Грищенко: Зовнішня політика має бути підпорядкована завданню внутрішньої модернізації країни

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися

Не зациклення на ідеології, а прамгатичні інтереси держави мають задавти тон її зовнішній політиці. Зовнішні відносини України мають бути підпорядковані завданню внутрішньої модернізації країни, пише у своїй статті для «Дзеркала тижня» міністр іноземних справ України Констянтин Грищенко.

«В останні роки стало ясно, що нам не треба робити у зовнішній політиці. Не треба сліпо слідувати у фарватері інших, навіть найдружніших країн та союзів, бо дивіденди від цього сумнівні, а інтерес до України – падає. Не треба намагатися грати на суперечностях Росії та Америки, оскільки ці суперечності вже не є домінуючою темою міжнародних відносин», - пише голова МЗС.

На його думку, не треба зациклюватися на ідеології, бо це неминуче б’є по прагматичних інтересах кожного далекого від політики українця.

«Новий український прагматизм – це підпорядкування всіх напрямів зовнішньої політики завданню внутрішньої модернізації країни. Ми виходимо з того, що Україна як європейська демократія має абсолютне право стати членом ЄС, коли буде до цього готова», - відзначає Грищенко.

«Для Європейського Союзу поставити хрест на перспективі європейської, демократичної, вільної України – це все одне що поставити хрест на європейській ідеї як такій. Це означало би, що в процесі внутрішнього розвитку Європейський Союз непомітно для себе перетнув риску, за якою географічна і політична „європейськість”, демократія, ринкова економіка вже не є стовпами, на яких він базує своє майбутнє. Це означало би трансформацію ЄС із демократичного флагмана у демократичне гетто, відокремлене від решти континенту», - вважає міністр.

Водночас, вдмічає голова зовнішньополічтиного відомства, треба визнати, що на цьому етапі доба історичних проривів у Європі завершилася, так само як і доба щедрих „дотацій на розвиток” для нових кандидатів.

«Ніхто не профінансує модернізацію України, якщо цього не зробимо ми самі. З цієї точки зору нам слід орієнтуватися на те, що ми зможемо реально досягти у відносинах з ЄС у близькому майбутньому: Угода про асоціацію, включно із Зоною вільної торгівлі, та безвізовий режим», - зауважив міністр.

За його словами, саме ці пункти домінуватимуть в європейській політиці України.

«І нехай нікого не засмучує їхня начебто приземленість. Якщо ми виконаємо необхідний набір „домашніх завдань” і домовимося з ЄС про реалізацію цих пунктів, то зможемо реалізувати в європейській політиці України більше, ніж всі попередні уряди та президенти», - пише Грищенко.

Так само реальні потреби і можливості визначатимуть і українсько-американське партнерство, відмічає міністр.

«Не очікуючи від Сполучених Штатів ні спонсорства, ні патронажу української демократії, ми готові запропонувати Америці те, в чому зацікавлена вона, і знаємо, що, у свою чергу, можемо отримати те, в чому зацікавлені ми», - пише Грищенко.

«Америка зацікавлена, аби Україна і надалі була оплотом демократії та стабільності в регіоні, аби вона дотримувалася своїх зобов’язань у сфері нерозповсюдження, аби вона і надалі робила вагомий внесок у міжнародні миротворчі операції тощо. Все це – не лише інтерес Сполучених Штатів, але й визначальний та стратегічний інтерес самої України. Тому і партнерство наше є стратегічним, у повному розумінні цього слова», - додав голова МЗС.

Детальніше про це читайте в статті Констянтина Грищенка «Поза межами шахівниці: прагматичний порядок денний української зовнішньої політики» для «ДТ»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі