Каспаров назвав рішення ФІДЕ віддати Львову чемпіонський матч з шахів "планом Путіна"

Поділитися
Каспаров назвав рішення ФІДЕ віддати Львову чемпіонський матч з шахів "планом Путіна" Каспаров програв Ілюмжинову на виборах президента ФІДЕ © ТАСС
Легендарний шахіст вважає, що президент міжнародної шахової федерації Кірсан Ілюмжинов виконує вказівки президента Росії.

У наступному році у Львові відбудеться матч за звання чемпіонки світу з шахів між українкою Марією Музичук та китаянкою Хоу Іфань. Один з найкращих шахістів в історії Гаррі Каспаров, який нині займається політикою, вважає, що Міжнародна шахова федерація (ФІДЕ) під керівництвом калмика Кірсана Ілюмжинова неспроста віддала Львову право на проведення матчу. Каспаров заявляє, що Ілюмжинова варто розглядати як довірену особу президента Росії Володимира Путіна, а ФІДЕ - як організацію, яка контролюється Кремлем.

"Варто зазначити, що вже пішов 21-й рік правління Ілюмжинова в ФІДЕ. Це важливий факт для розуміння - наскільки цінний Ілюмжинов керівництву Росії і конкретно Путіну. Він відомий як людина, що виконує делікатні доручення Кремля в гарячих точках планети. Два візити до Каддафі в 2011 році, за пару місяців до того, як його скинули, напередодні так званих "сирійських подій" відвідування Башара Асада в 2012 році, візит до Саддама Хусейна в 2003 році, тобто він завжди опинявся на найважливіших векторах кремлівської зовнішньої політики, що означає одне: він людина довірена, - підкреслив Каспаров в інтерв'ю "Обозревателю", - Впевнений, що приїзд Ілюмжинова в Україну вписується в загальну концепцію Путіна, який поки відставив убік військове рішення "української проблеми". Але при цьому російський президент, як і раніше вважає своїм головним завданням руйнування української державності... Путін все-таки не військовий, а саме КДБіст, він повинен шукати можливості вклинюватися в українське політичне життя. Поїздки Ілюмжинова і його раптова активність пов'язані з путінськими планами. Я не можу уявити, щоб путінський агент поїхав, як пишуть у Росії, в лігво "бандерівців", без "відмашки" і "техзавдання".

"Зараз Путін робить спроби намацувати якісь слабкі місця, знайти можливість зафіксувати російську присутність в українській політиці через різного роду гуманітарні та соціальні контакти (і ФІДЕ підходить для цього якнайкраще). Історія з шаховим матчем у Львові просто ідеально вписується в цю ідею Кремля. Мало того, що платити за проведення турніру будуть українці, так до того ж він і його люди отримують можливість постійно їздити в Україну "по офіційним справам". А ось як ці поїздки будуть використовуватися - вже інше питання", - каже Каспаров, який вважає, що мер Львова Андрій Садовий, будучи демократичним політиком, просто "повівся" на пропозицію Ілюмжинова, а глава української держави Петро Порошенко особливо не вникав у ситуацію.

За словами Каспарова, у ФІДЕ зараз є великі фінансові проблеми: "Якщо ви подивіться на графік турніру, то він стрімко звужується, а всі останні великі турніри були в Росії: Сочі, Москва, Ханти-Мансійськ, Сочі. Зараз Ілюмжинову потрібно шукати інші джерела фінансування, адже російський бюджет обмежений у своїх можливостях. Показовим є те, що китайці, судячи з усього, проводити цей матч відмовилися. Ілюмжинов заявляв, що Китай теж зробив заявку, але це скоріше була спроба надати більшої значимості поїздці у Львів і розгойдати українських спонсорів... Тобто розпорядників державного бюджету. Мінімальний призовий фонд - 200 тисяч євро. Там ще є відрахування до фонду ФІДЕ. Я думаю, що мова буде йти про суму десь у 800 тисяч доларів. В нинішніх умовах - це значуща жертва для українських платників податків".

Нагадаємо, рішення віддати Україні право на проведення фінального матчу було прийнято 2 липня, тоді з Ілюмжиновим зустрічався особисто президент України Петро Порошенко. Раніше глава ФІДЕ приїжджав до Львова, щоб оцінити можливості міста прийняти матч.

Додамо, що в 2014 році Каспаров балотувався в президенти ФІДЕ, однак програв Ілюмжинову. За словами Каспарова, чинному президенту організації активну підтримку на виборах надавав Путін.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі