Він зазначив, що відповідне дослідження буде проводитися в інституті екогігієни і токсикології.
«Всі продукти вивчаються документально. Якщо буде найменший сумнів, то їх зразки будуть направлятися до цієї лабораторії, і тут будуть перевірятися на наявність діоксину та інших токсичних речовин», - сказав він.
За його словами, інститут має всі можливості для виявлення діоксину та інших токсичних речовин.
Риженко пояснив, що необхідність такої перевірки пов'язана з тим, що на початку січня в ЄС знову виникла проблема, пов'язана із забрудненням діоксином сільськогосподарської продукції, яка була вироблена в Німеччині. Поки питання, як діоксин потрапив в корми, залишається відкритим.
«Ми будемо робити все можливе, щоб небезпечні продукти не потрапляли на столи наших громадян і не дозволимо робити з нашої країни звалище небезпечної продукції», - резюмував він.
Риженко нагадав, що діоксин є дуже небезпечною речовиною, токсичність якої проявляється в дуже малих дозах, і науці ще невідома речовина штучного походження, яка б настільки шкодила живим організмам в таких невеликих дозах.
Нагадаємо, Україна з 14 січня вводить додаткові вимоги до імпорту продуктів тваринного походження і кормів з Німеччини у зв'язку із зараженням м'яса і яєць птиці діоксином.
Раніше влада Німеччини закрила понад 4700 ферм у країні через виявлений в кормах діоксин.
Через виявлення діоксину Берлін заборонив тисячі сільськогосподарських підприємств продавати курячі яйця. Передбачається, що токсична речовина опинилася в партії корму для тварин, поставки якого здійснила одна з компаній із продажу харчових добавок. Діоксин був виявлений в кормі для тварин ще в кінці грудня, однак про масштаб проблеми стало відомо тільки на початку цього тижня, коли влада встановила, що заражена партія корму обсягом 3 тис. тонн. Тим часом представник Європейської комісії Фредерік Вінсент не виключив, що яйця, заражені діоксином, могли використовуватися в харчових матеріалах, що постачаються до Британії.
За матеріалами Інтерфакс-Україна