Пшонка став генпрокурором

Поділитися
Верховна Рада України дала згоду на призначення Віктора Пшонки генеральним прокурором. За відповідне рішення на засіданні у четвер, 4 листопада, проголосували 292 депутати із 421 зареєстрованого у залі.

Верховна Рада України дала згоду на призначення Віктора Пшонки генеральним прокурором. За відповідне рішення на засіданні у четвер, 4 листопада, проголосували 292 депутати із 421 зареєстрованого у залі.

Президент України Віктор Янукович вже підписав указ про його призначення главою відомства. Текст відповідного указу від 4 листопада розміщено на офіційному сайті глави держави.

Перед голосуванням, виступаючи з парламентської трибуни, Пшонка пообіцяв зробити все для забезпечення в державі законності і верховенства права.

«У разі прийняття рішення про моє призначення на посаду генерального прокурора України обіцяю вжити всіх можливих заходів для забезпечення в державі законності, верховенства права та рівноправності всіх перед законом», - сказав він, пообіцявши забезпечити також наступність діяльності прокуратури.

Окрім того, Пшонка заявив про необхідність прийняття антикорупційної стратегії та нового кримінально-процесуального кодексу в Україні.

«Важливим документом має стати національна стратегія щодо запобігання та протидії корупції в 2010-2014 роках», - сказав він.

Пшонка зазначив, що ця стратегія буде розглянута на Національному антикорупційному комітеті.

Чиновник заявив також про необхідність прийняття нового закону про прокуратуру.

«Хотів би заявити про актуальність оновлення законодавчої бази діяльності органів прокуратури», - сказав Пшонка.

За його словами, нинішньому закону стосовно прокуратури майже 20 років, тож він у багатьох аспектах не відповідає сучасним викликам і вимагає удосконалення. «Сподіваюся, що законодавчий орган при активній участі наших фахівців зробить все необхідне, щоб 20-річний ювілей ми разом відзначили з новим законом про прокуратуру», - зазначив Пшонка.

Він також звернув увагу на необхідність прийняття нового кримінально-процесуального кодексу, «який повинен забезпечити послідовність перетворень і відповідність національній правовій системі, а також фінансовим можливостям держави».

Президент Янукович вніс подання про призначення генпрокурором Пшонки напередодні.

Згідно з Конституцією, генеральний прокурор призначається президентом після отримання згоди Ради.

Пшонка народився у 1954 році в селі Сергіївка Слов'янського району Донецької області. Закінчив Харківський юридичний інститут, працював слідчим, помічником прокурора Краматорська. З 1983 по 1986 роки працював завідуючим відділом адміністративних органів Краматорського міського комітету Компартії України Донецької області. У 1986 році був призначений прокурором Краматорська, а у 1997 році - першим заступником прокурора Донецької області.

З 1998 по 2003 роки працював прокурором Донецької області, також був членом колегії Генеральної прокуратури України.

У листопаді 2003 року Пшонку призначено заступником генерального прокурора. Він курирував організацію прокурорського нагляду за дотриманням законодавства в органах МВС, СБУ, податкової, митниці і спецпідрозділах по боротьбі з організованою корупцією і злочинністю.

У грудні 2004 року Пшонка звільнився з Генпрокуратури за власним бажанням, але у кінці 2006 року повернувся на роботу до відомства. Відтоді і дотепер працював першим заступником генпрокурора.

Пшонка - кандидат юридичних наук, державний радник юстиції 1 класу. Є членом Вищої ради юстиції.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі