Акімова: бізнесу - АПК й енергетику, селянам - спокій, а країні - підвищення в Doing Business

Поділитися
Перший заступник глави Адміністрації президента України Ірина Акімова висловила впевненість у тому, що селянам нема чого турбуватися про скасування мораторію на продаж землі. Крім того, чиновник заявила, що безліч іноземних інвесторів зацікавлені вкладати кошти в український агропромисловий комплекс й енергетику, а Україна покращить свої позиції в рейтингах, які оцінюють легкість ведення бізнесу в країні за підсумками 2011 року. Про це в неділю, 30 січня, вона розповіла в ефірі 5-го каналу.

Коментуючи переконання селян, що після скасування мораторію вони майже повернуться до кріпосного права, Акімова сказала: «Це дуже наївна, якщо не сказати, згубна позиція».

Чиновник уточнила, що наразі селяни не мають на руках сертифіката власності, що штовхає їх віддавати в оренду землю майже задарма, та ще й не підписуючи жодних паперів.

"Навіть на папері він не відчуває себе господарем, оскільки у нього немає сертифіката. Ось це називається «кріпосною залежністю»", - зазначила перший заступник глави Адміністрації президента.

Акімова переконана, що після отримання сертифікатів селяни зможуть самостійно вирішити, як саме використовувати ділянку, яку вони мають.

«Хоче він працювати на землі сам - розвивати фермерське господарство, або спільно з кимось організовувати колективне господарство - двері відкриті. Не хоче - його повне право продати цю землю. Це той шлях, яким ішла вся Європа», - сказала вона.

Щодо інвесторів, які приходять в країну, перший заступник глави Адміністрації президента України заявила, що на сьогодні вони найбільш зацікавлені у вкладанні коштів у аграрний сектор й енергетику.

За інформацією Акімової, іноземні компанії дуже сподіваються, що зможуть брати участь у процесах приватизації й що держава зможе забезпечити рівні умови і вітчизняним інвесторам, і закордонним.

«Іноземним компаніям дуже цікаво розвивати зараз все, пов'язане з агропромисловим комплексом», - зазначила перший заступник голови Адміністрації президента. Крім того, вона уточнила, що їм цікаво також брати участь у всіх етапах розвитку АПК в Україні.

«Кількість людей, кількість компаній, які зацікавлені разом з нами розвивати агропромисловий комплекс, як загалом й інші сектори економіки, наприклад, енергетичний - дуже велика», - сказала вона.

При цьому Акімова визнала, що в будь-якій країні існують певні ризики.

«Але, що вселяє віру - позитивний сигнал з боку інвесторів», - сказала вона.

Такий сигнал дає підстави вважати, що Україна має всі шанси піднятися в рейтингу, який оцінює легкість ведення бізнесу в країні за підсумками 2011 року.

«Усі рейтинги Doing Business готують, як правило, в середині поточного року, і по суті відбивають ситуацію за рік до того. Основні зміни, які відбувалися в Україні, припали на другу половину 2010 року, і я впевнена, що вони знайдуть своє відображення в рейтингу України наступного року», - сказала Акімова.

На її думку, найістотніший вплив на покращення рейтингу матимуть зміни до закону про держзакупівлі, прийнятий закон про енергоринок, Податковий і Бюджетний кодекси, а також пакет законів з дерегуляції.

За матеріалами УНІАН

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі