Експерти: Інфляція у 2011 році складе 10-11%

Поділитися
© ZN.UA
Інфляція в Україні у 2011 році залишиться на рівні минулого року і складе близько 10-11%. Такий прогноз міститься у звіті Ukrainian Economic Trends Forecasts на 2011 рік, опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG.
Інфляція в Україні у 2011 році залишиться на рівні минулого року і складе близько 10-11%. Такий прогноз міститься у звіті Ukrainian Economic Trends Forecasts на 2011 рік, опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG.Як відзначають експерти, у 2010 році ключовими драйверами зростання інфляції залишалися продукти харчування та житлово-комунальні послуги. Зростання цін на газ у середині 2010 року спровокував стрибок тарифів на ЖКП, а низькі показники врожаю зернових створили дефіцит на продовольчому ринку і призвели до стрімкого зростання цін майже на всі сільськогосподарські та продовольчі товари. Дані фактори прискорили зростання інфляції у другому півріччі 2010 року та визначили тренд на наступний рік. «Тарифи на ЖКП були визначальним інфляційним чинником протягом останніх трьох років. Очевидно, що у 2011 році тарифи на ЖКП продовжать своє зростання», - впевнені аналітики. Окрім того, зберігаються ризики зростання цін на продовольчі товари. По-перше, площі під посіви зернових озимих культур під урожай 2011 скорочені на 5,5% у порівнянні з попереднім роком. По-друге, у 2011 році очікується незначне зростання цін на продовольство внаслідок зростання акцизу на бензин на 38%. По-третє, ведення непрозорих механізмів держпідтримки. З 1 січня 2011 року вводиться новий механізм надання дотацій виробникам м'яса і молока, який перемістить дану продукцію у «червону зону» ризику. Окрім того, світовий ринок демонструє стійке зростання дефіциту м'яса у Китаї, що буде стимулювати ціни на цю категорію продукції на зовнішніх ринках. На внутрішньому ринку зростання цін буде стимулювати подальше поступове зниження поголів'я ВРХ у той час як тенденції на ринках свинини і м'яса птиці будуть згладжувати даний тренд. Таким чином, очікуване зростання цін на цю категорію продуктів в Україні - близько 5-8%. Вже в лютому очікується зростання цін на вершкове масло на 10-15% внаслідок низьких порівняно з минулими роками запасів продукції на складах. Ціни на сир можуть піднятися в лютому на 5%, якщо нинішні запаси будуть розпродані. Очікується, що обсяг монетарної бази в Україні в 2011 році зросте на 14-18% у порівнянні з початком року. Даний факт також сприятиме зростанню індексу споживчих цін. Таким чином, загальний очікуваний ефект зростання цін на продовольчі товари - від 5% до 15%. «Стимулювати зростання інфляції у 2011 році будуть також зростання доходів населення і менша схильність до зростання заощаджень, що є логічним наслідком виходу економіки з кризи та покращення ситуації на ринку праці. У результаті, за нашими оцінками, індекс споживчих цін за підсумками 2011 року складе приблизно 10-11%», - констатують експерти. Нагадаємо, що інфляція в Україні за підсумками 2010 року склала 9,1%. Уряд заклав у держбюджет-2011 року прогноз інфляції на рівні 8,9%. Експерти сумніваються в можливості утримання інфляції на такому рівні. НБУ вважає своїм пріоритетним завданням саме стримування інфляції.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі