Тимошенко: Генпрокуратура не може довести збитки від газових контрактів 2009

Поділитися
© ZN.UA
Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявляє, що слідчі Генеральної прокуратури не можуть довести наявність шкоди, завданої державі в результаті підписання в січні 2009 року її урядом газової угоди з Росією, повідомляє прес-служба Ю. Тимошенко.

«Розрахунок збитків слідчими грунтується на тому, що в 2008 році технологічний газ для забезпечення транзиту купувався в Росії по 179 доларів, а в 2009-му, як вони думають, дорожче. При цьому діюча ставка на транзит російського газу через територію України не змінилася. Нібито я її за змовою не підвищила. Збитками вважають суму збільшення вартості технічного газу в 2009 році в порівнянні з 2008-м. Така некомпетентність дивує», - сказала Ю. Тимошенко в інтерв'ю журналу «Фокус».

За її словами, все це відображено у фінансовій документації НАК «Нафтогаз Україна». «Якщо б слідчі не полінувалися заглянути в бухгалтерію «Нафтогазу», вони б так не зганьбилися. У 2008 році технологічний газ для транзиту Україною закуповувався по 179 доларів за тисячу кубів, у 2009 році - по 154. Саме така ціна вказана в бухгалтерії
«Нафтогазу». За їх логікою, це означає не збиток, а додатковий прибуток», - пояснила екс-прем'єр.

Ю. Тимошенко підкреслила, що усунення газового посередника у відносинах між Україною і Росією дозволило домовитися про збільшення ставки транзиту на 70% з 1 січня 2010 року. «Я забезпечила Януковичу та його уряду 3 мільярди доларів на рік від Росії у вигляді плати за транзит! Європа платила в той же час по 500 доларів за тисячу кубів газу, а нам вдалося укласти з Москвою пакетну угоду і отримати газ за ціною 228 доларів. Дешевше газ був тільки у Білорусі», - зазначила вона.

Екс-прем'єр також повідомила, що Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу про перевищення службових повноважень при підписанні газової угоди за дорученням Служби безпеки України. «На першому допиті я вимагала в прокуратури надати матеріали, що підтверджують звинувачення, і розрахунки, що доводять збитки держави на суму 194 мільйона доларів. Слідчі відповіли, що їм мені нема чого дати. Крім постанови про порушення кримінальної справи і що розрахунків про збитки у них немає. Повідомили, що справа прийшла з СБУ, і прокуратура порушила її за дорученням», - додала екс-прем'єр.

«Спочатку порушують кримінальну справу, створюють інформаційну хвилю, а потім вже вигадують, що там написати. Попередні кримінальні справи щодо кіотських грошей, машин для села з тріском провалилися », - заявила Ю. Тимошенко.


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі