Гарні інвестиції. Новий для України фінансовий інструмент — арт-банкінг

Поділитися
Політична і фінансова криза породжують невпевненість у завтрашньому дні й примушують багатьох українців гарячково шукати шляхи порятунку своїх заощаджень...

Політична і фінансова криза породжують невпевненість у завтрашньому дні й примушують багатьох українців гарячково шукати шляхи порятунку своїх заощаджень. Фінансових інструментів, які б працювали реально, практично не залишилося. Фондовий ринок упав, нерухомість балансує на межі стагнації й цінового обвалу, а банківські депозити не рятують навіть від інфляції та знецінення національної валюти. У цій ситуації на часі згадати про «вічні цінності» — про інвестиції у твори мистецтва. Для західних інвесторів така стратегія інвестицій уже давно стала нормою, а предмети мистецтва розглядаються як один із найнадійніших об’єктів капіталовкладення. Вітчизняним же інвесторам ще слід звикнути до цієї думки.

До 1000% річних

На світовому арт-ринку твори мистецтва — дуже серйозний об’єкт інвестицій. Сам ринок надзвичайно ємний (його обороти становлять десятки мільярдів доларів), а також доволі специфічний: є своя інфраструктура, оператори, джерела інформації та свої правила гри. Тут нікого не здивуєш прибутковістю у сто, тисячу і більше відсотків річних.

Із давніх-давен колекціонування предметів мистецтва вважалося прерогативою еліти. На зламі століть до традиційних збирачів раритетів приєдналися чимало політиків, великі промисловці та підприємці. А останнім часом — і частина професійних інвесторів, які розглядають ринок мистецтв як сферу вкладення капіталів. Передусім це пов’язано з потребою диверсифікувати ризики у традиційних для них ринках: цінних паперів, нерухомості тощо. Прибутковість інвестицій у предмети мистецтва значно перевищує більшість традиційних фінансових інструментів. Заробити тут можна від 15 до 1000% на рік. Звісно, і ризики тут великі, проте фахівці стверджують, що інвестори в мистецтво ніколи не піддаються власним емоціям.

Мода на мистецтво

Шанована публіка всього світу не соромиться демонструвати свій інтерес до «вічних цінностей» як до об’єкта альтернативних інвестицій. Прибутки від ринку цінних паперів часто меркнуть, порівняно з прибутками від вкладень у предмети мистецтва. Якщо вірити даним компанії Art Market Research, прибуток від інвестицій у раритетну зброю, західноєвропейський живопис, роботи культових фотографів або скульптуру гарантовано перебувають у діапазоні 10—25% річних. При цьому ціни на твори мистецтва мало схильні до коливань на коротких часових відтинках. На вартості робіт авторів, котрі добре продаються, не позначилися ні теракти 11 вересня 2001 року, ні війна в Іраку, ні інші потрясіння, що викликали паніку на фондових ринках.

Безумовно, високий попит на твори мистецтва як предмет інвестицій не міг не привернути до себе уваги банкірів. Нині практично всі великі західні кредитні організації виділили всередині своїх підрозділів, орієнтованих на роботу з VIP-клієнтами з портфелями від 500 тис. євро, відділи art advisory. Піонерами арт-банкінгу, тобто фінансово-консультаційного супроводу інвестицій у твори мистецтва, з того боку кордону наприкінці 80-х років XX століття стали швейцарський UBS, німецький Deutsche Bank і американський Citibank.

Попри високі ризики, інвестиції в предмети мистецтва або старовини претендують на роль найбільш дохідних упродовж наступних десятиліть. В Україні такі вкладення розцінюються поки що виключно як хобі і є прерогативою наших багатих співвітчизників. Річний обсяг світового ринку мистецтва досягає 27 млрд. дол. Український обсяг ринку становить менше 200 тис. дол. Проте й ці обсяги потребують фахового фінансового супроводу.

Арт-банкінг включає повний пакет послуг із формування портфелів (колекцій) із предметів мистецтва інвестиційної якості відповідно до індивідуальних стратегій інвестування, розроблених на основі побажань та уподобань клієнта до цього різновиду інвестицій, з урахуванням його готовності до ризику, а також дохідності й ліквідності.

Внесок у майбутнє

Український ринок предметів мистецтва почав активно розвиватися в останні п’ять років. Крім колекціонерів, які постійно цікавляться новинками, на цей ринок вийшла нова хвиля збирачів. На сучасному українському ринку є практично все, проте, за оцінками фахівців, найширше представлені живопис, посуд, книжки та меблі. Причому більшість предметів належать до ХIX—XX століть, речі XVIII століття з’являються дуже рідко. За даними аналітиків, забезпечені інвестори купують переважно живопис, на світових аукціонах понад 75% лотів, що купуються, належать пензлю художників. Менш привабливі, але досить популярні — акварель, скульптура, друковані видання, фотографії, предмети церковної культури, ювелірні вироби. На українському ринку з живопису особливо багато картин XIX—XX століть. Завжди популярні полотна й малюнки Айвазовського, Шишкіна, Тропініна та інших класиків. Найактивніше, за прогнозами фахівців, дорожчатимуть полотна російських майстрів кінця XIX — початку XX століття Бориса Кустодієва, Василя Полєнова. Потенційно цікава і графіка кінця XIX — початку XX століття. Гарантією світового інтересу до творів того чи іншого автора слугуватиме їх експонування в музеях і визнання критиками.

Протягом останніх трьох-чотирьох років відзначається прямо-таки ажіотажний попит на картини українських живописців. Картини українських художників продаються в середньому по 10—15 тис. дол., вартість лише окремих сягає 100 тис. дол. (наприклад, роботи Яблонської). Картини, написані українськими художниками 50—100 років тому, нині дуже складно знайти у вільному продажу, адже їх стає дедалі менше. Більшість цих творів живопису вже прикрашають приватні колекції, що й викликає колосальне зростання цін на них. На підтвердження цього, протягом останніх трьох років значно побільшало аукціонних домів. Якщо п’ять—сім років тому проводилося два-три аукціони на рік, то тепер — близько десяти. При цьому суми продажів сягають 3 млн. дол. за кожен окремий аукціон. На вторинному ринку (продажі через магазини й дилерів) обсяги продажів ще вищі — близько 100 млн. дол. За оцінками фахівців, його обсяг нині становить не менше 1 млрд. дол.

У середньому предмети колекціонування на українському ринку, порівняно з Росією та Заходом, недооцінені на 100—200%, констатують експерти. Є й локальні відмінності. Приміром, у сегменті живопису різниця у вартості картин в Україні і Росії відомих російських та українських художників XIX—XX століть може становити до 150% на користь Росії.

Ризики потенційних інвесторів в Україні пов’язані не тільки з визначенням адекватної, справедливої ціни, а й з ліквідністю купованого твору мистецтва. Співвідношення дохідності й ризику інвестицій у предмети мистецтва базується на тих самих критеріях, що й будь-яка інвестиція. Чим вища потенційна дохідність, тим вищий і ризик. На ринку предметів мистецтва, як і на фондовому ринку, існують різні стратегії інвестування, які різняться рекомендованими термінами інвестування та прибутком. Наприклад, інвестиції у класиків XIX—XX століть дають стабільний прибуток приблизно 20—30 % на рік, тоді як інвестиції в сучасних художників, ще не відомих ринку, можуть дати прибуток значно вищий.

Синтез банківської справи і мистецтва

Послуга арт-банкінгу розрахована на інвесторів приватних і корпоративних. Серед клієнтів є як колекціонери, яким важливо зараз оцінити свою колекцію й забезпечити ліквідність її частини чи доформувати за заданим принципом, так і ті, для якого предмети мистецтва — один із напрямів інвестицій.

Менеджер арт-банкінгу повинен розумітися і на мистецтвознавстві, і на фінансах. Саме він має порекомендувати клієнтам, які предмети мистецтва їм вигідніше купити саме тепер — щоб добре заробити на їх продажі в майбутньому. У нашій країні такі консультації дають галеристи й арт-дилери досить високого рівня, які вже давно працюють на ринку і мають досвід, щоб ризикувати не тільки своїми грішми, а й капіталами заможного клієнта. Арт-банківський менеджер повинен забезпечити клієнтові і правильну оцінку купованих творів, — занижена ціна піде йому тільки в плюс, а ось завищена може істотно знизити ліквідність «товару». Він же повинен забезпечити якісну експертизу творів на справжність, перевірку юридичної чистоти, допомогу в реставрації та зберіганні творів, страхуванні і, за потреби, транспортуванні.

На сьогодні в Україні пропонуються консультаційні послуги з формування колекцій або портфелів із предметів мистецтва й оптимального варіанта придбання. Сама купівля/продаж предметів мистецтва проводиться у власників колекцій, дилерів або на аукціонах. При цьому експерти відзначають, що ціни на роботи деяких українських митців необґрунтовано завищені через окремі угоди, роботи ж інших поки що недооцінені ринком.

У яке мистецтво вкладати гроші — питання, мабуть, найскладніше, а для арт-банкінгу — ключове. Головне, про що не слід забувати: будь-яка робота з твором мистецтва — робота на тривалу перспективу. Навряд чи 15—20% на рік збагатять вас, але за 10—15 років ціна зросте істотно. Слід також пам’ятати, що колекцію неможливо продати миттєво, — навіть якщо за кілька років ціна твору значно зросла, на пошук покупця через галерею або приватного дилера піде час (який — прогнозувати неможливо), процес виставляння на аукціон також забирає не день і навіть не місяць.

На думку міжнародних арт-консультантів, оптимальний термін вкладень має становити п’ять—десять років. Розпочинати інвестиції слід, маючи хоча б десяток тисяч доларів. Якісний портфель має бути представлений не менш ніж десятьма роботами, отож оптимальний вихід на ринок — із сумою не менше 100 тис. дол.

***

Спаду на антикварному ринку найближчими роками фахівці не прогнозують: стабільне і стрімке зростання цін триватиме. Причому на тих самих напрямах, що й раніше: найінтенсивніше дорожчатиме російське мистецтво. Західні предмети давнини надійніші, але ціни на них зростають не так швидко. Обіцяє яскраво заявити про себе мистецтво Сходу. Азарт інвесторів підганяє й недооціненість шедеврів із країн, що розвиваються, порівняно з розкрученими світовими брендами. Купувати мистецтво, безумовно, варто, — крім переважно вигідних інвестицій, це ще й естетична насолода та престиж. Але, як і в будь-якій іншій галузі, слід заручатися підтримкою професіоналів.

Ринок мистецтва рухається вперед і активно надолужує те, що було зруйновано в радянський час. І на шляху до цивілізованого й професійного арт-ринку арт-банкінг є важливою сходинкою. Ринок зростає і зростатиме скаженими темпами. Особливо на тлі світових криз та галопування інфляції.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі