У Венеціанській комісії вважають, що КС перевищив свої повноваження

Поділитися
© Михайла Гутермана
Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт вважає, що Конституційний суд України перевищив свої повноваження, скасувавши політичну реформу 2004 року. Таку думку Маркерт висловив у понеділок, 4 жовтня, в інтерв'ю «Газете по-киевски».
Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт вважає, що Конституційний суд України перевищив свої повноваження, скасувавши політичну реформу 2004 року. Таку думку Маркерт висловив у понеділок, 4 жовтня, в інтерв'ю «Газете по-киевски». «Було дивно дізнатися, що Конституцію визнали недійсною після того, як вона була Основним Законом протягом шести років (і якої дотримувався сам Конституційний Суд). Це незвично. Відповідно до європейської практики, масштаб подібного роду контролю Конституційного Cуду зазвичай досить обмежений», - сказав Маркерт. За його словами, нічого недемократичного у Конституції 2004 року не було. Секретар Венеціанської комісії повідомив, що зміни до Основного Закону України будуть обговорюватися на пленарній сесії Венеціанської комісії, яка відбудеться у Венеції 15-16 жовтня. У свою чергу екс-посол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що рішення Конституційного Суду буде мати негативний вплив на сприйняття української демократії на Заході. «Не будучи фахівцем з конституційного права, я не можу дискутувати про особливості рішення КС від 1 жовтня. Але зроблю припущення, що рішення суду буде мати негативний вплив на сприйняття України та української демократії на Заході. У грудні 2004 року Верховна Рада більшістю голосів проголосувала за поправки до Конституції. Зміни призвели до більшої збалансованості повноважень між Радою і виконавчою владою. Тепер, через шість років після введення цих поправок, суд, по суті, говорить: «це була помилка». Після цього суду не варто дивуватися тому, що спостерігачі ставлять запитання, чи було це рішення засноване на Конституції або зумовлено поточною політичною ситуацією, в якій лідер Партії регіонів - Президент. Після декількох місяців безперервних повідомлень про тиск влади на українські ЗМІ та надмірної активності СБУ рішення суду тільки закріпить думку, яка поширюється на Заході, що українська демократія рухається в неправильному напрямку», - сказав американський дипломат. Як повідомлялося, 1 жовтня Конституційний суд визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року №2222-ІV (так звана політреформа 2004 року) у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття. Суд поклав на органи держвлади обов'язки щодо виконання даного рішення щодо приведення нормативно-правових актів відповідно до Конституції України від 27 червня 19996 року в редакції, яка існувала до внесення до неї змін №2222 — IV.

За матеріалами Газета по-киевски

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі