Київ здасть у концесію тепломережі

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Міністерство регіонального розвитку та будівництва затвердило порядок передання в концесію на 49 років київських тепломереж.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Ольга Романюк розповіла «Коммерсант-Украина», що на початку тижня її відомство схвалило проект рішення Київради про передання міських тепломереж у концесію на конкурсній основі.

За інформацією голови комісії Київради з питань ЖКГ Юрія Бондаря, мова йде про договір на 49 років. Концесіонер зобов'язується самостійно здійснювати реконструкцію мереж в обумовлених обсягах за чітко встановленим графіком, використовуючи для цього певну частину коштів з тарифу і позикові кошти.

У даний час столичні теплові мережі столиці орендує АЕК "Київенерго". Раніше з ініціативою їх передання у концесію на умовах тендеру виступав голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов. КМДА підготувала відповідний проект рішення, який сьогодні розгляне Київрада. Після затвердження буде оголошено конкурс.

Втім, "Київенерго" вже розглядається столичною владою як найбільш імовірний партнер. Раніше О.Попов заявляв, що місту необхідно переглянути форму співпраці з цією АЕК і укласти договір концесії. А "Київенерго" оголосила про готовність залучити 15 млрд грн для модернізації як власних виробничих потужностей, так і тепломереж.

За інформацією О.Романюк, зношення київських тепломереж вже перевищує 50%. Причому місцева влада не може знайти необхідні кошти на реконструкцію тепломереж, з чим і було пов'язане рішення про їх передання в концесію.

На думку екс-міністра з питань ЖКГ Олексія Кучеренка, концесія є кращою для місцевої влади, аніж приватизація, оскільки в держави є можливість регулювати тарифи і уникнути монопольного завищення цін.

Джерело видання в Європейському банку реконструкції та розвитку заявило, що банк готовий розглянути виділення кредиту під реконструкцію столичних теплових мереж після того, як їх буде передано у концесію. Раніше голова правління "Київенерго" Едуард Соколовський говорив, що його компанія веде переговори про залучення кредитів у ЄБРР та Світового банку терміном на 25-30 років під реконструкцію теплових мереж.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі