Wikileaks розсекретив таємниці «перегонів за Арктику»

Поділитися
Сайт Wikileaks опублікував листування співробітників Держдепартаменту США, в якому йдеться про те, що США і Росія протягом останніх декількох років борються за освоєння Арктики.

За відомостями американців, неосвоєний шельф кількох морів Північного Льодовитого Океану багатий на нафту, газ, дорогоцінне каміння.

Зокрема, експедиція полярного дослідника Артура Чилінгарова, коли у 2007-му році він встановив російський прапор на дні океану в точці Північного полюса, діставшись туди на підводному човні, називається у матеріалах «цілеспрямованим кроком Кремля» та наказом «Єдиної Росії».

Також в оприлюднених файлах висловлюється стурбованість територіальними претензіями Канади. У США планували придушити їх «значним посиленням своєї національної присутності в Арктиці».

Секретні матеріали дипломатичного листування з приводу багатств Арктики з'явилися напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн, що входять до Арктичної Ради, - Росії, США, Канади, Данії, Норвегії, Фінляндії, Швеції та Ісландії. Представники цих держав у минулий четвер зібралися у Гренландському місті Нуук, щоб підписати угоду про міжнародну співпрацю на арктичних територіях.

В оприлюднених депешах, міністр закордонних Данії Пер Стіг Меллер жартома зауважив, спілкуючись з американцями, що якщо вони не будуть вплутуватися у битви за північні території, у Копенгагена буде більше можливостей для їх розділу. Справа в тому, що поки острів Гренландія, який омивається Атлантичним і Північним Льодовитим океаном, належить Данії.

У свою чергу американські дипломати в листуванні висловлюють міркування, що в разі надання Гренландії незалежності нафтові та газові компанії США отримають «унікальну можливість» освоїти багаті на ресурси території. Колишній посол США у Данії Джеймс Кейн в одному з донесень повідомляє, що він відрекомендував уряду Гренландії нью-йоркських фінансистів, які обіцяли допомогти отримати гренландській владі інвестиції для розробки корисних копалин.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі