ПИТИ ТРЕБА З РОЗУМОМ. ОСОБЛИВО ВОДУ

Поділитися
Стан води турбує сьогодні весь світ. Нечасто стрінеш нині чисте джерело, незабруднену річку. Ось ч...

Стан води турбує сьогодні весь світ. Нечасто стрінеш нині чисте джерело, незабруднену річку. Ось чому жителі великих міст, таких як Київ, де особливо велика концентрація промисловості й транспорту, постійно б’ють тривогу: яка чистота нашої питної води? Та й наука вперто доводить, що левова частка шкідливих речовин потрапляє в організм людини під час вживання неякісної питної води...

Раніше всі були переконані — пити воду з-під крана навіть корисно. Герої низки наших художніх фільмів прямо дудлили її де доведеться. А вже в Києві — взагалі свята справа! Вода тут славилася приємним смаком і свіжістю. Принаймні кияни здавна так вважали. Хоча дехто, правда, пирхав — пахне нібито хлоркою. Нині хлорки неначе стало менше, але з’явилися якісь вельми важкі метали, й, мовляв, із водою ковтаємо ми щось таке, що вкорочує наше перебування на землі.

Отож усе-таки, яка вода ллється з київських кранів — хороша чи погана? У державному комунальному об’єднанні «Київводоканал» і в міській санепідстанції розповіли, начебто змовившись, одну й ту саму історію. Про те, що після трагічних чорнобильських подій іноземці засумнівалися в придатності питної води в Києві. Вода негайно була відіслана на аналіз в Америку, і там, усупереч песимістичним сподіванням, отримала високу оцінку. За окремими параметрами вимоги київського водного господарства до якості води виявилися навіть жорсткішими від загальносвітових стандартів.

У зв’язку з цим пригадується історія часів Хрущова, що, як відомо, висунув гасло «хімізації всієї країни». Якось Микита Сергійович відвідав завод з виробництва штучної ікри. Йому дали покуштувати виробленої продукції. Він з’їв півтарілки й сказав, що ікра чудова, ну майже як справжня. Тепер відомо (спогади колишнього секретаря ЦК В.І.Долгих), що підсунули Хрущову не штучну ікру, а щонай- справжнісіньку. І все-таки хочеться сподіватися, що до Америки відсилали саме воду з київських кранів і що нічим «штучним» її скомпрометовано не було.

І все-таки — хороша чи погана київська водогінна вода? Вважається, що вона відповідає всім необхідним стандартам і є найкращою в Україні. Не хочу бути голослівним. У газеті «Киевские новости» надруковано інтерв’ю з санітарним лікарем Київської міської санепідстанції Ларисою Сухненко. Ось що сказала шановна Лариса Іванівна: «За низкою параметрів у нас встановлені жорсткіші норми. Насамперед це стосується сполук, які містять хлор. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, їх може бути до 200 мікрограмів на літр. А в нас у межах 60 мікрограмів! Це більш як утричі менше. І цей поріг, запевняю, строго дотримується. До речі, кияни це відчувають — вода з кранів нині перестала «пахнути хлоркою». Запитання: «А крім «хлорки», скільки ще параметрів контролюється?» Відповідь: «Нормативами передбачений контроль 28 параметрів. Ми ж відстежуємо якість води — за 150. Навіть цих цифр досить, аби зрозуміти, наскільки серйозно ставляться в Києві до питання якості води».

А генеральний директор «Київводоканалу» Олександр Попов у тій же газеті на запитання: «Чому ж люди в місті вважають, що вода в нас погана?» відповів: «Розмови про погану якість води в столичному водогоні — найчистішої води дурниця. Наша вода відповідає всім усталеним у цивілізованому світі стандартам».

В приватній розмові Олександр Юхимович підтвердив свої гнівні слова на адресу тих, хто зводить наклеп на якість київської води, і сказав, що з початку цього року в Україні запроваджено новий, суворіший стандарт на питну воду. І київська вода, звісна річ, чудово вписується в нові норми.

Мене особисто ці висловлювання двох головних «водників» міста про добру київську воду переконали, а от іноземців — ні. Може, тому, що іноземці не читають таких прекраснодушних інтерв’ю. Як розповіли в одному вельми великому й шанованому посольстві, іноземці не п’ють нашої води. Так, упродовж минулого року це посольство закупило для своїх співробітників десятки тонн «закордонної» води.

Більшість іноземців виключає київську воду зі свого раціону — це факт, нічого тут не вдієш. Щоб утамувати спрагу, вони використовують мінералку, а для приготування їжі або чищення зубів виписують воду аж із Австрії. На відміну від вибагливих гостей із цивілізованого зарубіжжя, у сотень тисяч київських домогосподарок такої альтернативи немає, і хочеш не хочеш для заповнення своїх чайників або каструльок їм доводиться користуватися розчином зі звичайного водогінного крана.

А який стан питної води в Україні взагалі? Коли строго дотримуватися Держстандарту в розділі «Вода питна», то якість води в країні не відповідає нормі за 7 показниками. У тому числі: жорсткість, вміст заліза, марганцю, нітратів, аміаку. Але є регіони, де навіть ці погані показники якості води погіршуються багаторазово. Дається взнаки порушення технологій сільгоспробіт колишніми колгоспами, радгоспами, а тепер ще й фермерськими господарствами. Багато хто завозить добрива на поля ще взимку, скидаючи їх прямо на сніг, і до того ж оре не вздовж, а впоперек вододілу. В результаті чого щовесни сотні тонн гною та добрив опиняються у водоймах, з яких беруть питну воду.

У більшості міст України для знезаражування води застосовують хлорування. У воді, що надходить у квартири, приміром, жителів Донецька, щодня розчиняють ні багато ні мало 10 тонн рідкого хлору. Проте, вбиваючи мікроорганізми й позбавляючи однієї небезпеки, хлор породжує іншу. На основі хлору в питній воді утворюються токсичні речовини, зокрема діоксинового ряду, що, потрапляючи в організм людини, шкодять здоров’ю.

Крім хлору, якого можна позбутися, давши воді відстоятися чи прокип’ятивши її, хімічний склад «міської рідини» має ще одну особливість — у ній дуже мало фторидів. Через це в людей посилено руйнується зубна емаль. До 40 років наш городянин втрачає втричі більше зубів, ніж середній європеєць.

Повернімося до київської води. Багато іноземців, у тому числі й співробітники шанованого посольства, про яке вже йшлося, починають використовувати для пиття воду з київських артезіанських свердловин. Треба все-таки віддати належне міськдержадміністрації — спорудження бюветів з артезіанською водою не припиняється. Сьогодні в Києві вже працює 107 бюветів. І багато киян п’ють чисту артезіанську воду та готують на ній їжу. Вода ж із крана йде на технічні потреби — прання, миття, купання... «Пити чи не пити» її — кожен вирішує сам для себе. До речі, кияни п’ють в основному деснянську воду. Її частка в загальному обсязі води становить 56 відсотків. На другому місці — дніпровська вода (27 відсотків), а на третьому — артезіанська (17 відсотків).

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі