ДВК: проміжна поразка влади

Поділитися
Здача документів в окружкоми нагадувала воєнні дії. За дорученням райдержадміністрацій, іноді райрад невідомі особи нести в окружні комісії десятки папок від технічних партій.

Кухня, на якій у ці дні «визрівав» склад дільничних виборчих комісій в Україні, яскраво показала: влада будь-що намагається встановити контроль над виборчим процесом по вертикалі: від окружкомів - до ДВК. Для цього не довелося винаходити нові інструменти. Адже за Законом «Про вибори народних депутатів України» участь у формуванні складу дільничних комісій беруть 86 суб’єктів виборчого процесу, більшість з яких - маловідомі, технічні партії. Тож їх можна «начинити» зручними кандидатурами. Ніхто не відкидає й технічних кандидатів у депутати, які в більшості випадків працюють на провладних. Проте не чужі вони й висуванцям опозиції. А ці «технарі», нагадаємо, теж беруть участь у розподілі місць у ДВК.

На Тернопіллі Партії регіонів та виконавчій владі явно бракувало довірених і перевірених людей, щоб ними заповнити всі дільничні виборчі комісії. Тож вони обрали не надто оригінальну, зате розумну стратегію: зробити якомога більше подань від різних партій для роботи в ДВК. Щоб у разі нестачі кандидатур від провладних партій, які за результатами жеребкування потрапили в дільничні комісії, витягувати кандидатури з рукава, тобто з інших подань.

Здача документів в окружкоми нагадувала воєнні дії. За дорученням райдержадміністрацій, іноді райрад невідомі особи нести в окружні комісії десятки папок від технічних партій. При цьому довіреностей на такі дії, чого вимагає закон, ці люди не мали. У 164-му окрузі (із центром у Збаражі) та 166-му (Теребовля) кандидати в народні депутати і спостерігачі від інших партій стали горою і завадили членам ОВК прийняти папки. В інших округах пакети з поданнями таки прийняли. Наприклад, в окрузі 165 (Зборів) представники Партії регіонів принесли в окружком майже два десятки однакових пакетів.

Закон «Про вибори народних депутатів України» (ст. 28) чітко визначає кінцевий термін подання кандидатур до складу ДВК - 24.00
18 вересня. За незначними винятками, окружкоми не зважали на цю вимогу. Як стверджує кандидат від Об’єднаної опозиції в 165-му окрузі Володимир Бойко, «реєстрація подань завершилася о 1 годині 30 хвилин 19 вересня. Міліція була бездіяльною і не вживала заходів для припинення порушень». А в Чорткові (округ 167) під завісу дня 18 вересня було подано понад 30 папок. Документи від восьми політичних сил зареєстрували вже 19 вересня.

Списки кандидатур від технічних партій в основному формували за вказівкою райдержадміністрацій органи соціального захисту. Або відбирали дані з паспортних столів. Влада комплектувала подання ким тільки могла - немічними пенсіонерами, інвалідами. Траплялися навіть померлі душі. Дійшло до блюзнірства: колишнього мешканця Теребовлі, який перейшов в інший світ більш як два роки тому, включили до списків шести партій. Перевірити бажання працювати в ДВК у людей, запропонованих від цілої армії - з 70-80 - партій, дуже складно. Тому подання часто начиняли іменами осіб, які власноручно заяв на роботу в ДВК не писали. У 166-му окрузі (Теребовля) було виявлено 170 сфальсифікованих заяв. Благо, окружна комісія врахувала ці помилки перед жеребкуванням.

Ситуація в окрузі 163 (Тернопіль) щодо якості списків - типова для України. 21 вересня кандидати в депутати змусили голову окружкому відкрити два сейфи, де зберігалися папки з поданнями стосовно кандидатур у ДВК. Присутні жахнулися: чимало заяв було без підписів або дат; заяв, написаних пізніше кінцевого терміну, з помилковими датами народження тощо. Окружна комісія під тиском кандидатів у нардепи та спостерігачів ухвалила рішення відмовити представникам десяти партій брати участь у жеребкуванні.

Загалом же подання в окружні комісії Тернопілля від різних партій рясніли величезною кількістю прізвищ одних і тих самих людей. «Двійники» і «трійники» множилися, як біси з однойменного роману Федора Достоєвського. Наприклад, у 166-му окрузі (Теребовля) їх виявилося понад 900, у 167-му (Чортків) - аж 1743! Потрібно було дати цьому раду. У Чортківському окружкомі з ліквідацією двійників вийшла весела історія. Кандидат у народні депутати від Об’єднаної опозиції Іван Стойко розповів, що за вказівкою голови ОВК, без рішення комісії однакові прізвища й імена узагалі видалили з бази даних комп’ютера. А це суперечить Закону «Про вибори народних депутатів України», де в п. 9 ст. 28 зазначено, що «технічні описки та неточності, допущені у поданні, не є підставою для відхилення внесених кандидатур. Про виявлення таких описок і неточностей окружна виборча комісія невідкладно повідомляє відповідного суб’єкта подання». Крім того, спрацювала комп’ютерна програма, і деякі учасники випали з жеребкування. Окружна комісія була змушена з’ясувати справжні бажання поданих кандидатур-«двійників» і провести повторне жеребкування з визначення складу ДВК».

Близьким до істини був і координатор виборчих програм Громадянської мережі «Опора» в області Святослав Липовецький: «В інших окружних комісіях ця комп’ютерна програма не спрацювала. Найбільш ймовірно, двійники там залишилися...».

На час написання цієї статті рішень окружкомів про склад дільничних комісій ще не було опубліковано в місцевих ЗМІ. Але з результатів жеребкувань видно, що провладні партії не отримали більшості в ДВК принаймні в чотирьох із п’яти округів Тернопілля. Для встановлення контролю над сотнями комісій низового рівня владі не залишається нічого іншого, як підкуп їхніх членів. Якщо ж це не вдасться, то фальсифікації, які вплинуть на результат волевиявлення виборців, скоріш за все, перенесуться в окружкоми. А тут контроль з боку влади вже встановлено.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі