Спортивні підсумки - 2018: київський фінал ЛЧ, прорив боксерів і олімпійське "золото"

Поділитися
Спортивні підсумки - 2018: київський фінал ЛЧ, прорив боксерів і олімпійське "золото" Олександр Усик © BoxingScene
Цей рік запам'ятався безліччю спортивних подій.

2018 року порадував двома великими змагання цілого чотириріччя – чемпіонатом світу з футболу і зимовою Олімпіадою, а також безліччю пам'ятних моментів для українських вболівальників.

Зимова Олімпіада в Пхенчхані. Стрибок-сенсація від Абраменка

Олександр Абраменко
Олександр Абраменко
НОК України

Всього близько 2500 спортсменів з 92 країн світу розіграли 102 комплекти медалей у 7 видах спорту і 15 дисциплінах. Медальний залік Пхенчхана виграла збірна Норвегії, у якої 14 золотих, 14 срібних та 11 бронзових медалей. У Німеччині стільки ж золотих нагород, але за рахунок більшої кількості "срібла" норвежці стали першими.

Представляти Україну в Південну Корею прибули 33 спортсмени, у яких була можливість поборотися за медалі у дев'яти дисциплінах.

Була надія на наших біатлоністів, але вони провели відверто провальні змагання. Завоювати медаль зумів лише фрістайліст Олександр Арбраменко. Його "золото" в лижній акробатиці стало несподіванкою, але неймовірно приємною для всіх уболівальників.

Стрибок українця був великим ризиком, як зізнався сам чемпіон після свого виступу. Через травму Олександр його практично не тренував, але все вийшло практично ідеально.

У підсумку Україна посіла 21-е місце в підсумковому медальному заліку Олімпіади-2018.

Чемпіонат світу з футболу в Росії

Франція - переможець ЧС-2018
Франція - переможець ЧС-2018
fifa.com

Українська збірна не зуміла пробитися на світову першість, тому на головну футбольну подію чотириріччя підопічні Андрія Шевченка не вирушили.

Сам турнір виграла збірна Франції, впевнено пройшовши всі етапи мундіалю. У фіналі команда Дешама обіграла головну сенсацію турніру - збірну Хорватії (4:2), завоювавши друге "золото" чемпіонату світу в історії.

Турнір був сповнений сенсацій, головною з яких став невихід з групи діючих чемпіонів німців.

Фінал Ліги чемпіонів у Києві та рекорд "Реала"

Фінал у Києві пройшов без гучних скандалів
Фінал у Києві пройшов без гучних скандалів
uefa.com

Вирішальний матч головного клубного футбольного турніру Європи було довірено провести столиці України. Вперше в нашій історії.

Не обійшлося без проблем, які відверто засмутили. New York Times в кінці травня повідомила, що були проблеми з бронюванням готелів та пошуком квитків, ціни багаторазово підскочили. Частина вболівальників "Реала" в результаті здала свої квитки. Київські фанати пропонували житло за символічні гроші або навіть безкоштовно, щоб змінити ситуацію.

На церемонії відкриття виступила британська співачка Дуа Ліпа, виконавши кілька своїх хітів. Ефір транслювався на 220 країн світу.

Дуа Ліпа
Дуа Ліпа
uefa.com

Команди, що вийшли 26 травня на зелений газон стадіону НСК "Олімпійський", показали яскравий футбол і порадували не тільки глядачів на трибунах, але і у фан-зонах, а також перед екранами телевізорів.

uefa.com

У головному поєдинку турніру мадридський "Реал" обіграв англійський "Ліверпуль" з рахунком 3:1 і третій рік поспіль виграв трофей Ліги чемпіонів – такого не траплялося з середини сімдесятих і успіху "Баварії".

Тепер на рахунку мадридців 13 перемог, а ось для "Ліверпуля" київський фінал міг стати шостим переможним в історії.

Герой Модрич і кінець гегемонії Роналду і Мессі

Лука Модрич
Лука Модрич
Marca

Півзахисник мадридського "Реала" і збірної Хорватії Лука Модрич отримав "Золотий м'яч" - приз найкращому футболістові року за версією щотижневика France Football.

У травні цього року Модріч виграв у складі мадридського "Реала" Лігу чемпіонів, а в липні в складі збірної Хорватії дійшов до фіналу чемпіонату світу.

З 2008 року "Золотий м'яч" діставався лише Кріштіану Роналду і Ліонелю Мессі (по п'ять разів). В цьому році Роналду зайняв друге місце, Мессі – п'яте.

Ще один українець в НБА

Святослав Михайлюк
Святослав Михайлюк
nba.com

Влітку 2018 року українських любителів баскетболу приємно здивувала новина про перехід Святослава Михайлюка в один з найкращих клубів НБА – "Лос-Анджелес Лейкерс".

Баскетболіст з Черкас встиг "запалити" у США на студентському рівні, завдяки чому він зумів здійснити мрію будь-якого гравця, отримавши шанс в кращій лізі світу.

Михайлюк був обраний "Лейкерс" на драфті НБА під 47-м номером. Він став першим в історії клубу задрафтованым українцем. Поки Світ не став основним гравцем знаменитої команди, але все ще попереду.

Також варто відзначити і перехід ще одного українця в НБА Олексія Леня з "Фінікса" в "Атланту". У новій команді центровий відчуває себе чудово і регулярно грає в основі.

Усик, Ломаченко, Гвоздик та Далакян підкорили світ боксу

Українські чемпіони світу
Українські чемпіони світу
BoxingScene

Усик у 2018 році здобув перемогу у Всесвітній боксерській суперсерії і зумів завоювати всі титули у важкій вазі.

До фіналу Олександр розправився з Марко Хуком і Майрісом Брієдісом, а у вирішальній зустрічі в Москві здолав росіянина Мурата Гассієва на очах його співвітчизників.

Після перемоги над Гассієвим Усик став лише четвертим боксером в історії, який зумів завоювати відразу чотири пояси. Крім нього таке досягнення підкорилося Джермейну Тейлору, Бернарду Хопкінсу і Теренсу Кроуфорду.

Усик став першим абсолютним чемпіоном з України і єдиним діючим абсолютним чемпіоном у професійному боксі. "Закріпити" успіх наш боксер зумів яскравим нокаутом проти Тоні Беллью. І знову на території суперника – в Манчестері.

Продовжує блищати в США і Василь Ломаченко, рівень майстерності якого викликає захоплення у більшості легенд і фахівців боксу.

У травні Василь технічним нокаутом здолав Хорхе Лінареса і став чемпіоном WBA в легкій вазі. 8 грудня "Hi-Tech" зустрівся з Хосе Педрасою і знову святкував успіх, але на цей раз – рішенням суддів.

Ломаченко об'єднав титули WBA і WBO, а його кінцева мета – звання абсолютного чемпіона світу.

Ще один привід для гордості – Олександр Гвоздик. Боксер з Харкова 1 грудня нокаутував канадця Адоніса Стівенсона в Квебеку, завоювавши титул чемпіона світу за версією WBC в напівважкій вазі.

Також варто відзначити і Артема Далакяна, який в лютому завоював титул чемпіона світу WBA в найлегшій вазі, коли рішенням суддів переміг американця Брайана Вилорію.

У червні боксер з Дніпра захистив титул в Києві, перемігши технічним нокаутом у восьмому раунді претендента з Таїланду Сірічайа Тайєна (50-4, 35 КО).

Вихід збірної України з футболу в елітний дивізіон Ліги націй УЄФА

Збірна України зіграє в елітному дивізіоні
Збірна України зіграє в елітному дивізіоні
ФФУ

Збірна України підтримала три перемоги в чотирьох матчах Ліги націй і виграла свою групу, гарантувавши собі вихід у плей-офф відбору на Євро-2020, а також підвищення в дивізіоні в наступному розіграші турніру.

Підопічні Шевченка двічі обіграли Чехію (2:1 і 1:0), переміг Словаччину у Львові (1:0) і розгромно поступився їм у Трнаві (1:4).

Завдяки перемозі в групі у другому розіграші турніру в 2020 році Україна отримає можливість зустрітися з найсильнішими командами Європи.

Нагадаємо, що Ліга націй є новим турніром УЄФА для збірних, який замінив більшу частину товариських зустрічей матчами турнірного значення і дозволив національним командам зустрічатися з рівними по силам суперниками, а також отримати путівку на Євро-2020.

Перемога Світоліної на Підсумковому турнірі WTA

Еліна Світоліна
Еліна Світоліна
womenstennisblog.com

В Сінгапурі брали участь вісім найкращих тенісисток року, а Еліна Світоліна, яка проводила досить середній сезон, здобула перемогу у всіх п'яти матчах.

Перемога підняла українку з шостого на четверте місце в світовому рейтингу, а також стала найважливішим тріумфом в її кар'єрі. Зміни тренерів, несподівані поразки - здавалося, що Еліна не зможе поборотися за трофей, але саме на Сінгапур вона зуміла зібратися і показати свій максимум.

У минулому сезоні Світоліна також зуміла пробитися у чвертьфінал Відкритого чемпіонату Австралії, а також виграла турніри в Брісбені, Дубаї і Римі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі