Антимонопольний комітет вимагає від «Нафтогазу» переглянути умови договорів з теплокомуненерго

Поділитися
Антимонопольний комітет вимагає від «Нафтогазу» переглянути умови договорів з теплокомуненерго © telegraf.com.ua
У Нафтогазу є 10 днів, щоб змінити «дискримінаційні умови» поставки газу виробниками теплової енергії

Антимонопольний комітет України (АМКУ) висунув вимоги до ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» протягом 10 днів змінити виставлені виробникам теплової енергії умови договорів на поставку природного газу. Комітет назвав встановлені норми дискримінаційними і зажадав негайно припинити використовувати своє монопольне становище. Відповідна заява розміщена на сайті АМКУ.

«ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» при укладанні договорів купівлі-продажу природного газу з виробниками теплової енергії, маючи структурні ознаки монопольного (домінуючого) становища на ринку оптової реалізації (поставки) природного газу і користуючись наявною ринковою владою встановило такі умови реалізації товару, які неможливо було встановити за умови існування значної конкуренції на ринку», — повідомляється на офіційному вебпорталі АМКУ.

В Антимонопольному комітеті уточнили, що підприємства теплової генерації накопичили значну заборгованість перед НАК «Нафтогаз України», яка не дозволяє їм в короткостроковій перспективі змінити постачальника газу і змушує їх працювати виключно з ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг».

«Здійснивши відповідну перевірку Комітет виявив, що... умови договору містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції та можуть призвести до ущемлення інтересів споживачів, з огляду на їх право вільно вибирати постачальника природного газу, в тому числі і за ціновим критерієм», — йдеться в документі.

АМКУ зобов'язав ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» привести умови договорів з підприємствами ТКЕ у відповідність з умовами Правил поставки природного газу.

АМКУ встановив, що частка ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг», яке входить до складу Групи «Нафтогаз» на ринку гуртової реалізації природного газу за підсумками 2020 року і 1-го півріччя 2021 року, становить понад 35%, що свідчить про наявність ознак монопольного (домінуючого) становища компанії на ринку.

Раніше повідомлялося, що міністр енергетики Герман Галущенко під час виступу в Раді сьогодні, 8 жовтня, закликав бюджетні організації не укладати договори на покупку газу для опалення за завищеними цінами. Оскільки це також буде стимулювати подальше зростання цін.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі