Кількість землетрусів не змінююється, але їх наслідки - все важчі

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Сейсмічна активність Землі за останні 100 років істотно не змінилась, але наслідки землетрусів стають все більш руйнівними завдяки технологічним катастрофам.

Про це в інтерв’ю «Дзеркалу тижня. Україна» розповів заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера.

«За даними Національного інформаційного центру землетрусів (NEIC) при геологічній службі США, середньорічна кількість землетрусів у світі різної величини з 1900 по 2006 рр. залишалася відносно сталою величиною. Так, щороку на планеті виникає в середньому 120 землетрусів магнітудою 6,0-6,9 (такої потужності землетруси належать до категорії сильних), 18 - дуже сильних (М= 7,0-7,9) і приблизно раз на рік трапляється катастрофічний землетрус (М= 8,0 і більше). При цьому щоденно фіксується від однієї до кількох тисяч дуже слабких підземних поштовхів, про які люди здебільшого й не здогадуються», - повідомив науковець.

«З іншого боку, збільшується кількість техногенних катастроф, пов’язаних із землетрусами. Це спричинено збільшенням техногенного навантаження на поверхню планети, внаслідок чого навіть невеликі землетруси можуть викликати досить значні руйнування та аварії. Отож може здатися, що землетрусів побільшало, хоча насправді просто така сама кількість землетрусів, скажімо, двісті років тому призводила до меншої кількості техногенних аварій», - вважає він.

За його словами, землетрус, який стався 11 березня в Японії, був одним з найпотужніших за всю історію спостережень. «За період 1900 - 2011 рр. у світі зафіксовано 12 землетрусів магнітудою від 8,5 до 9,5. Найбільший землетрус стався в Чилі в 1960 році - його магнітуда 9,5. Землетрус на північному сході Японії 11 березня (М= 9,0) завдав колосальних втрат та руйнувань, однак найбільших втрат зазнала ця країна внаслідок великого землетрусу 1923 року (М =8,3), коли загинуло 174 тис. чоловік і ще понад півмільйона пропали безвісти», - сказав О.Кендзера.

Детальніше читайте в матеріалі «У зоні сейсмічного ризику» у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі