Росія готова пробачити Україні частину грошей за збитий над Чорним морем Ту-154

Поділитися
Російська авіакомпанія «Сибір» готова пробачити Україні частину грошей, які Київ повинен сплатити за пасажирський літак Ту-154, збитий ракетою під час навчань українськими військовими у 2001 році. Про це у п'ятницю, 8 жовтня, заявила юрист Олександра Павленко, яка представляє в суді інтереси російської авіакомпанії.
Російська авіакомпанія «Сибирь» готова пробачити Україні частину грошей, які Київ повинен сплатити за пасажирський літак Ту-154, збитий ракетою під час навчань українськими військовими у 2001 році. Про це у п'ятницю, 8 жовтня, заявила юрист Олександра Павленко, яка представляє в суді інтереси російської авіакомпанії.За її словами, «Сибирь» готова піти на мирову і знизити суму компенсації з 15 млн до 6.5 млн доларів. «Клієнт готовий поставити крапку у цій справі, якщо йому хоча б відшкодують вартість втраченого літака. Ми готові відмовитися від відшкодування моральної шкоди, вартості страхових сум та втраченої вигоди, яких вимагали раніше, тому що є елементарна втома від процесу. До того ж гроші знецінюються, і $6,5 млн зараз - це не $6,5 млн у 2001 році. Ми готові довести цю справу до Європейського суду з прав людини, і переконані, що там ми доб'ємося успіху. Але якщо розгляд справи в першій інстанції тягнеться вже шість років, то складно уявити, скільки часу займуть слухання у всіх судових інстанціях України. Краще взяти щось зараз, ніж через десять років, домігшись правди, відсудити суму, якої не вистачить навіть на купівлю нового літака», - сказала Павленко. «З пропозицією укласти мирову угоду ми звернулися не тільки до Міноборони, але і до президента Віктора Януковича і до Кабінету міністрів. Відповіді поки що немає, і представники Міноборони на суді твердо заявляють, що мирової угоди не буде, хоча у них навіть немає повноважень її укладати. Це поганий знак, але це говорить про те, що нам потрібно боротися далі», - підкреслила вона. Нагадаємо, російська авіакомпанія «Сибирь» ініціює поновлення судового процесу проти України за збитий у 2001 році над Чорним морем цивільний Ту-154М. У результаті авіакатастрофи російського Ту-154 над Чорним морем у жовтні 2001 року загинули всі 66 пасажирів і 12 членів екіпажу. Експерти з Міждержавного авіаційного комітету (МАК) - виконавчого органу 12 держав колишнього СРСР, що володіє повноваженнями у галузі цивільної авіації та використання повітряного простору - після розслідування винесли вердикт: літак був ненавмисно збитий ракетою, випущеною українськими військовими під час маневрів у Криму. Україна відмовилася юридично визнати відповідальність за катастрофу, але у 2005 році вона виплатила грошові компенсації родичам загиблих пасажирів-росіян у рамках міжурядової угоди між Москвою і Києвом. Усього було виплачено понад 7,8 мільйона доларів.

За матеріалами Коммерсант-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі