В Україні буде зареєстрована гуцульська овеча бриндзя

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
В Україні буде зареєстрована гуцульська овеча бриндзя © Iulia Mihailova / moldova.europalibera.org
Овеча бриндзя може похвалитися багатовіковою історією, бо виготовляють її мешканці Карпатських гір.

До кінця року в Україні буде зареєстрований перший продукт харчування із захищеним географічним зазначенням - гуцульська овеча бриндзя. Цей вид сиру, який виготовляють вівчарі Карпат, отримає марку, яка засвідчить його високу якість, багатовікову традицію виробництва і зв'язок із територією, на якій його виготовляють. Коньяк, шампанське, пармезан… це теж продукти із захищеним географічним зазначенням. Українські продукти не гірші.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Роман Якель. За його словами, овеча бриндзя може похвалитися багатовіковою історією. Бо виготовляють її жителі Карпатських гір - у Польщі, Румунії, Словаччині та в трьох областях України: Закарпатській, Івано-Франківській і Чернівецькій - ще з XIV ст. В гуцулів вона вважається більш витриманою, гострішою й тому смачнішою.

"Але праця вівчарів рік у рік втрачає популярність, бо вона важка й недооцінена. Вівця дає молоко для сиру тільки чотири місяці на рік (120 днів), а утримувати її треба цілорічно. Овечий сир нині коштує недорого - 100–120 грн за кілограм, максимум - 150–200 грн під час проведення фестивалів. І зовсім не дивно, що поголів'я овець в Україні зменшується. За даними Держстату, нині загальне стадо овець і кіз у господарствах населення не дотягує до 1,4 млн голів. А ще 10 років тому це поголів'я перевищувало 2 млн особин, - зазначає оглядач. - Ринок бриндзі поки що вельми обмежений. Нині її споживають переважно в карпатському регіоні, де й виробляють. Люди купують бриндзю здебільшого на полонині або вдома у вівчаря. І це не дає можливості підвищити не неї ціну. Ще одна проблема - ця назва ніяк не захищена від вільного (вважайте - незаконного) використання: нею можуть користуватися будь-які виробники й торговці на внутрішньому ринку".

Детальніше про реєстрацію українських продуктів харчування з географічним зазначенням читайте у статті Романа Якеля "Біле золото Карпат" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі