Рада Федерації РФ ухвалила законопроект, що розширює повноваження ФСБ

Поділитися
Рада Федерації ухвалила законопроект, що розширює повноваження Федеральної служби безпеки. Раніше його у трьох читаннях ухвалила Держдума РФ.

Рада Федерації ухвалила законопроект, що розширює повноваження Федеральної служби безпеки. Раніше його у трьох читаннях ухвалила Держдума РФ.

За словами заступника голови комітету РФ з оборони і безпеки Євгена Серебреннікова, ФСБ у даний час активно користується можливістю видачі застережень юридичним особам. "У рік виписується до 2 тисяч таких застережень", - сказав він.

У свою чергу сенатор від Кемерово Сергій Шатіров заявив, що закон необхідний особливо у світлі подій, що відбулися у регіоні після аварії на шахті "Распадская". "Після аварії ми зіткнулися з найжорсткішими підбурюваннями, аж до закликів до руйнування країни", - сказав він.

У день прийняття законопроекту у приміщенні Ради Федерації пройшов одиночний пікет. Радник голови партії "Яблуко" Артур Гроховський тримав плакат із зображенням Дзержинського, Берії та Путіна і підписом "Чекісти - за!". В інтерв'ю "Эху Москвы" Гроховський заявив, що активісти партії будуть протестувати проти прийняття поправок і в тому випадку, якщо їх ухвалить Рада Федерації. Раніше "Яблуко" провела аналогічні акції перед Держдумою.

Минулого четверга президент Дмитро Медвєдєв заявив, що поправки, які розширюють повноваження ФСБ, розглядаються за його особистою ініціативою. "Я хотів би звернути увагу на те, що це наше внутрішнє законодавство, а не міжнародний акт. По-друге, кожна країна має право на вдосконалення свого законодавства, у тому числі і щодо спецслужб", - сказав Медвєдєв під час спільної прес-конференції з канцлером ФРН Ангелою Меркель.

"Ми будемо це робити. Те, що зараз відбувається, я хотів би, щоб ви про це знали, здійснено за моїм прямим дорученням", - сказав він.

Документ, за словами його творців, доопрацьований з урахуванням зауважень правозахисників. Законопроектом вносяться зміни до закону про ФСБ і Кодексу про адміністративні правопорушення.

Зокрема, вводиться адміністративна відповідальність за непокору вимозі або розпорядженню працівника спецслужби і перешкоджання виконанню ним службових обов'язків. Порушники цієї норми можуть бути оштрафовані на суму від 500 до 1 000 рублів або заарештовані на строк до 15 діб. Взяття під варту виявляється одним із найбільш спірних пунктів документа, тим не менше, збереглося у тексті.

ФСБ сама буде визначати порядок винесення застережень. При цьому із громадян, яких будуть попереджати щодо їхньої спорідненості до межі екстремізму, спецслужба зможе брати підписку про нерозголошення свого звернення. Правозахисники впевнені, що цей захід спрямований не стільки на боротьбу з реальними екстремістами, скільки на переслідування "незгодних".

Раніше представники товариства "Меморіал" звернулися до Дмитра Медвєдєва із листом, в якому просять його не розширювати повноваження ФСБ. У листі закон названий "безглуздим, небезпечним для суспільної свободи". На думку авторів листа, повноваження ФСБ у Росії вже виходять за розумні рамки.

За матеріалами Граней.ру

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі