В українських супермаркетах з'явилися свіжі органічні овочі та фрукти. Вся продукція імпортована з ЄС, оскільки купують її в основному клієнти з високим рівнем доходу у великих містах України.
Україна експортує органічні овочі та фрукти до країн ЄС, однак на внутрішньому ринку на свіжу плодоовочеву продукцію з позначкою «органік» попиту практично немає. Про це пише «Deutsche Welle».
В українських супермаркетах з'явилися свіжі органічні овочі та фрукти, в основному «борщова» група. Вся продукція імпортована з ЄС, оскільки купують її в основному клієнти з високим рівнем доходу у великих містах України, говорить керівник проекту «Овочі та фрукти» Андрій Ярмак.
За його словами, виробництво екологічно чистих овочів і фруктів надзвичайно витратне в Україні - на 10% -15% дорожче, ніж аналогічна неорганічна продукція, вирощена із використанням хімікатів.
А.Ярмак переконаний, що вирощувати органічну продукцію для українського ринку невигідно, оскільки вона не може конкурувати з імпортованою з Європи, де є держпідтримка фермерів, які вирощують органічні овочі та фрукти. Також в Україні немає інфраструктури для зберігання такого товару. Керівник консультативного департаменту Асоціації виробників органічної продукції «Біолан-Україна» Світлана Горбань запевняє у протилежному: в Україні чималий попит на органічну продукцію, попит навіть перевищує виробництво.
«Ми можемо конкурентоспроможну продукцію вирощувати та експортувати її в Євросоюз і так збільшувати це виробництво. Багато органічної продукції на внутрішньому ринку продати неможливо. Адже за нашими оцінками лише 15-20% населення здатні купити таку продукцію», - говорить президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
За матеріалами ЛІГА