Хандогій: Росія ухиляється від консультацій з виведення Чорноморського флоту

Поділитися
Міністерство закордонних справ України запропонувало Російській Федерації почати консультації про процедуру виведення російського Чорноморського флоту, але конструктивної відповіді не отримало...

Міністерство закордонних справ України запропонувало Російській Федерації почати консультації про процедуру виведення російського Чорноморського флоту, але конструктивної відповіді не отримало. Про це в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» заявив виконуючий обов’язки голови МЗС України Володимир Хандогій.

«Позиція МЗС регламентована Конституцією України, в якій чітко зафіксована дата завершення перебування ЧФ РФ на території нашої країни. Виходячи з цього, ми запропонували російській стороні розпочати консультації щодо модальності виведення флоту і підготовки до нього. Але, на жаль, на сьогодні в нас немає конструктивної відповіді російської сторони», — заявив дипломат.

При цьому Хандогий визнав, що передбачений двосторонніми домовленостями момент виведення ЧФ РФ є ще достатньо віддаленим, однак нагадав, що завдання переміщення флоту є вкрай масштабним і вимагає ретельної підготовки.

«У нас ще є певний резерв часу, але наша пропозиція розпочати консультації (і з цього приводу є відповідні укази президента) виходить із розуміння того, що така масштабна акція — виведення флоту у встановлений українською Конституцією термін — потребує серйозної підготовки», — наголосив він.

Разом з тим Хандогий визнав наявність певного прогресу в процесі гармонізації умов перебування ЧФ РФ на українській території.

«Ми пропонуємо вирішення проблем, пов’язаних із нашим НГЗ (навігаційно-гідрографічним забезпеченням) діяльності Чорноморського флоту. Не можу сказати, що ми не одержуємо відповідей. На вересень планується зустріч експертів із питань НГЗ. Ми домовилися, що до кінця цього місяця складемо графік проведення консультацій, засідань робочих груп з різних питань функціонування ЧФ РФ», — повідомив дипломат.

Володимир Хандогій також повідомив про майбутні контакти зі своїм російським колегою.

«Ми плануємо зустріч із міністром Лавровим у Нью-Йорку під час сесії Генасамблеї ООН, а також на початку жовтня в Харкові в рамках великого заходу — зустрічі представників регіонів під егідою міністерств закордонних справ», — поінформував керівник МЗС.

Докладніше читайте в інтерв’ю Тетяни Силіної з Володимиром Хандогієм у свіжому номері «ДТ».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі