Могильов: Затриманих у міліції катують

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов визнав факти застосування тортур співробітниками МВС стосовно затриманих громадян. За словами міністра, співробітники відомства, таким чином, намагалися підвищити відсоток розкриття злочинів.

А.Могильов зазначив, що коли ставиться питання про те, що найголовніше - розкривання, то нікого не цікавить яким шляхом. «Це і призводило до того, що співробітники міліції були націлені на здійсненння тортур. Наприклад, міліція Україна забезпечувала розкриття злочинів на рівні 60-70%. А у Польщі розкриваність становить близько 40%. Але при цьому довіра до польської поліції у населення у багато разів вища, ніж до української міліції», - сказав він.

На нараді міністр поставив завдання керівникам структурних підрозділів МВС зробити пріоритетом у роботі міліції «не розкриваність, а дотримання прав і свобод як потерпілого, так і обвинуваченого». «У цій ситуації зникає мотивація тортур. Ми повинні забезпечити розкриття злочинів законним шляхом», - пояснив Могильов, пообіцявши, що будь-який факт порушення прав і свобод людини буде піддаватися «найжорсткішій перевірці», а до винних будуть застосовуватися «найжорсткіші заходи», пише Коммерсантъ-Украина.

Втім, ані жертви тортур, ані правозахисники обіцянкам глави МВС не вірять. «А.Могильов працює міністром не перший день, і численні скарги на катування почалися саме при ньому», - заявив заступник голови громадської організації «Тризуб» імені Степана Бандери Андрій Тарасенко. Як відомо, активісти «Тризубу», яких затримали за те, що вони відтяли голову пам'ятнику Йосипу Сталіну на території запорізького обкому Компартії, заявляли, що в міліції до них застосовувалися тортури - били, одягали протигаз і перекривали кисень, застосовували електрошокери. «У МВС на наші заяви ніяк не реагують. Слова А.Могильова - це популізм, а тортури будуть продовжуватися, поки повністю не зміниться вся гнила система МВС», - переконаний А.Тарасенко.

Його підтримав і член громадської ради при МВС, правозахисник Володимир Чемеріс: «У мене великі сумніви, що після заяв міністра щось зміниться. Річ у менталітеті міліціонерів і надмірних повноваженнях, які є у відомства». На його думку, заяви пана Могильова викликані невдоволенням суспільства і президента діями МВС: «А.Могильов розуміє, що через низку резонансних справ під ним хитається крісло, і намагається такими заявами якось виправдати себе».

Нагадаємо, наприкінці червня минулого року в Києві біля міністерства внутрішніх справ пройшла акція, присвячена пам'яті «закатованих міліцією». Організатори акції встановили біля будівлі МВС символічний пам'ятник «Пам'яті жертв катувань», до якого поклали червоні гвоздики.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі