Потап читає Чехова. У «Мистецькому Арсеналі»

Поділитися
«Мистецький Арсенал», який нинішнього року помітно активізував свою діяльність, запропонував шанованій публіці нову акцію — «Книжковий Арсенал».

«Мистецький Арсенал», який нинішнього року помітно активізував свою діяльність, запропонував шанованій публіці нову акцію - «Книжковий Арсенал». Це перший міжнародний фестиваль. У просторих залах музею презентували надзвичайно широкий спектр книжкової продукції України: від невеличкої брошурки «Мужчины Юлии Тимошенко» до важких томів Пересопницького Євангелія. Зважаючи на все, з часом у популярного Львівського форуму видавців з’явиться дуже серйозний конкурент - уже в столиці.

Простір «Арсеналу» справді дозволяє розгорнутися на всю широчінь. Є на цьому великому книжковому ярмарку місце і для продавців, і для покупців, і для літераторів, які влаштовують зустрічі з читачами прямо тут... Відвідувачі «Книжкового Арсе­налу» звернуть увагу на цікаву фотоекспозицію, ініціатор якої - Влада Прокаєва. Ряд фото­графій представляє публіці «зі­рок за читанням»... Переважно це учасники світських хронік Каті Осадчої. Наприклад, Потап читає старий томик Чехова. Учасники групи «Друга ріка» - газети. Вихованці Могилевської - серед яких Апрель і Дантес - також занурені у глибокодумне вивчення грубих томів... Такий фотоекспромт сприймається з певною іронією. Читач серйозний, можливо, ду­має: якщо вже ці «герої» закликають інтелек­туалів до книжкового олімпу... Втім, очевидно, інших героїв у нашій країні - у нас для вас - немає?

В іншому книжкова програма «Арсеналу» досить широка. Крім традиційного книжкового ярмарку, тут були також спе­ціальні позиції. Це і велика програма для дітей до Дня їхнього захисту, і презентації нових книжок від різних українських видавництв. А також збір книжок для шкіл-інтернатів та реабі­літаційних центрів.

Щодня арсенальний ярмарок передбачав певну тематичну спрямованість. Наприклад, День літератури non-fiction, День літе­ратури про мистецтво, дизайн та архітектуру. А в День Києва від­відувачам запропонували спе­ціальну програму з урба­ністики. Вона містила ціка­вий розділ «Інші міста в гос­тях у Києва».

Команда «Арсеналу» в цій акції вирішила відступити від суто «ярмаркового фор­мату», надавши проек­тові пізна­вально-культур­ного характеру. Відмін­ність «Книж­кового Арсеналу» від аналогічних акцій у тому, що тут дивляться на книжку досить широко. Бо вона - не тільки продукт для «споживання», а ще й атмосфера, звички, місця, самі люди.

Директор «Арсеналу» Ната­лія За­болотна зізна­лася DT.UA, що ідея такого книжкового проекту народилася п’ять місяців тому.

- Як «Арт-Київ Contem­po­rary» відповідає міжнародним зразкам, так і цей книжковий ярмарок має бути на найвищому рівні, - каже пані Наталія. - Сподіваюся, у нас є шанси з часом стати одним із найбільших ярмарків світового формату. Ми відкриті для роботи з усіма українськими видавництвами. Однак як видавців, так і просто відвідувачів ще треба «привчити» до нового простору «Арсе­налу». Адже «Арсенал» і створений для того, щоб усе в ньому сприймалося крізь призму твору мистецтва. І цього разу прагнули, аби цей фестиваль став якоюсь книжковою кіноінс­таляцією. Самі стіни нам допомогли. Адже тепер у світі архі­тектура прева­лює над мистецтвом. Хотілося представити сине­ргію мистецтв.

І ще відкрию одну таємницю - для «Дзеркала...». Гадаю, «Ар­се­нал» заснує і свій видавничий дім, який спеціалізуватиметься на книжках, також пов’язаних із прекрасним. Усе можливо! Тим більше що в майбутньому наш музей велику увагу приділятиме формуванню власної бібліотеки.

На запитання DT.UA про можливу закляту конкуренцію прем’єрного «Книжкового Арсе­налу» з деякими іншими книжковими форумами в Україні Наталя Пилипівна відповідає філософськи... Нібито ці напрями в нашій країні перебувають лише в ембріональному стані, і тут не може бути й мови про якусь конкуренцію, а навпаки - треба всім консолідуватися.

Тим часом посольства ба­гатьох країн відгукнулися на участь у «Книжковому Арсеналі». На­при­клад, про те, як на базі самвидаву організувати успішне видавництво, розповів чеський видавець Йоахім Дворжак - головний редактор одного з найцікавіших видавництв Чехії, що публікує серйозну прозу і поезію.

А ось мистецтвознавець Фран­­суаза Барб-Галь, вона ж - радник міністерства культури Франції й автор бестселера «Як розмовляти з дітьми про мистецтво», провела не один майстер-клас у стінах «Арсеналу». Мадам Барб-Галь зазначила: «Діти не вміють хитрувати і завжди кажуть правду. Вони не ховаються за якимись кліше. Наприклад, дитина легко може сказати, що їй не подобається картина Пікассо, від якої багатьом дух захоплює».

Дитяча програма в «Арсеналі» була особливо наповненою завдяки фінським письменникам. Плюс виставка авторських коміксів Туве Янссон.

Також завітала до нашої столиці автор детективних бестселерів Тетяна Устинова. Конку­рентка Олександри Мариніної захоплювалася спорудою «Арсеналу». При цьому зазначила, як важливо, що в «Арсеналі» широко представлені іноземні книжки. І доповнила: «Це дуже символічно, що раніше в цих стінах була зброя, а тепер - книжки. Вам сильно пощастило, бо це дуже гарне, надзвичайно гарне місце. Завдання будь-якої національної культури - не тільки самозберегтися, а й рухати себе у світове співтовариство. Тому читайте книжки, деякі з них спеціально для цього написані! Це ска­зала не я, а Оскар Уайльд».

А що кажуть самі видавці (загалом у проекті взяли участь близько 100 видавництв)?

Олександр Білецький (видавництво «Майстерня Білецьких»):

- У рамках «Книжкового Арсеналу» книжка цілком відповідає інтер’єру, місцю в місті, архітектурі... У кожному разі, ця нова акція підтверджує старе правило: книжка - пам’ятка культури...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі