Фідель Кастро визнав, що рішення про розміщення радянських ракет на Кубі було помилкою

Поділитися
© World Economic Forum / Photo by Remy Steinegger
Колишній кубинський лідер Фідель Кастро визнав, що рішення про розміщення радянських ракет на острові під час так званої Карибської кризи було помилкою. З цією несподіваною заявою команданте виступив в інтерв'ю, який він дав журналісту американського журналу The Atlantic Джеффрі Голдберг.
Колишній кубинський лідер Фідель Кастро визнав, що рішення про розміщення радянських ракет на острові під час так званої Карибської кризи було помилкою. З цією несподіваною заявою команданте виступив в інтерв'ю, який він дав журналісту американського журналу The Atlantic Джеффрі Голдберг.Витяги з їхньої бесіди останній у середу, 8 вересня, опублікував у своєму блозі. У ході інтерв'ю серед іншого розгладяються події 1962 року - так звана Карибська криза, яка вважається одним із найбільш гострих епізодів «холодної війни» між США і СРСР. Однією з причин загострення відносин стало розміщення радянських ракет на Кубі. Рішення щодо перекидання ракет багато в чому було ухвалено за ініціативою Фіделя Кастро, який закликав Москву відповісти ядерним ударом по Сполученим Штатам у разі агресії стосовно Острова свободи. Відповідаючи на питання про логічність своєї позиції з питання розміщення озброєнь, команданте зазначив, що його точка зору на цю ситуацію змінилася. «На тлі всього, що я побачив і дізнався, це, звичайно, зовсім того не вартувало», - заявив Фідель Кастро.Провал «кубинської моделі» і критика ІрануОкрім того, в інтерв'ю The Atlantic зізнався, що «кубинська модель», - форма правління в острівній державі - більше не працює за задумом. Як зазначив Голдберг, ця заява так його вразила, що він перепитав у перекладачки, чи правильно він зрозумів слова команданте. Та сказала, що Фідель Кастро залишається вірним ідеалам революції, але вважає, що держава більше не має грати таку надмірну роль в економіці Куби. Під час інтерв'ю команданте також виступив із критикою на адресу президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада. У першу чергу він засудив главу цього близькосхідного держави за «антисемітизм» і вороже ставлення до Ізраїлю. «Євреї пережили таке, що нам і не снилося, і з голокостом ніщо не може зрівнятися», - заявив колишній кубинський лідер. За словами Кастро, Іран міг би сприяти справі миру, якщо б «визнав існування антисемітизму і спробував зрозуміти, чому Ізраїльтяни побоюються за своє існування». «Ніхто не вірить у здатність Ірану завдати істотної шкоди. Але ситуація може вийти з-під контролю, і тоді неадекватна реакція США може призвести до поступової ескалації конфлікту до ядерної війни», - додав команданте. Фідель Кастро, який керував Кубою протягом майже півстоліття, віддав кермо влади країною своєму молодшому братові Раулю влітку 2006 року через важку хворобу. Влада країни офіційно досі не повідомляла, яка саме недуга спіткала команданте. За даними ЗМІ, Фідель Кастро переніс декілька операцій на кишечнику. Останнім часом він став почуватися значно краще. Так, на початку липня цього року він вперше з моменту госпіталізації з'явився на публіці. Як відзначають ЗМІ, останнім часом Фідель Кастро неодноразово виступав із нетиповими для себе заявами. Так, він зізнався, що несе особисту відповідальність за утиски геїв на Кубі після революції 1959 року і відзначив, що вважає це найбільшою несправедливістю.

За матеріалами: The Atlantic, Лента.Ru, Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі