Суд відмовився повернути ЗАлК у держвласність

Поділитися
© Андрея Товстыженко, ZN.UA
Господарський суд Києва відмовив Генеральній прокуратурі України, яка хотіла повернути у державну власність «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», власником якого є Velbay Holdings Ltd, підконтрольна власникові російського «Русала» Олегу Дерипасці.
Господарський суд Києва відмовив Генеральній прокуратурі України, яка хотіла повернути у державну власність «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», власником якого є Velbay Holdings Ltd, що підконтрольна власникові російського «Русала» Олегу Дерипасці.Генпрокуратура оголосила вимогу скасувати результати приватизації комбінату через невиконання умов договору купівлі-продажу з боку інвестора. Згідно з даними ГПУ, за договором купівлі-продажу від 8 лютого 2001 року передбачено обов'язок покупця здійснити рефінансування зобов'язань ВАТ «ЗАлК» за кредитною угодою з «Державним експортно-імпортним банком України». Цей обов'язок власника пакету акцій було збережено в договорі купівлі-продажу від 24 березня 2006 року, укладеному АКБСР «Укрсоцбанк», який діяв від імені ЗАТ «АвтоВАЗ-Інвест», із компанією Velbay Holdings Ltd. При цьому Генпрокурора посилалася на те, що таке зобов'язання ані «АвтоВАЗ-Інвест», ані Velbay Holdings Ltd не виконано, а судовими рішеннями розірвано кредитну угоду, що, на думку прокурора, свідчить про зміну істотних обставин і є підставою для розірвання договору з застосуванням наслідків у вигляді повернення приватизованого майна. «Запорізький алюмінієвий комбінат» (ЗАлК) - єдиний в Україні виробник первинного алюмінію, приблизна потужність 100 тисяч тонн на рік. Підконтрольний компанії «Русал». З 2005 року керівництво підприємства періодично заявляло про можливість зупинки комбінату зважаючи на нерентабельність виробництва при існуючих тарифах на електроенергію. Збитки «Запорізького алюмінієвого комбінату» у 2009 році склали 487 мільйонів 426 тисяч гривень проти 356 мільйонів 639 тисяч збитків за 2008 рік.

За матеріалами: РБК-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі