У Раді зареєстровано проект постанови про проведення парламентських виборів 27 березня 2011

Поділитися
У верховній Раді України зареєстровано проект постанови щодо проведення парламентських виборів 27 березня 2011 року. Відповідний документ вніс на розгляд парламенту в понеділок, 4 жовтня, депутат від блоку «Наша Україна - Народна самооборона», лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк.

У верховній Раді України зареєстровано проект постанови щодо проведення парламентських виборів 27 березня 2011 року. Відповідний документ вніс на розгляд парламенту в понеділок, 4 жовтня, депутат від блоку «Наша Україна - Народна самооборона», лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк.

Проект постанови зареєстровано за номером 7197, повідомляє прес-служба партії.

У документі наголошується, що така необхідність зумовлена рішенням Конституційного суду від 30 вересня 2010 року, який відновив дію Конституції 1996 року.

Проектом доручається:

- Центральній виборчій комісії до 22 листопада цього року оголосити про початок виборчого процесу і призначення чергових виборів до Ради на 27 березня 2011 року;

- Кабінету міністрів у 10-денний термін з моменту набрання чинності цієї постанови внести до парламенту проект змін до держбюджету-2010, які будуть передбачати витрати на підготовку до проведення виборів, а також передбачити відповідні витрати в бюджеті-2011.

Яценюк пояснює, що своїм рішенням від 30 вересня цього року Конституційний суд скасував зміни, внесені до Конституції 8 грудня 2004 року. Стаття 76 Конституції-2004, що втратила чинність, передбачала 5-річний термін повноважень парламенту. Конституція в редакції 1996 року передбачає 4-річний термін повноважень парламенту.

Згідно з Конституцією-1996, чергові вибори до парламенту проводяться в останню неділю березня четвертого року повноважень Ради. Закон «Про вибори народних депутатів України» затверджує, що виборчий процес народних депутатів починається за 120 до дня виборів, а ЦВК оголошує про його початок не пізніше ніж за 125 днів до дня виборів.

Враховуючи те, що останні парламентські вибори відбулися 30 вересня 2007 року, чергові вибори Ради повинні відбутися 27 березня 2011 року.

Яценюк вважає, що другим пунктом рішення КСУ закон № 2222-IV втратив чинність із дня ухвалення судом цього рішення - тобто 30 вересня 2010 року: «Таким чином, народні депутати України не мають права посилатися на будь-які положення цього закону, в тому числі і ті, які передбачають п'ятирічний термін повноважень».

«Якщо вибори не будуть проведені в березні наступного року, всі рішення Ради після цієї дати будуть нелегітимними. Право видавати нормативно-правові акти будуть мати лише президент і уряд. А це означає введення в Україні з 27 березня 2011 року «прямого президентського правління», - пояснив Яценюк.

Як повідомлялося, 1 жовтня Конституційний суд визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-ІV (так звана політреформа 2004 року) у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття.

Суд поклав на органи держвлади обов'язки щодо виконання даного рішення щодо приведення нормативно-правових актів відповідно до Конституції України від 27 червня 19996 року в редакції, яка існувала до внесення до неї змін №2222 — IV.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі