Wikileaks назвав кандидата на місце Мубарака

Поділитися
Виходячи з американської депеші, яка опинилася в розпорядженні газети The Daily Telegraph завдяки сайту Wikileaks, ізраїльське керівництво сподівається на те, що наступником Хосні Мубарака на посаді президента Єгипту стане «найзручніша» для Єрусалиму людина - нинішній віце-президент Омар Сулейман.

У документі від 29 серпня 2008 року йдеться про підсумки візиту ізраїльської делегації до Каїру, що були розказані американцям високопоставленим представником Міноборони Ізраїлю Давидом Хачамом.

Дипломати повідомили Вашингтону, що Хачам на всі лади вихваляв Сулеймана, який тоді був керівником єгипетської розвідки. Ізраїльтянин також дав зрозуміти, що його країна розглядає Сулеймана в якості майже безальтернативного президента перехідного періоду у разі смерті Мубарака або втрати ним дієздатності.

У депеші також мова йде про те, що Сулейман і міністр оборони Єгипту Мухаммед Хусейн Тантаві у переговорах з ізраїльтянами пропонували останнім ввести війська на єгипетську територію, прилеглу до сектору Газа. Таким чином вони намагалися довести, що готові навіть на часткову окупацію, щоб довести, що всерйоз борються проти контрабанди до сектору.


Газа, згідно з цією інформацією, за словами нинішнього віце-президента Єгипту, «повинна голодувати, але не вмирати від голоду».

З усього цього американські дипломати зробили висновок, що кандидатура Сулеймана на посаду наступного президента Єгипту «без питань» буде «найбільш зручною». При цьому в Єрусалимі серйозно задумалися про наступника Мубарака ще у 2008 році, оскільки були вражені тим, як він постарів і наскільки погіршилася його мова.

Нагадаємо, Сулейман став віце-президентом Єгипту 29 січня на хвилі масових народних протестів. До цього Хосні Мубарак 29 років обходився на своєму посту без заступника. В даний час Сулейман почав швидко набирати політичну вагу: він постійно дає інтерв'ю і бере участь в переговорах з різними політиками і дипломатами.

Про важливість його ролі в сучасному Єгипті вже заявили у США та Євросоюзі.

Тим часом люди, які потребують негайної відставки Хосні Мубарака, не розходяться з площі Тахрір у центрі Каїра. За оцінками спостерігачів, там знаходяться десятки тисяч людей.

За матеріалами Lenta.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі