Левів по осені рахують

Поділитися
Величезну кількість левів (аж 2942 особини) нещодавно прихистила під своїм дахом Львівська художня галерея з миролюбною назвою «Равлик»...

Величезну кількість левів (аж 2942 особини) нещодавно прихистила під своїм дахом Львівська художня галерея з миролюбною назвою «Равлик». Щоправда, леви теж миролюбні, бо виконані у бронзі та кераміці, а в більшості сфотографовані і сколажовані разом із зображенням будівлі, де розташовані, на планшети.

Як розповів «ДТ» директор «Равлика» Юрій Гайда, основна мета експозиції — відкрити як для львів’ян, так і для гостей міста всіх левів Львова: «суворих та ніжних, великих і малих, крилатих і таких, що всміхаються або дрімають. Леви — дух, символ та міць Львова. Вони дивляться на нас із чудових кам’яних зображень, виконаних руками наших предків, і немовби просять: рятуйте й бережіть нас».

Саме тому галерея «Равлик» разом із кількома небайдужими городянами близько року тому заснувала багаторічний колективний проект «Леви Львова — Музей Левів», який передбачає долучення охочих до пошуків і фіксації всіх зображень левів, які є у Львові. «У такий спосіб буде сформовано найповніший каталог левів. Кожен городянин зможе зробити фінансовий внесок у каталогізацію зображень левів, дослідження їх історії та виготовлення копії у такому вічному й шляхетному матеріалі, як бронза», — додав Ю. Гайда, запевнивши, що робиться все це «на прославу рідного Львова, корінним мешканцем якого він є».

Виставка у галереї триватиме доти, доки не буде виготовлено 100 мініатюрних бронзових скульптурок левів. «Якщо якийсь лев особливо припаде вам до душі, ви зможете увічнити його пам’ять», — сказав директор «Равлика» і звернувся до всіх охочих львів’ян (і не тільки львів’ян) допомогти в організації цього задуму. Особливо фінансово (вартість однієї бронзової копії-мініатюрки статуї лева — 2,5 тис. гривень). А ще — дослідити історію цього лева і будівлі, на якій він мешкає.

Бронзова мініатюрка найстарішого лева Львова — лева Лоренцовича (1591 р.)

До речі, за словами Ю. Гайди, найбільшу кількість левів на фасадах мають головний корпус Львівської політехніки, 55; вул. Коновальця, 50; пр. Свободи, 60. Найбагатшими на левів є проспект Свободи, 146; вул. Городоцька, 143; вул. Коперніка, 126; вул. Ст. Бандери, 112; площа Ринок, 105. Найстаріший львівський лев — лев Лоренцовича (1591 року). А найдревніший герб Львова (1633 року) замешкав на вул. Сербській, 13. Найбільшим за розмірами є лев, що охороняє Львів при в’їзді з боку смт. Винники.

Левів рахували по декілька разів, перевіряючи один одного, кілька осіб. А на загал упродовж року львів’яни знайшли та сфотографували близько 90% усіх міських левів.

Виставка у галереї «Равлик» триватиме кілька місяців і, дуже сподіваються її організатори, постійно поповнюватиметься.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі