ВІДПОЧИНОК БЕЗ «ЛІТНІХ ПРОБЛЕМ»

Поділитися
Після напружених трудових буднів, дощової осені, затяжної зими і невиразної весни, нарешті настало літо...

Після напружених трудових буднів, дощової осені, затяжної зими і невиразної весни, нарешті настало літо. Заздалегідь визначивши місце відпочинку, ви збираєтеся у відпустку. Попереду безхмарні дні спілкування з морем і сонцем. Та іноді ми самі собі псуємо відпочинок через елементарну неуважність.

Влітку не рідкісними є отруєння, діарея, блювота й інші неприємності з травленням. Винні в цьому бактерії, віруси й токсини. Сприятливим середовищем для розмноження мікробів є молоко та кисло-молочні продукти, м’ясо, риба, у тому числі копчена (насамперед гарячого копчення), а також консерви (частіше домашнього приготування). Останні можуть стати причиною небезпечного захворювання — ботулізму.

Симптоми кишкових інфекцій і харчових отруєнь — нудота, блювота, понос, підвищення температури тіла, слабкість можуть з’явитися відразу або через два-три дні після вживання недоброякісної їжі. Сильна блювота і діарея призводять до зневоднення організму, втрати важливих мікроелементів і є потенційно небезпечними. Якщо немає можливості звернутися до лікаря, зазирніть у дорожню аптечку. Там завжди має бути активоване вугілля, смекта — ліки, що зв’язують токсини. Регідрон незамінний для відновлення втраченої рідини. Його можна замінити великою кількістю (2—4 л) кип’яченої підсоленої і підкисленої лимоном води. Газована вода, солодкі напої протипоказані. Від їжі на час потрібно утриматися. Навіть якщо є блювота, намагайтеся пити маленькими порціями, оскільки рідина зменшує зневоднення, що у свою чергу, може зупинити блювоту. У перші години захворювання рекомендується зробити промивання шлунку кип’яченою водою або слабким розчином марганцівки.

До відвідання лікаря можна випити чай із суміші трав звіробою, перстачу, родовика та деревію, плодів чорниці. Антибіотики без рекомендації лікаря приймати не слід.

— Для дітей, особливо грудного і раннього віку, шлунково-кишкові захворювання представляють серйозну небезпеку, — розповідає кандидат медичних наук, провідний науковий працівник відділу радіаційної педіатрії, уродженої та спадкової патології НЦРМ АМН України Валентина Кондрашова. — Насамперед через втрату рідини. Організм дитини до одного року на 70% складається з води, а старших дітей на 55—65%. Для малят зневоднення більш небезпечне, аніж для дорослих, і запускає каскад патологічних реакцій, пов’язаних із втратою мікроелементів. За появи у дитини перших ознак шлунково-кишкового захворювання слід звернутися до лікаря. Хоч би якою легкою здавалася хвороба спочатку, вона може трансформуватися у тяжке захворювання.

Насамперед дайте «відпочити» органам травлення. Необхідно, щоб дитина поголодувала 6—12 годин. У цей час її слід часто і багато напувати кип’яченою водою кімнатної температури. Можна використовувати «срібну» воду (українські «Срібні кульки» можна купити в аптеці), трішечки підсолоджений чай, відвар м’яти, рум’янки. Тривалість голодно-водної паузи тим більша, чим молодша дитина і тяжчий її стан.

Якщо блювота і понос не проходять, дитина продовжує втрачати рідину, виникає гостра необхідність стаціонарного лікування. Якщо неприємні симптоми припинилися, малюка не можна відразу переводити на звичайний режим харчування. Відновлення нормальної роботи шлунково-кишкового тракту — процес поступовий. Раціон потрібно розширювати поступово.

Після голодно-водної паузи вводять рисовий відвар (1 чайну ложку рису залити 0,5 літра води, кип’ятити 1 годину, процідити, долити води до початкового обсягу і пити до 30—70 мілілітрів кожні 2 години), рисовий кисіль, морквяний або морквяно-рисовий протертий суп, печене яблуко (як джерело пектину), пшеничні сухарі, кисломолочні суміші. Гарний ефект справляє грушевий відвар (1 склянку сухих груш подрібнюють, заливають 0,5 літра окропу, кип’ятять 15 хвилин, настоюють 2—3 години. П’ють залежно від віку 30—100 мілілітрів кожні 2—3 години.

Пам’ятайте, що тривале перебування на сонці або в задушливому приміщенні може також явитися причиною шлунково-кишкового захворювання у дитини, оскільки в цьому разі зменшується виділення травних ферментів.

Симптоми отруєння дуже схожі на симптоми шлунково-кишкового захворювання, але в обох випадках перша медична допомога включає обов’язкове промивання шлунка.

Так звана «діарея мандрівників» може виникнути без видимої причини під час переїздів. Для її профілактики рекомендації ті ж — миття рук, вживання лише якісної їжі. У дорозі краще пити негазовану мінеральну воду, відмовитися від яблучного, грушевого соків, меду, винограду, молочних продуктів, шоколаду. Жувальна гумка із сорбітом замість цукру може стати причиною розладу шлунка.

У любителів китайської кухні можуть з’явитися відчуття тиску на обличчі, біль у грудній клітці і печіння у всьому тілі — «синдром китайського ресторану». Ці симптоми у людей із підвищеною чутливістю може викликати харчова добавка глутамат мононатрію. У цьому разі прийміть протиалергійні препарати й відмовтеся хоча б на певний час від улюбленої їжі.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі