Україні вже не потрібна Академія медичних наук?

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
Сьогодні на Загальних зборах Національної академії медичних наук України оголошено про відставку її президента - академіка Олександра Возіанова. Олександр Федорович сам подав заяву з проханням звільнити його від керівництва академією у зв'язку зі станом здоров'я. Загальні збори НАМНУ задовольнили прохання О.Возіанова, який очолював академію 18 років.

На загальних зборах НАМНУ до вчених-медиків звернувся міністр охорони здоров'я України Ілля Ємець, виступ якого викликав неоднозначну реакцію. Справа в тому, що практично всім учасникам Загальних зборів набагато вже було відомо про термінові збори з ініціативи міністра членів президії НАМНУ і директорів академічних інститутів, які відбулися в суботу, 29 січня, у МОЗ. На цих зборах міністр оголосив про створення нового органу - агентства з питань науки, яке буде підпорядковано Міністерству охорони здоров'я.

Чим воно буде займатися? Поки що достеменно сказати ніхто не може - жодних документів не надали, програму діяльності агентства теж поки тримають у секреті. Але наміри там серйозні - керувати майновим комплексом медакадемії.

Вчених змусили тричі голосувати саме за те, щоб НАНМУ «добровільно і за власною ініціативою" передала весь майновий комплекс у відання новоспеченого агентства. У системі медкадемії працює 36 інститутів, які розташовані не тільки в Києві, а й у Харкові, Львові, Одесі та Донецьку. Враховуючи те, що кожен з них має свої клініки, центри і лабораторії, і займає чималі земельні ділянки, майновий комплекс медакадемії виглядає цілком солідним. І вельми привабливим для того, хто має намір взяти його в управління.

Нагадаємо, що раніше кілька міністрів охорона здоров'я вже намагалася перепідпорядкувати академію меднаук, але далі слів справа не пішла.

Завтра за планом повинні відбутися вибори президента НАМНУ. Чи відбудуться?

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі