Світлана Пиркало, «Кухня егоїста», видавництво «Факт»

Поділитися
Тим часом як Світлана Пиркало мордувалася на фінішній прямій свого дітища «Книжки року ВВС 2007», го...

Тим часом як Світлана Пиркало мордувалася на фінішній прямій свого дітища «Книжки року ВВС 2007», готуючись до визначення та віншування лауреата, я з майже гастрономічним задоволенням читав її власну книжку «Кухня егоїста». Ос­новою тексту, за визначенням самої Світлани, є «кухонні балачки про все на світі», які щотижня з’являлися в інтернет-газеті «Глав­ред». Загалом — шістдесят один есейчик плюс передмова. В назві не приховується якесь езопове алегоричне подвійне дно: основа книжки — їжа — описана з такою щирістю та повагою, що літеру «ї» хочеться писати лише великою. Якщо, заглянувши спершу в зміст, ви зауважите там дивні назви на кшталт «Дикий кабан як чинник незалежності Корсики» чи «Галушка та її місце у вічності», будьте певні — в тексті ви знайдете аналіз і вепра, і гордих нащадків Бонапарта, і полтавської галушки в часі та просторі. Прочитавши «Кухню егоїста», я ознайомився не лише з загальносвітовими традиціями та новаціями приготування і поглинання харчів, а й із порівняльною характеристикою цих принципів та звичок українців. Уся ця інформація дуже вміло, весело, помірно цинічно переплетена з «великою» політикою і звичайнісіньким життям «маленьких» людей. Сторінка за сторінкою — і я помалу вивчив життєпис самої Світлани, яка пройшла кар’єрний шлях, достойний не тільки заздрості професійних феміністок, а й поваги серйозних ділових мужчин. Ще в недалеких початках нашої незалежності вона була вічно голодною студенткою, душа і шлунок якої страждали від образи на ненажерливого колегу, котрий поцупив і ум’яв її оселедця. Тепер Світлана Пиркало — продюсер української служби Британської радіомовної корпорації і може дозволити собі на лондонській кухні експериментувати зі справжнісіньким омаром. «Кухня егоїста» насичена прецікавими і корисними порадами та надзвичайно апетитно описаними способами приготування їжі. Що важливо для нашого читача — матеріал подано так, що він не викликає хуторянського роздратування: ти там по лондонах жируєш, а ми кислу капусту з олією економимо. Я вірю кожному слову Світлани, присвяченому їжі. «Автор описывает это прямо со сладострастием: вот это он знает, вот это он пережил и перечувствовал, вот тут уже он ошибки не допустит. Знание дела и искренность из ряда вон выходящие». Так писав у рецензії на книжку Аркадія Аверченка «Дюжина ножів в спину революції» знаний гурман, любитель польської «вудки старки», темного баварського пива, французької яєчні з помідорами (див. спогади Н.К.Крупської) і за сумісництвом вождь світового пролетаріату В.Ульянов (Ленін). Ця характеристика цілком пасує і автору «Кухні егоїста».

Після читання одкровень Світлани Пиркало виникло бажання поділитися деякою приватною інформацією: основним моїм робочим місцем є кухонний стіл, саме за ним я вигадую й малюю карикатури, які вже тринадцять років з’являються на перших шпальтах «ДТ». І, щоб мій череп не луснув від постійного фарширування мозку вибриками нашої політики, я часто узурпую право готування наїдків для сім’ї. Це майже психотерапія та релаксація. Після нетривалих вагань я поставив книжку Світлани Пиркало «Кухня егоїста» на чільному місці між «Стравами української кухні» та The dairy book of british food. Гарантую — пилом вона не вкриється.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі