Євросоюз введе нові жорсткі правила, щоб запобігти кризі єврозони

Поділитися
Лідери країн Європейського союзу у п'ятницю, 29 жовтня, домовилися про нові жорсткі правила, що покликані запобігти повторенню фінансової кризи в зоні функціонування євро.

Лідери країн Європейського союзу у п'ятницю, 29 жовтня, домовилися про нові жорсткі правила, що покликані запобігти повторенню фінансової кризи в зоні функціонування євро.

На саміті ЄС у Брюсселі було вирішено створити постійний фонд для підтримки курсу єдиної європейської валюти на період криз, а також законодавчо наділити Євросоюз повноваженнями для спостереження за станом національних бюджетів.

Як визнають європейські чиновники, в цьому році єврозона була близька до краху через відсутність подібних механізмів.

Німеччина хотіла б закріпити антикризові рішення шляхом внесення змін до Лісабонського договору, проте низка інших країн ставляться до цієї ідеї прохолодно, пам'ятаючи про те, що прийняття договору проходило з великими труднощами і зайняло майже 10 років.

Також на саміті, Німеччина, Франція і ще вісім країн підтримали пропозицію прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона не збільшувати видатки бюджету ЄС на 5,9%.

Британський коаліційний уряд пішов на жорстке скорочення національного бюджету і в цих умовах вважає пропозицію збільшити витрати Євросоюзу на 5,9% несвоєчасною.

Згідно з новими правилами, Єврокомісія має попереджати уряди країн ЄС про спекулятивне зростання ринків, зокрема про «мильні бульбашки» на ринку нерухомості. У той же час, нові антикризові правила ЄС можуть увійти в суперечність із Лісабонським договором.

Окрім цього, ЄС зможе накладати великі штрафи на уряди, які занадто багато витрачають і занадто багато позичають.

Країни будуть стежити за бюджетами один одного, а ті, хто перевищить максимальний рівень боргу, передбачений європейським Пактом стабільності і зростання, - 60% ВВП, піддадуться санкціям, що будуть поступово посилюватися.

Великобританії ці санкції не торкнуться, оскільки вона не входить до зони євро, але уряд заявив, що вважає механізм стабілізації європейської економіки бажаним і для себе теж.

Нагадаємо, 29 жовтня лідери країн-членів Європейського союзу домовилися про внесення змін до тексту Лісабонського договору.

28 жовтня, в Брюсселі відкрився дводенний саміт ЄС. Лідери 27 держав Євросоюзу обговорюватимуть, економічні проблеми — зокрема, профілактику боргових криз, подібних до тієї, в якій опинилася на початку року Греція.

За кілька годин до відкриття найважливішого саміту ЄС у четвер, 28 жовтня, в Брюсселі вибухнув гучний скандал у вищих керівних колах Євросоюзу. Інцидент виник, коли єврокомісар з питань юстиції Вівіан Редінг звинуватила Францію і Німеччину у змові з метою зміни фундаментальних угод  Євросоюзу.

26 жовтня міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що на саміті Україна-ЄС у Брюсселі, запланованому на 22 листопада, буде прийнято план дій щодо введення безвізового режиму між Україною та країнами Європейського союзу.

За матеріалами Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі