Євросоюз вимагає від влади Лівії припинити насильство

Поділитися
© thehindu.com
Європейський Союз вимагає від влади Лівії припинити насильство. Про це йдеться в заяві Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон від імені ЄС.

У документі ЄС висловлює серйозну стурбованість ситуацією, що склалася в Лівії, і засуджує жорстокість і використання сили проти цивільних осіб, що спричинило до смерті сотень людей.
«Такі жорстокі масові порушення прав людини - неприпустимі. ЄС наполягає на негайному припиненні використання сили і закликає вжити заходів у відповідь на законні вимоги народу, в тому числі, шляхом національного діалогу», - йдеться в заяві.
«Всі обмеження на свободу слова, включаючи доступ до Інтернету і проведення мирних демонстрацій, повинні бути негайно скасовані. Воля народу Лівії повинна поважатися, і ЄС залишається з ним», - підкреслює верховний представник ЄС.
Ештон у своїй заяві закликає лівійську владу поважати права людини та міжнародні гуманітарні закони, а також вітає заяву Ради Безпеки ООН від 22 лютого цього року, що закликає уряд Лівії бути відповідальним за захист людей.
«Негайний доступ повинен бути наданий міжнародним спостерігачам з прав людини і гуманітарних агентствам. ЄС готовий надати гуманітарну допомогу за необхідності», - заявила Ештон.
ЄС також закликав владу Лівії забезпечити безпеку іноземних громадян і полегшити для них можливість залишити країну.
Крім того, в заяві вітається заклик Ради безпеки ЄС провести прозоре, авторитетне і незалежне розслідування подій в Лівії, а також рішення провести спеціальне засіданні сесії Ради ООН з прав людини 25 лютого.
«У цьому контексті ЄС підкреслює, що всі винні в прояві грубої агресії і жорстокості по відношенню до цивільних осіб буде притягнуто до відповідальності. ЄС вирішив призупинити переговори з Лівією про рамкову угоду і готовий ужити подальших заходів», - підкреслюється в заяві.
Нагадаємо, що народні заворушення в Лівії тривають вже більше тижня. За даними Human Rights Watch, в країні загинуло не менше 300 людей. Лівійський лідер Муаммар Каддафі у вівторок, 22 лютого, відмовився йти у відставку і погрожував застосувати військову силу. Наразі лівійська влада вже не контролює східні частини країни, які повністю перейшли під владу повстанців. На заході Лівії підконтрольні Каддафі військові вогнем придушують народні виступи.
За матеріалами УНІАН
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі