Український футбол уражається вірусом договірних матчів - ЗМІ

Відео
Поділитися
Український футбол уражається вірусом договірних матчів - ЗМІ Можливість заробляти на договорняки дають букмекери © XSport
Українські журналісти провели власне розслідування проблеми договірних поєдинків в футболі, які трапляються не тільки на вищому рівні змагань, але й навіть на тренувальних турнірах.

Український футбол може опинитися на межі зникнення, якщо в профільної федерації, а заодно і в правоохоронних органах не займуться проблемою договірних ігор.

До такої думки дійшли журналісти, а також ряд фахівців, в тому числі міжнародного рівня, після аналізу ряду фактів.

Якщо раніше договірні ігри існували в площині взаємовідносин двох сторін, тобто про дві результаті домовлялися дві команди, щоб вирішити ті чи інші турнірні завдання (наприклад, обмінятися перемогами в першому і другому колі або зіграти два рази внічию), то зараз за допомогою попередньої змови між учасниками матчів, тренерськими штабами і навіть керівниками клубів заробляють досить-таки серйозні суми. Головний інструмент у такій схемі - букмекерська контора, яка приймає ставки на те чи інше подія.

Читайте також: Уряд запропонував легалізувати казино і букмекерів

Причому найчастіше одна з команд або навіть не всі члени команди, яка "здає" матч, можуть бути в курсі, що відбувається. Все залежить від рівня поєдинку і його освітлюваності у ЗМІ. Саме з цієї причини в розряд договірних матчів часто потрапляють матчі молодіжних першостей, які не показують по ТБ.

Також ситуація поширена і в першій лізі. Так, під підозру, в тому числі, як стверджують журналісти, і з боку УЄФА, потрапив матч, в якому зустрічалися дві команди з Тернополя - "Нива" і ФК "Тернопіль". Гра завершилася внічию 2:2, незважаючи на те, що команди перед грою перебували в різних частинах турнірної таблиці. При цьому після першого тайму "городяни" вели в рахунку 2:0, а вже після перерви, "Нива" відіграла два голи. Змова помітили в одній з британських букмекерських контор, яка в підсумку програла своїм клієнтам 23 тисячі фунтів стерлінгів.

Однак у підсумку, у ФФУ назвали даний факт, навіть після того, як організації отримала ноту стурбованості з боку УЄФА. Підозріло виглядав і матч "Оболонь-Бровар" - "Енергія", який завершився розгромом каховцев 5:1. Однак далі підозр з боку окремих чиновників і фахівців справа не заходить.

"Офіційно в Україні договірних матчів не існує. Останній з них відбувся в 2008 році, коли "Металіст" заплатив "Карпатам", щоб ті програли, і в підсумку, справа завершилася дискваліфікацією харків'ян на рівні УЄФА і ФІФА", - кажуть журналісти.

"Українські клуби домагаються успіху в Європі, але при цьому сам український футбол гниє з середини. Абсолютно точно - його врятує тільки прийняття закону про кримінальної відповідальності за організацію та проведення договірних матчів", - резюмують автори розслідування.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі