкові розповіли загальний рельєф поверхні, а також помітні контури лямбдовідного і тім'яно-соскоподібного швів.
 
Виявлений в ущелині Олдувай (фото), що дав назву найдавнішої людської культури, фрагмент містить чітко виражені ознаки нестачі поживних речовин і, в особливості, вітамінів B9 і B12.
 
Вчені вважають, що, оскільки все необхідне дитина повинна була отримувати з молоком матері, то саме в раціоні останньої була недостатня кількість м'ясної їжі.
 
 
Про належність кістки людському дитині дворічного віку розповіли загальний рельєф поверхні, а також помітні контури лямбдовідного і тім'яно-соскоподібного швів
 
 
Зовнішня (праворуч) і внутрішня (ліворуч) поверхні фрагмента черепа
 
 
Кость містить явні ознаки нестачі в організмі поживних речовин, особливо вітамінів B9 і B12 (Фото G. Trancho)
 
Цікаво, що раніше, грунтуючись на цілому комплексі чинників, іншою групою дослідників вже була обгрунтована ключова роль вживання м'яса в еволюції людства. Відкритим, проте, залишається питання про час, коли тваринна їжа стало невід'ємною частиною раціону Homo sapiens.
 
"Надходження великої кількості білка, завдяки вживання м'яса, завжди розглядалося як необхідного чинника, що визначив подальший розвиток людського мозку, - пояснює антрополог Чарльз Мусіба (Charles Musiba), професор університету Колорадо в Денвері.
 
Учений вважає, що 1,5 мільйона років тому людина була не просто "вимушеним" м'ясоїдом - люди активно полювали і вживали м'ясо.
 
Читайте також:
 
 
 
За матеріалами:
Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter
Немає коментарів
Реклама
USD 25.77
EUR 27.74
Останні новини