Шахраї в мобільному. Списання грошей без очевидної для абонента причини

Поділитися
Ви отримуєте SMS дивного змісту. Наприклад, що дитина потребує допомоги, їй необхідне термінове переливання крові.

Ви отримуєте SMS дивного змісту. Наприклад, що дитина потребує допомоги, їй необхідне термінове переливання крові. Яка перша реакція? Звісно ж, допомогти. Тим більше, з’ясувалося, що й ваша група крові підходить. У листі зазначений звичайний мобільний або короткий номер. Ви кидаєтеся телефонувати або надсилати SMS і... спіймалися на вудку шахраїв. Зазначений номер телефону - платний, після встановлення з’єднання автовідповідач відтворює гудки, що примушує багатьох людей передзвонювати по кілька разів. А надіслані SMS тарифікуються за вищими, ніж звичайно, цінами.

Мобільне шахрайство давно перестало бути екзотикою, швидше, навпаки: із підключенням до стільникового зв’язку практично кожного жителя воно стало приносити його організаторам чималий дохід. З ним уже мав справу практично кожен абонент, і багато хто спіймався на вудку.

Мамо, вишли грошей!

SMS-аларм - шахрайський заробіток за рахунок пересилки жертвою платного SMS на короткі номери. Такі додатки поширюються не тільки з допомогою SMS, а й через месенджери, веб-сторінки, java-додатки та ігри. Творці SMS-алармів йдуть на різноманітні хитрощі, аби примусити користувача натиснути потрібну клавішу у певний момент, доки той не встиг зреагувати на попередження на екрані. Додатки для смартфонів (відомі SMS-аларми для Symbian, Android) взагалі можуть посилати SMS без жодних попереджень, а також автоматично завантажуватися у фоновому режимі, внаслідок чого списання грошей відбувається без видимої для абонента причини.

Користувача спонукають відправити платний SMS на короткий номер у ще кілька «чесних» способів. Це може бути оплата явно неіснуючої послуги, наприклад перехоплення чужих SMS або java-додатків (під виглядом розваги або шпигунства), «голосування на сайтах» (проголосуй за те або інше фото). Окремим випадком можна розглядати комп’ютерні обманні антивіруси-вимагачі (Trojan-Ransom). Вони блокують завантаження операційної системи, показуючи зображення, в яких зазначається високий рівень зараження ПК. Така програма закриває велику частину вікна браузера, заважаючи працювати, й вимагає від користувача послати SMS на короткий номер для розблокування.

Ще один вид шахрайства пов’язаний із відвідуваннями преміум-сторінок. Так, у багатьох мобільних операторів доступ до окремих wap-ресурсів із платним контентом оплачується за особливим тарифом, значно вищим, ніж звичайний. Користувач на таких преміум-сторінках може купити мелодію або гру без відправлення SMS на короткий номер, оплативши безпосередньо факт її скачування. У свою чергу, шахраї викладають прямі посилання на платний контент на безплатних сайтах без спеціальних попереджень, внаслідок чого користувач несвідомо оплачує перегляд зовнішньо звичайного сайта за вищим тарифом. На такі «преміум-сайти» можуть виводити й різноманітні шахрайські додатки для мобільних телефонів.

Шахраї також примушують передплачувати платні послуги, коли користувача обманним шляхом переконують перейти за посиланням, яке слугує для передплати платних послуг. Для реалізації схеми шахраям потрібен номер мобільного телефону користувача. Часто такі посилання розсилаються в SMS під виглядом посилань на привітальні листівки.

Вершиною цинізму можна назвати і вказаний на початку статті спосіб видурювання грошей під виглядом надання термінової допомоги. Таке повідомлення запускалося як у соціальних мережах, так і через месенджери (ICQ), з проханням розіслати всьому спискові контактів. Природно, додзвонитися на зазначений у повідомленні номер не можна, але при цьому справно знімаються гроші.

І, нарешті, спосіб, який полягає просто в переведенні грошей із вашого рахунку на певний мобільний номер. Тут також може бути маса хитрощів. Наприклад, ви отримуєте лист: «Мамо, терміново переведи 50 грн. на номер **********». Текст повідомлення добирається таким чином, щоб значна частина одержувачів могла сприйняти це SMS за надіслане кимсь із близьких. Також шахраї можуть у той або інший спосіб переконати вас (наприклад, відрекомендувавшись працівником оператора стільникового зв’язку) відправити USSD-запит, призначений для переведення грошей із вашого рахунку на їхній номер.

Повідомити - означає попередити

Звертаємо вашу увагу на необхідність дотримання простих правил безпеки під час використання мобільного зв’язку для недопущення випадків шахрайства.

Не довіряйте інформації, яку отримуєте від незнайомих людей мобільним телефоном. Завжди перевіряйте її. Навіть коли незнайомець відрекомендовується працівником телеком-оператора, представником правоохоронних органів, журналістом, вашим родичем чи знайомим, не поспішайте здійснювати якісь дії, особливо якщо вони стосуються переведення коштів на мобільний телефон чи будь-яким іншим способом.

Не повідомляйте коди поповнення рахунків незнайомим особам - це суто конфіденційна інформація.

Не передавайте третім особам логін і пароль доступу в систему самообслуговування мобільного оператора. Навіть якщо ви не користуєтеся системою, не пересилайте SMS-повідомлення з логіном і паролем доступу в систему на запити незнайомих людей. Пам’ятайте, що таким чином ви явно передаєте зловмисникам конфіденційні дані про ваш мобільний номер, його рахунок, списки контактів і т.п.

Перевіряйте послуги, надавані на короткі номери у телеком-оператора. Це можна зробити як на сайті операторів, так і через їхні кол-центри.

Якщо ви зіштовхнулися зі спробою мобільного шахрайства або у вас виникають якісь сумніви щодо цього, треба негайно телефонувати в кол-центр свого оператора. Повірте, він не менше зацікавлений у боротьбі з мобільним шахрайством. Якщо факт підтвердиться, то необхідно звернутися в міліцію.

Слід пам’ятати, що найкраща протидія шахраям - ігнорування їхніх прохань, вимог та пропозицій. Водночас бездіяльність є мовчазним сприянням злочинним намірам. Своєчасне повідомлення про наміри шахраїв допоможе вберегтися від прикрощів багатьом іншим абонентам.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі