Бунт на чеському телебаченні

Поділитися
Напередодні святкування Нового року європейські політики, котрі приділяли стільки уваги свободі ...

Напередодні святкування Нового року європейські політики, котрі приділяли стільки уваги свободі слова в країнах колишнього СРСР, несподівано для себе виявили, що прогледіли наростання аналогічних проблем буквально в себе «під носом». Благополучна Чехія, приклад для всіх колишніх членів соціалістичного табору, країна, яка домоглася членства в НАТО та стоїть першою в черзі на вступ до Євросоюзу, опинилася в епіцентрі надзвичайно серйозної інформаційної кризи.

На головному чеському телеканалі — «Громадське телебачення», який за рівнем популярності та поширення сигналу можна порівняти з російським ГРТ, спалахнув справжній бунт. Усе почалося з недавнього засідання ради з питань телебачення й радіомовлення, яка має право змінювати керівництво телеканалу. На ньому вирішили звільнити директора Душана Хмелічека, незалежна позиція якого не влаштовувала багатьох, а на його місце призначити Іржи Годача.

Сам Годач минулої весни протягом кількох місяців уже виконував обов’язки шефа інформаційної редакції каналу й був звільнений за свої занадто тісні контакти з деякими політичними лідерами, передусім керівником правої Громадянської демократичної партії Вацлавом Клаусом. Останнього знають у Чехії як палкого шанувальника колишнього прем’єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер. Він не раз закликав приватизувати канал, змінивши його нинішній статус «громадського». Годача звинувачували в тому, що він намагався догодити своїм політичним однодумцям, зокрема за допомогою подачі новин і звільнення журналістів, котрі не влаштовували партію громадянських демократів. Після звільнення з телеканалу він перейшов працювати на чеську службу Бі-Бі-Сі.

Друге пришестя Годача викликало в журналістів «Громадського телебачення» шквал обурення. Першими проти нього повстали саме співробітники редакції інформації. Сталося це після того, як новий шеф каналу звільнив чотирьох старших менеджерів і в редакції новин почала працювати призначена ним група журналістів. Стара команда відмовилася підкоритися вимогам керівництва, оголосила страйк і замкнулась у своїх студіях, висунувши ультиматум про відставку Годача. Згодом їхні вимоги підтримали багато громадських і політичних діячів Чехії. Усі вони побачили в призначенні нового генерального директора «Громадського телебачення» загрозу статусу головного каналу та об’єктивності його програм.

Починаючи з 23 грудня (з третього дня після зміни керівництва каналу) практично щодня в стінах редакції новин, де днюють і ночують її співробітники, і в центрі Праги проходять багатотисячні мітинги солідарності з телевізійниками. Країною розповсюджується петиція на їх підтримку, під якою вже підписалося понад 130 тисяч чоловік.

Мовлення команди Годача відбувається з приватних телестудій. Новий директор також оголосив про звільнення кількох десятків страйкарів і про свій намір подати на них у суд. Утім, його заклики до сил правопорядку силоміць навести порядок у приміщеннях «Громадського телебачення» не знайшли розуміння. Представник празької поліції сказав, що не бачить підстав для втручання в події в телекомпанії.

Увечері перед Різдвом, коли чехи збираються всією родиною та вмикають телевізор, головний чеський канал показував два варіанти програми. Один варіант був для тих, хто використовує для прийому антену, інший — для тих, хто користується кабелем. Новини в одній версії було зроблено командою Годача, в іншій версії — командою старого директора, яка не визнає нового керівництва.

Ситуація ставала дедалі абсурднішою. Годача закликали до відставки і міністр культури країни Павло Достал, і багато провідних парламентаріїв, письменники й артисти. Уся літературна братія також піднялася на захист своїх колег. Журналістів підтримав і президент Чехії Вацлав Гавел, сам колишній дисидент. Він заявив, що призначення Годача суперечить «духу законності». Президент навіть відклав свою поїздку на Канарські острови доти, поки не владнається криза.

На підтримку страйкарів виступила Міжнародна федерація журналістів. Вона закликала розібратися в ситуації Європейську комісію. На думку федерації, нинішня криза стала справжньою перевіркою того, чи готова Чехія вступити в Європейський союз 2003 року.

Проти нового директора телеканалу налаштована й громадська думка Чехії. За останніми соціологічними опитуваннями, 89 відсотків чехів переконані, що Годач мусить піти у відставку.

Проте члени ради з питань теле- й радіомовлення наполягають на своєму, заявляючи, що не збираються переглядати своє призначення. Сам Годач веде випуски новин зі своєю новою командою репортерів, проте їхня якість надзвичайно низька.

Увечері минулої середи на Вацлавській площі Праги зібралося близько ста тисяч чоловік, аби підтримати журналістів державної телекомпанії, котрі протестують проти призначення нового генерального директора. За словами очевидців, виступів такого масштабу Прага не бачила вже 11 років, з часів падіння комуністичної системи.

На мітингу виступили відомі артисти, політичні та громадські діячі. У своїх зверненнях вони зажадали від влади підтримати свободу слова в Чехії. На демонстрації майоріли чеські державні прапори й безліч транспарантів, які стверджували, що «телебачення при Годачі — це телебачення при тоталітаризмі».

Для стабілізації ситуації довелося втрутитися навіть уряду Чехії, який оперативно вніс поправки в процедуру призначення керівництва державного телебачення. Відтепер різні професійні та громадські групи, які не мають своїх представників у парламенті, можуть висувати кандидатів у раду чеського Держтелерадіо. Проте уряд поки що не ухвалив ніяких рішень щодо виходу з кризи.

Така пасивність чеських міністрів зрозуміла. Річ у тому, що протистояння на телебаченні вже стало предметом політичного конфлікту в країні. Декотрі члени уряду виступають на підтримку Годача, інші висловлюються за його відставку. Немає єдиної думки в цьому питанні й у правлячій Соціал-демократичній партії. Її керівництво уже виступило з закликом про відставку Годача, проте прем’єр-міністра Чехії Мілоша Земана на цьому засіданні партії не було й він поки що ніяк не коментує події.

Інша велика партія — Громадянські демократи Вацлава Клауса — перебуває в опозиції, проте зберігає істотний вплив на чеську політику, оскільки країною керує саме її уряд меншості. Вона підтримувала Годача з самого початку, стверджуючи, що його призначення було цілком законним. Провідні члени партії говорять, що акція протесту співробітників телеканалу — це спроба вплинути на раду опікунів шляхом шантажу і є політично мотивованою. А сам Клаус попереджає, що телевізійна криза підриває імідж Чеської Республіки на міжнародній арені. Зважаючи на те, що Чехія є основним кандидатом на вступ до Європейського союзу, неважко збагнути: боротьба за контроль над чеським телебаченням справді не на користь міжнародній думці про стан демократії в країні.

Як би не завершився конфлікт на чеському телебаченні, він виявив характерні для нинішніх часів труднощі, пов’язані зі свободою слова в засобах масової інформації не тільки Чеської Республіки, а й інших держав колишнього соціалістичного табору.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі