РФ і Норвегія поділили суперечну ділянку арктичного дна

Поділитися
У середу Росія і Норвегія підпишуть договір про розмежування морських просторів і співпрацю у Баренцевому морі та Північному Льодовитому океані. Підписання цього договору має відбутися у Мурманську в рамках зустрічі між російським президентом Дмитром Медвєдєвим і прем'єр-міністром Норвегії Йенсом Столтенбергом.
У середу Росія і Норвегія підпишуть договір про розмежування морських просторів і співпрацю у Баренцевому морі та Північному Льодовитому океані. Підписання цього договору має відбутися у Мурманську в рамках зустрічі між російським президентом Дмитром Медвєдєвим і прем'єр-міністром Норвегії Йенсом Столтенбергом.Договір скасовує мораторій на розробку нафтогазових родовищ у суперечній зоні. Переговори між Москвою і Осло щодо розподілу морського кордону почалися ще у 1970 році, і це питання було основним у відносинах Норвегії та СРСР, а потім Норвегії і Росії протягом 40 років. Розмежування морських просторів між Росією і Норвегією має велике значення і в контексті триваючих перегонів арктичних держав (США, Канади, Росії, Норвегії і Данії), у рамках яких вони збирають докази для подання своїх територіальних претензій стосовно шельфу відповідно до Конвенції ООН з морського права. Згідно з конвенцією, країни можуть розширити зону, в якій вони мають виключне право на видобуток мінеральних ресурсів, на ділянки дна, що є продовженням геологічної структури материка. Теми співпраці в Арктиці торкнуться у середу під час візиту до Москви міністра закордонних справ Канади Лоуренса Кеннона, який проведе переговори з російським колегою Сергієм Лавровим. А через тиждень - 22 вересня - у Москві відбудеться дводенний Міжнародний Арктичний форум "Арктика - територія діалогу", організований Російським географічним товариством. У роботі цього Арктичного форуму має взяти участь російський прем'єр Володимир Путін, який є головою опікунської ради Російського географічного товариства.

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі