Рада Європи підозрює лідера Косова у зв'язках із наркомафією і торгівлею людськими органами

Поділитися
Підготовлена, але поки що офіційно не опублікована, спецдоповідь Ради Європи звинувачує колишніх командирів Армії звільнення Косова (АОК), включаючи нинішнього главу косовського уряду Хашима Тачі, у торгівлі людськими органами і наркотиками.
Підготовлена, але поки що офіційно не опублікована, спецдоповідь Ради Європи звинувачує колишніх командирів Армії звільнення Косова (АОК), включаючи нинішнього главу косовського уряду Хашима Тачі, у торгівлі людськими органами і наркотиками.У чорновій версії звіту, що потрапила у розпорядженні Бі-бі-сі, ім'я нинішнього прем'єр-міністра Косова, під час балканської війни колишнього політичним лідером АОК, згадується 27 разів на 27 сторінках. Висновки підготовлені за результатами дворічного розслідування спеціального доповідача Ради Європи Діка Марті. Очікується, що висновки будуть офіційно представлені у Страсбурзі в четвер на засіданні комітету Ради Європи з юридичних питань та прав осіб. В уряді Косова вже назвали проект звіту безпідставним і брехливим. У чорновому варіанті доповіді Марті йдеться, що "група Дреніца", яка діяла під командуванням Хашима Тачі в рамках АОК, співпрацювала з організованою злочинністю, яка займалася торгівлею наркотиками і людськими органами. Членів АОК також звинувачують у порушенні прав людини. Окрім того, повідомляється, що є докази, які підтверджують, що злочинна діяльність продовжується досі. Версія, яку має Бі-бі-сі, підтверджує багато епізодів, які стали відомі журналістам корпорації під час їхнього власного розслідування, проведеного у квітні 2009 року. Тоді Бі-бі-сі, наприклад, представило докази, що особи, захоплені АОК (як серби, так і албанці), переправлялися через кордон з Косова до Албанії. Автор спецдоповіді - швейцарець Дік Марті - у минулому був прокурором у себе на батьківщині. Зараз він є депутатом Ради кантонів (верхньої палати швейцарського парламенту) від Ліберальної партії і членом Парламентської Асамблеї Ради Європи. Влада самопроголошеної республіки, визнаної більшістю країн Євросоюзу і США, заявляє, що збирається робити юридичні кроки щодо "наклепу Діка Марті". Навіть політичні опоненти Тачі всередині Косова сприйняли новину про висновки доповіді вкрай негативно. Лідер соціал-демократів і колишній косовський прем'єр Агім Чеку заявив Рейтер, що за звинуваченнями стоїть Сербія та її союзники. Чеку, який у минулому був одним з командирів Армії звільнення Косова, назвав доповідь спробою "очорнити нашу війну і нашу перемогу".

За матеріалами Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі