Червоний паркан на тлі Чорного моря, або Про «родзинку» курортного сезону-2007

Поділитися
Залізобетонний паркан починався біля самого берега моря, огинав порослу очеретом землю та обривався на території бази відпочинку «Дружба»...

Залізобетонний паркан починався біля самого берега моря, огинав порослу очеретом землю та обривався на території бази відпочинку «Дружба». А далі йшов паркан із червоної цегли. Високий. Добротний. Капітальний. Він тягся нагору, всередину дитячого санаторію «Люстдорф». І відрізав від моря всю округу.

— Чий це паркан? — запитали ми в будівельників. Та роботяги мовчки продовжували класти червоні цеглини.

Це — із побаченого на березі в селищі Чорноморка.

Пошарпаний штормами берег

Зимові шторми тут остаточно розбили пляжі. Вимито пісок, висять уламки асфальтного покриття. Також пошкоджений каналізаційний колектор і вилізли назовні водопровідні труби...

Видовище, звичайно, не для очей відпочивальників. Та саме таким побачать курортники берег Чорноморки нинішнього літнього сезону. Втім, і минулого він був не в кращому стані.

У селищі мешкає близько 5 тис. чоловік. Тут же розташований дитячий республіканський санаторій «Люстдорф», бази відпочинку, що належать двом одеським вузам, — медуніверситету і харчовій академії. А ще дачні кооперативи. У бюджеті на цей рік влада Одеси запланувала 3 млн. грн. на укріплення берега. І навіть замовила проектну документацію. Та до робіт приступити не змогли — огородження завадило.

Березневого дня влада виявила на березі моря залізобетонний паркан, який відрізав берег моря не тільки від очей людських, а й від самої Одеси. У буквальному значенні цього слова.

Берег моря протяжністю 540 метрів, а точніше, 1,6 гектара землі, ще рік тому відійшов на правах оренди комерційній структурі — ТОВ «Совіньон», що створило та обслуговує котеджне селище з будинками вартістю 1 млн. дол. і вище. Це — житловий масив з однойменною назвою «Совіньон», що розташований на березі моря, між Чорноморкою та Іллічівським рибним портом. Тут є все. Зокрема, й свої приватні пляжі з басейнами.

Договір оренди було підписано 15 лютого 2006 року. Орендодавцем виступила... Овідіопольська райадміністрація, що віддала одеське узбережжя приватнику, який взяв на себе зобов’язання укріпити берег і створити цивілізовані умови для відпочинку (побудувати яхт-клуб і пляжі).

Виявлений на березі паркан і було встановлено ТОВ «Совіньон» на час виконання будівельних робіт. Та, крім тимчасово встановленого, на узбережжі будівельники будували ще один — капітальний. Чомусь він не різав око одеській владі, зате обурив околицю. Цей високий паркан із червоної цегли відгороджував багату зелену зону разом із берегом моря від дитячого санаторію «Люстдорф». А заодно закривав прохід до моря спортивно-оздоровчому табору Одеського медуніверситету «Медик» і дачному кооперативу «Чорноморочка». Раніше тут проходила широка стежка до моря, але тепер вона опинилася за парканом.

Як з’ясувалося, тут теж погосподарювала Овідіопольська райадміністрація, розпорядившись відрізати від санаторію «Люстдорф» 2,5 гектара одеської землі, що перебувала в користуванні оздоровниці. Район анулював держакт на землю, виписаний санаторію Одеською міськ­радою в 1996 році на 10,2 гектара землі, і розпорядився видати інший, на 7,69 гектара.

Держакт на право користування одеською землею районна влада видала й базі відпочинку «Дружба»; частина території якої опинилася за залізобетонним парканом. Нинішнього року ця база не прийматиме студентів. Як пояснив ректор Одеської національної академії харчових технологій Богдан Єгоров, через розбитий каналізаційний колектор базу закрито.

Одеська влада вже подала до суду на Овідіопольську райадміністрацію та особисто на голову району Наталю Чегодар. 5 квітня 2007 року Приморський районний суд м. Одеси призупинив дію розпоряджень глави райадміністрації про передачу в оренду земельної ділянки ТОВ «Совіньон» і видачу дозволу на встановлення паркану. І наклав на ділянку арешт.

У результаті ні одеська влада, ні ТОВ «Совіньон», який уже замовив проект берегоукріплення вартістю 42,7 млн. грн., сьогодні не можуть проводити берегоукріплювальні роботи. Отже, і нинішнього курортного сезону відпочивальникам доведеться задовольнятися розбитим берегом. Тільки добиратися до нього тепер доведеться манівцями.

Та знали б відпочиваючі, як при цьому турбується про них влада! Скликає наради з приводу майбутнього курортно-оздоровчого сезону. А результат?

Велике полювання

Побувавши в санаторії «Лермон­товський», губернатор області Іван Плачков був здивований тамтешніми умовами оздоровлення. Виявляється, до моря тепер треба йти повз гаражі та стоянки автомобілів. «Хіба це умови?» — запитував Іван Васильович на колегії Одеської облдержадміністрації.

Цікаво, що сказав би губернатор, побувавши в Чорноморці? Або, приміром, у санаторії ім. Горького, в якого більш як два роки тому забрали 3,3 гектара землі. І нині деякі корпуси оздоровниці відгороджені з усіх боків парканами. А торік у санаторію забрали ще 1 га.

Директор департаменту рекреаційного комплексу і туризму Одеської міськради Віктор Аксанюк згадав на колегії про дії Овідіопольської райадміністрації. Та в Плачкова, який прискіпливо випитував у виступаючих, що, де й чому, ця інформація не викликала жодного інтересу. Хоча перед цим Іван Васильович дуже уважно слухав доповідь земельників про ситуацію з курортно-оздоровчими територіями.

Саме земля, на яку триває велике полювання, стала причиною багатьох нинішніх бід, зокрема і того, що відбувається в Чорноморці. Є низка проблем, розв’язання яких дало б змогу навести бодай якийсь порядок у цій сфері. І вони пролунали на колегії. Однак у цілому, без будь-якої конкретики.

Овідіопольський район при цьому був названий зразково-показовим. Хоча в тій самій Чорноморці можна спостерігати всі існуючі на сьогодні земельні негаразди.

В області — лихо з кордонами населених пунктів. Саме ця проблема стала причиною захоплення Овідіополем земель Одеси. Відповідно до постанови Верховної Ради про зміну кордонів Одеси від 7 лютого 2002 року, три райони області мали передати місту частину своїх земель. Зокрема, Овідіопольський — 1,4 тис. гектарів. У свою чергу, Одеса повинна була уступити Таїрівській селищній раді Овідіопольського району 43 гектари. За наявною інформацією, Овідіополь свої зобов’язання виконав, а Одеса — ні.

Овідіопольська райадміністрація запропонувала поміняти так зване 10-те поле, що примикає до житлового масиву Таїрова (це приблизно 70 гектарів), де планують будівництво висотних будинків, на 48 гектарів земель Чорноморки. Та, попри те, що скріпити попередні домовленості остаточно не вдалося та обмін не відбувся, Овідіополь став розпоряджатися землями Чорноморки.

Усе б нічого, якби статус території не змінився. Одним розчерком пера землі селища опинилися за кордонами населеного пункту. Хоча в них є адреса. Це дало можливість главі райадміністрації вирішувати їхню долю одноосібно та віддавати в оренду за копійки.

Річ у тім, що райони області, на відміну від Одеси, не провели дотепер нормативно-грошової оцінки землі. Овідіопольський район тільки цього року передбачив у своєму бюджеті кошти на такі цілі. У результаті орендну плату за 1 кв. метр берега Чорноморки, переданого в оренду ТОВ «Совіньон», встановлено в розмірі 68 коп. Тобто в рік за ділянку в 1,6 га комерсанти перераховуватимуть до бюджету трохи більше 11 тис. грн.

Орендну плату встановлено на період будівництва — до 1 січня 2009 року. І все-таки сума невиправдано мала та аж ніяк не відповідає реальній вартості землі.

Далі. Як випливає з договору оренди, ділянку в 1,6 гектара віднесено до земель рекреаційного призначення. У результаті вона передана в оренду терміном на 49 років із правом викупу. Усе б нічого, але влада Овідіополя, як, утім, і Одеси не встановила прибережної захисної смуги. Однак, відповідно до Земельного кодексу, вона встановлюється уздовж морів у межах водоохоронних зон із метою охорони водних об’єктів. Причому ці смуги, які належать до земель водного фонду, можуть передаватися в користування громадянам і юридичним особам лише на умовах оренди.

І останнє. Відсутність генеральних планів населених пунктів і рекреаційно-оздоровчих територій дає можливість місцевій владі вирішувати долю узбережжя на свій розсуд. На колегії облдержадміністрації Іван Плачков намагався з’ясувати, коли, в якому році будуть, нарешті, готові ці плани. У результаті губернатор дійшов висновку: місцева влада не зацікавлена в їхній швидкій появі. Без них простіше приймати рішення.

Абсолютно правильно. Тому керівник Овідіопольського району вирішила долю одеського узбережжя в районі Чорноморки так, як того побажали комерсанти, котрі давно облюбували цю територію, — без громадських слухань і обговорень. У результаті на березі з’явиться ще один приватний яхт-клуб і приватні пляжі. А для громадських потреб, як випливає з договору оренди, відводиться лише дев’ять соток пляжної зони...

Хто ж забрав у дітей землю?

А от що з’явиться на землях, які вилучені у дитячого санаторію «Люстдорф» і прилягають до відданого в оренду берега, узагалі не вдалося з’ясувати. Це таємниця.

Позов Одеської міськради до Овідіопольської райадміністрації з приводу вилучення земель санаторію наразі судом не розглянуто. Нині на величезному зеленому масиві — легенях дитячої оздоровниці — де-не-де вирубано дерева, відпочиває техніка.

Кому віддав Овідіополь 2,5 гектара, ніхто не знає. Голова району Наталя Чегодар автору цих рядків спочатку заявила, що вона підписує багато розпоряджень, тому не може пам’ятати їхній зміст. Потім посилалася на зайнятість і врешті-решт узагалі відмовилася відповісти на запитання «ДТ».

І все-таки з двома розпорядженнями Н.Чегодар вдалося ознайомитися. Відповідно до одного з них, датованого 1 березня 2006 року, земля в санаторію вилучена в зв’язку з необхідністю проведення протизсувних і берегоукріплювальних робіт. Зауважу, що Н.Чегодар просила в «Люстдорфа» 3 га, хоча для цих цілей уже виділила 1,6 гектара «Совіньону». І ще. Землю вилучено в зв’язку з добровільною відмовою санаторію від права на земельну ділянку.

Цікаве формулювання, чи не так? Що ж натомість отримала оздоровниця?

Як з’ясувалося, нічого, за словами головлікаря санаторію Юлії Шешминцевої. Вам не здається це дивним? Санаторій, у якого немає коштів на ремонт старих корпусів, у якого котельня працює на вугіллі, раптом відмовляється від земельної ділянки, не отримуючи натомість нічого. І це в той час, коли інвестори стоять у черзі, щоб поділитися з оздоровницею своїми інвестиціями. Зрозуміло, що не задля хворих дітей, а заради території біля моря.

За великим рахунком, щоб зробити із санаторію сучасну оздоровницю, з інвесторами не гріх і поділитися. Проблема, однак, у тому, що залучення інвестора відбувається кулуарним шляхом. Ніхто жодних конкурсів не проводить. У результаті інвестор отримує за максимумом — великий кус землі, а санаторій за мінімумом — на ремонт стареньких корпусів, госпбудівель і котельні, щоб перевести з вугілля на газ.

Саме з цієї причини в листопаді 2004 року з’явився кабальний інвестиційний договір, укладений між санаторієм «Люстдорф» і якимось ТОВ «Вертикаль». Інвестор виділяв 3 млн. грн. на реконструкцію оздоровниці, а натомість забирав 7 га. Слід нагадати, що два роки обласна прокуратура в інтересах Одеської міськради як власника землі оскаржувала законність цієї угоди. Сам санаторій, найнявши адвоката і подавши самостійно позов до суду, теж включився в боротьбу.

На початку цього року в цьому спорі було поставлено крапку. Інвестиційний договір було визнано недійсним. І всі зітхнули з полегшенням: все-таки вдалося відстояти землі здравниці! Про цю радість писали місцеві газети.

На жаль, недовго музика грала. Виявляється, у той час як прокуратура в суді відстоювала землі одеської територіальної громади від зазіхань комерсантів, ця земля місту та санаторію вже не належала, відповідно до розчерку пера Н.Чегодар. Цікаво, чи знають про це в Міністерстві охорони здоров’я? А точніше, чи одержав санаторій, відмовляючись від ділянки, добро згори? Дитячих оздоровниць в Одесі залишилося тільки три, в Овідіополі немає жодної.

Нині санаторій закінчує ремонт, який виконують на спонсорські гроші. Слід думати, спонсорам і дісталася шикарна територія біля моря. За інформацією голови правління ТОВ «Совіньон» Олександра Сачкова, кошти на ремонт у розмірі 11 млн. грн. виділили його фірма й ЗАТ «ФК «Чорноморець». Та якщо «Совіньону» земля не виділялася, виходить, що 2,5 гектара відійшли ЗАТ «ФК «Чорноморець»?

Ця комерційна структура, чиї футбольні поля сусідять з оздоровницею, давно претендує на землі санаторію. Більш як два роки тому вона самовільно встановила паркан, відрізавши від санаторію 3 га. Прокуратура Київського району подала на неї позов до суду. Та справу, по суті, так і не було розглянуто. Як пояснили в прокуратурі, своїми безперервними клопотаннями відповідач повсякчас блокував розгляд у суді. А цього року своє чергове клопотання, спрямоване до Вищого господарського суду, він відкликав.

За словами головлікаря Ю.Шешминцевої, ЗАТ «ФК «Чорноморець» нібито більше не претендуватиме на три гектари, що примикають до його футбольних полів. Може, тому, що натомість він одержав 2,5 гектара, які примикають до берега моря?

У ЗАТ «ФК «Чорноморець» відмовилися давати якісь пояснення. Спроби додзвонитися до в.о. президента компанії, депутата Одеської обласної ради Олега Маруса успіхом не увінчалися. Його помічник заявив, що він займається лише футболом і жодного стосунку до будь-яких земель та їхньої забудови не має.

Автора цих рядків цікавило ще одне питання: що збирається будувати ЗАТ «ФК «Чорноморець» на піщаних пляжах Кароліно-Бугаза, викуплених торік на аукціоні, організованому Овідіопольською райадміністрацією? За наявною інформацією, хазяїн ділянки планує забудувати її приватними котеджами. Глава району Н.Чегодар відмовилася відповідати на це запитання, порадивши звернутися до забудовника — ЗАТ «ФК «Чорноморець».

В області 150 км піщаних пляжів, і про це постійно твердять обласні чиновники, кажучи про потенціал регіону. Та мало хто з них цікавиться, як ці кілометри сьогодні використовуються та забудовуються. За рахунок приватних котеджів кількість відпочиваючих не збільшити. А для чиновників сьогодні саме цей показник головний. «Чому ми не можемо довести кількість відпочиваючих до 2 млн. чоловік?» — запитував губернатор у своїх підлеглих. У 2006 році послугами туристично-рекреаційної та курортної галузі області скористалося понад 1 млн. 78 тис. чоловік.

Цього року турботу про відпочиваючих виявила й обласна рада. І теж нараду з підготовки до курортного сезону провела. А щодо оздоровниць прийняла низку рішень. 23 лютого 2007 року депутати дали згоду на передачу майна санаторіїв, які перебувають в управлінні Мінздоров’я України, із державної в спільну власність територіальних громад сіл, селищ і міст Одеської області. Хоча ніхто нічого області віддавати не збирався. Та з метою ефективного використання і збереження майна, поліпшення матеріально-технічного стану, підвищення рівня санаторно-курортної привабливості Одеського регіону тощо, депутати так вирішили. Серед дев’яти об’єктів фігурує і дитяча оздоровниця «Люстдорф» (м. Одеса, вул. З.Космодем’янської, 1).

Перед тим як приймати це рішення, депутати перевірили, як використовується майно санаторіїв. Було навіть створено спеціальну комісію. Цікаво, що довідалися депутати про майно санаторію «Люстдорф»? У будь-якому разі із їхнього боку реакції жодної. Хоча, приміром, артезіанська свердловина, без якої оздоровниця не може функціонувати (принаймні так стверджував санаторій, захищаючись у суді від неугодних інвесторів), опинилася за парканом.

Торік комісія облради спеціально вивчала ситуацію з виділенням земель у Комін­тер­нів­ському районі. Інформацію доповіли на сесії. А те, що відбувається в Овідіо­польському, депутати чомусь помічати не хочуть. Чому така вибірковість? Тому що в облраді більшість — представники Партії регіонів, яка ініціювала розгляд земельного питання щодо Комінтернівського, а заодно і зняття з посади голови Комінтернівської райадміністрації Людмили Прокопечко, депутата облради від «Нашої України»? Чи тому, що почесним президентом ЗАТ «ФК Чорноморець» є народний депутат України, голова обласної організації Партії регіонів Леонід Климов?

24 травня ц.р. мер Одеси Е.Гурвіц своїм розпорядженням створив комісію, яка має перевірити законність відчуження земель міста районними адміністраціями області. Можливо, вона дасть відповідь на чимало запитань.

На жаль, чи готова й наскільки «перлина біля моря» приймати відпочиваючих, сьогодні практично нікому не цікаво. Курортний сезон, як висловилася одна чиновниця, усе одно буде відкрито. За будь-яких умов. На це все й розраховано.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі