«Репортери без кордонів»: Україна впала у рейтингу свободи преси через повернення цензури, напади на журналістів та реакцію влади

Поділитися
Такі причини падіння України у рейтингу свободи преси з 89 на 131 місце назвала керівник європейського відділу організації "Репортери без кордонів" Ельза Відаль в інтерв’ю Deutsche Welle.

Такі причини падіння України у рейтингу свободи преси з 89 на 131 місце назвала керівник європейського відділу організації "Репортери без кордонів" Ельза Відаль в інтерв’ю  Deutsche Welle.

"Україна суттєво опустилася в цьогорічному рейтингу, що було визначено за різними критеріями. Ми були свідками певних тенденцій в країні, зокрема, повернення цензури, особливо це стосується телебачення. Ми також занепокоєні значною кількістю нападів на журналістів", - сказала вона.

Додатковою причиною падіння в рейтингу стала реакція української влади на факти порушення прав журналістів.

"Ще одним вирішальним фактором, що вплинув на втрату позицій України, стала реакція влади, котра несерйозно реагувала на наступ на пресу і журналістів. Якщо ж була реакція, то іноді журналісти, які були жертвами агресії, самі опинялися під підозрою", - зазначила Відаль.

"Ми занепокоєні ситуацією в Україні.  Місія "Репортерів без кордонів" вже відвідала Україну в липні цього року. Тепер ми готуємо наступну,  яку, можливо, здійснимо наприкінці цього року, тож ми пильно відстежуємо розвиток ситуації в Україні", - сказала вона.

Відаль висловила сподівання, що "відбудуться певні позитивні зрушення".

"Але є дуже чутливі речі, які мають дискутуватися в Україні, наприклад, створення системи суспільного мовлення...", - зазначила вона.

Найбільшою проблемою для свободи ЗМІ в Україні керівник європейського відділу організації "Репортери без кордонів" сформулювала так: "Я би сказала, що бракує політичної волі взятися за створення середовища, в якому преса була б захищеною, мала підтримку у своїй ролі як одного зі стовпів демократичної України".

За матеріалами Deutsche Welle

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі