Чи «втопить» повінь губернатора?

Поділитися
Ставленику Віктора Балоги, голові Тернопільської облдержадміністрації Юрію Чижмарю поки що вдал...

Ставленику Віктора Балоги, голові Тернопільської облдержадміністрації Юрію Чижмарю поки що вдалося відстояти крісло, яке захиталося під ним наприкінці жовтня, коли 61 зі 120 депутатів Тернопільської обласної ради висловили губернаторові недовіру. Тоді за це рішення проголосували фракції «Батьківщина», «Національний вибір» та СПУ.

Протистояння між обласною радою і керівництвом облдержадміністрації на Тернопіллі — явище не нове. Більшість депутатів-бютівців та бютівські керівники представницького органу ворогували і з попереднім губернатором Іваном Стойком. Він, у свою чергу, теж не був задоволений співпрацею з обл­радою. Але висловлювати недовіру тодішньому голові ОДА більшість депутатів не наважувалися. Хиткий мир зберігався тому, що на посади начальників двох управлінь — промисловості та розвитку інфраструктури, молоді, сім’ї і спорту — Іван Стойко призначив представників «Батьківщини» і не наважувався їх звільняти. Рівно рік тому виконавчу владу на Тернопіллі очолив закарпатець Юрій Чижмарь. Новий в області керівник у кадрових питаннях виявився нещадним. Недавно він звільнив начальників вище згаданих управлінь — Михайла Олійника та Володимира Росоловського. Вони, а також раніше відставлений начальник управління охорони здоров’я Володимир Курило, — депутати облради. А це зобов’язувало голову ОДА хоча б повідомляти раду про свої рішення, і до того ж не пізніше, ніж за 15 днів до звільнення. Але Юрій Чижмарь вимогу закону «Про статус депутатів місцевих рад» (ст.33, п.3) проігнорував. Новими начальниками управлінь охорони здоров’я, капітального будівництва призначено представників «Нашої України» Богдана Ониськіва та Юрія Олійника.

За кілька днів до пам’ятної сесії президія облради надіслала звернення про «тенденційність в оцінках роботи структурних підрозділів облдержадміністрації залежно від партійної приналежності» на адресу президента і прем’єр-міністра. Але реакції перших осіб на «свавілля» губернатора поки що немає.

І, мабуть, тому депутати вирішили самостійно вести наступальні дії проти голови ОДА. І відкрили для цього ще один фронт — сесійний зал представницького органу. Виконувач обов’язків начальника контрольно-ревізійного управління в області Ігор Романків навів низку фактів фінансових порушень при використанні дер­жавних коштів, призначених на ліквідацію наслідків липневої повені. Суми фігурують чималі — від 55 тисяч до 5,2 млн. гривень. За фактами нецільового використання грошей, призначених на ці потреби, органи прокуратури області вже порушили 23 кримінальні справи. Але не біда, що причетності самого губернатора до цих афер правоохоронні органи не встановили. Депутатська більшість твердо переконана: солідарну відповідальність за такий безлад несе керівництво ОДА і райдержадміністрацій у районах, які постраждали від стихії.

Нарешті 22 жовтня було ухвалено рішення про недовіру. У коментарі, який відразу з’явився на сайті облдержадміністрації, Юрій Чижмарь назвав депутатське рішення «елементарною помстою за принципову позицію облдержадміністрації з ряду питань, у тому числі й тих, що стосуються кадрової політики БЮТ на Тернопільщині». А далі піддав вердикт правовим сумнівам. «Питання про висловлення недовіри, — повідомляє голова ОДА, — винесено на розгляд за моєї відсутності в залі засідань. Попередньо воно не було заявлене в порядку денному сесії. А крім того, рада досі не виконала рішення конференції блоку «Наша Україна» щодо введення нових депутатів замість позбавлених повноважень членів КУНу. Керівництво обласної ради ігнорує рішення обласної виборчої комісії, судових інстанцій та органів прокуратури з цього питання». Плече підтримки «своєму» керівникові області висловили і депутати облради від «Нашої України», які, разом із членами фракції УНП, не брали участі в голосуванні за недовіру голові облдержадміністрації. «Нашоукраїнці» звернулися до начальника управління СБУ в області з вимогою перевірити якість роботи електронної системи голосування, яка, на їхнє переконання, зафіксувала голоси кількох депутатів за їх відсутності в залі і видала потрібну кількість голосів за недовіру — 61! Від прокуратури області депутати вимагають перевірити легітимність сесійного засідання загалом.

Війна обласних гілок влади на Тернопіллі перейшла в активну фазу. Удар, завданий простою більшістю депутатів, — це, звісно, не рішення двох третин від загального складу ради. Тоді, згідно з Конституцією (ст.118), президент був би зобов’язаний відправити у відставку голову місцевої адміністрації. Але створення ситуації недовіри губернаторові на рівні регіону передбачає далеко не такий банальний наслідок, як просто «обґрунтована відповідь» від керманича держави зі збереженням діючого голови ОДА. Що видається дуже ймовірним.

На скандальне рішення швидко відреагували уповноважені від фракцій «Наша Україна» Сергій Бабій і УНП — Тарас Пастух. Вони вимагали визнати нелегітимною сесію обл­ради 22 жовтня і скасувати всі ухвалені на ній рішення.

Тернопільський окружний адміністративний суд, розглянувши справу, зупинив дію рішень обласної ради від 22 жовтня, у тому числі й рішення про висловлення недовіри голові облдержадміністрації.

За словами голови фракції «Наша Україна» в облраді Юрія Токаренка, дію рішень облради зупинено до винесення остаточного рішення в адміністративній справі. Ухвалу суду про припинення дії рішень облради направлено обласній раді і підрозділові примусового виконання рішень відділу Державної виконавчої служби обласного управління юстиції.

Днями Чижмарь завдав ще одного удару по опонентах. 12 листопада прокурор Тернопільської області Іван Мельничук заявив, що його відомство, спільно з правоохоронними органами, провело перевірки дотримання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання вимог законодавства при подоланні наслідків повені. Як повідомив прокурор, за результатами перевірки порушено 14 кримінальних справ, із яких шість надіслано до суду. Фактів же привласнення, розкрадання бюджетних коштів або інших зловживань із боку посадових осіб державних адміністрацій, за словами Мельничука, не виявлено. Це дало змогу губернаторові урочисто заявити, що «в області немає жодної справи, де би по факту проходило те, що хтось у приватних цілях вкрав хоч одну копійку «паводкових» коштів».

Натомість представники БЮТ впевнені, що справу буде доведено до завершення вже найближчим часом. Війна тільки починається…

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі