Портфель чи скальпель?

Поділитися
У вівторок, 21 грудня сталися дві події, які сколихнули Центр дитячої кардіології та кардіохірургії (ЦДКК)...

У вівторок, 21 грудня сталися дві події, які сколихнули Центр дитячої кардіології та кардіохірургії (ЦДКК). Уранці в урочистій обстановці за участі президента України В.Януковича та його почту відбулося відкриття нового корпусу цього відомого в країні лікувального закладу, а у вечірніх новинах з’явилося повідомлення, що директора центру, відомого кардіохірурга Іллю Ємця призначено міністром охорони здоров’я України.

Наступного дня, представляючи колективу МОЗ нового міністра, прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що перед І.Ємцем поставлено завдання «створити в Україні медицину європейського рівня». (Пам’ятається, при одному з попередніх керівників МОЗ, пересадженого в міністерське крісло зі спецлікарні у Феофанії, висловлювалися наміри зробити доступним для народу рівень медичного обслуговування цієї одіозної лікарні для VIP-персон. Проте з медициною для народу так і не склалося...) Напевно, «нагорі» вважають, що тепер досвід окремо взятого зразково-показового лікувального закладу, яким є Центр дитячої кардіології та кардіохірургії, новий глава Міністерства охорони здоров’я повинен розтиражувати на всю країну.

Сьогодні ЦДКК справедливо вважається еталоном надання високоспеціалізованої медичної допомоги маленьким пацієнтам. Результати кардіохірургічного лікування - на рівні найкращих клінік світу: за 11 місяців поточного року показник смертності становив 1,3% (у найкращих західноєвропейських клініках - 1,9%). З відкриттям нового корпусу з’явиться можливість рятувати більше пацієнтів із вродженими вадами серця і тим самим знизити дитячу смертність в Україні до європейського рівня. Фактично йдеться про новий напрям у роботі ЦДКК - уперше в Україні і на всьому пострадянському просторі впроваджується комплексна система надання медичної допомоги дорослим пацієнтам із вродженими пороками і порушеннями ритму серця, які перенесли в дитинстві кардіохірургічну операцію. І таких людей, які потребують регулярного спостереження та корекції стану здоров’я, дедалі більшає. Тільки в поточному році в центрі проведено понад 1700 кардіохірургічних операцій, у тому числі 724 дітям віком до року.

Перший пацієнт віком кілька тижнів, якому Ілля Ємець зробив надзвичайно складну операцію, знову подарувавши життя, вже повнолітній. Його порятунок фактично став точкою відліку в становленні та розвитку кардіохірургії новонароджених в Україні.

Спочатку з ініціативи Іллі Миколайовича було відкрито відділення кардіохірургії та реанімації новонароджених при інституті Амосова, де І.Ємець першим в Україні почав успішно оперувати новонароджених зі складними вадами, впроваджувати в хірургічну практику пластичні операції на клапанах серця без використання штучних протезів. Потім відділення трансформувалося в Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії, а в 2006 році на території дитячої лікарні «Охматдит» було відкрито Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, побудований і обладнаний за світовими стандартами. Завдяки впровадженню нових методів хірургічної корекції складних пороків серця «Центр Ємця» (так його частіше називають) здобув зарубіжне визнання, а отриманий нещодавно статус референтної клініки поставив ЦДКК в один ряд із провідними світовими медичними центрами.

Навіть ті, хто в силу різних причин недоброзичливо ставиться до І.Ємця, вважають його талановитим, від Бога, хірургом, і хорошим менеджером. Завдяки щасливому поєднанню цих рис, а ще - твердості характеру, цілеспрямованості, надзвичайній працездатності йому вдалося здійснити задумане. Він уміє налагоджувати контакти з різними людьми, а вільне володіння англійською скорочує шлях до порозуміння із зарубіжними колегами та представниками бізнесу. Свого часу працював у відомих кардіологічних клініках в Австралії, Франції, Канаді, але відмовився від шансу залишитися за кордоном.

Є якась символіка в тому, що створений ним Центр дитячої кардіології та кардіохірургії розташований в історичній будівлі лікарні для чорноробів, побудованій свого часу на кошти відомого київського мецената Миколи Терещенка. У ній хворих лікували безплатно. У ЦДКК маленьких пацієнтів теж лікують безплатно. Ілля Ємець переконаний, що медицина - галузь насамперед соціальна, і бізнес-інтереси в ній переважати не повинні.

Він уміє цінувати талант, працьовитість і порядність. Керуючись такими критеріями, створив команду професіоналів. Дуже амбіційний, часом буває жорсткий, але справедливий. За зовнішньою суворістю ховається чуйна душа, що відразу відчувають діти, для своїх маленьких пацієнтів він просто «дядя Ілля».

У багатьох першою реакцією на призначення І.Ємця міністром охорони здоров’я був щирий жаль: мовляв, навіщо втрачати блискучого хірурга і хорошу людину? Скільки вже «згоріло» на цій посаді - не злічити. (Здається, це вже п’ятнадцятий міністр охорони здоров’я за роки незалежності.) Адже не один з попередніх керівників МОЗ приходив з добрими намірами. Але з вовками жити - по-вовчому вити...

Інші висловлюють сумнів з приводу того, що одне діло - керувати кардіохірургічним центром, і зовсім інше - системою охорони здоров’я. Президент наголосив, що вона потребує лікування, причому на сучасному рівні. Обіцяють для цього додати бюджетних грошей. До речі, їх щороку виділяється більше, але ситуація в охороні здоров’я тільки погіршується. Півтора десятка років медицина не може впоратися з епідемією туберкульозу, СНІДу, з іншими інфекціями, людей підкошують хронічні хвороби, смертність населення залишається найвищою в Європі. І тут новопризначеному міністру можна тільки поспівчувати. Йому, безперечно, буде складно. Адмінреформа позбавляє міністра реальних важелів впливу, він є суто політичною фігурою. Більше того, він не зможе створити команду, на яку зміг би покластися в реформах, адже навіть заступників міністра тепер фактично призначає президент (щоправда, формально з подачі прем’єр-міністра). Водночас люди з близького оточення Ємця упевнені, що в Іллі Миколайовича достатньо розуму, досвіду і характеру, щоб хоча б започаткувати позитивні зміни в галузі.

Директором ЦДКК став колишній головний лікар центру В.Жовнір. На думку Володимира Аполлінарійовича, перехід І.Ємця на нову роботу не означає, що центр втрачає хірурга номер один. «Ілля Миколайович не йде з хірургії, як мінімум один день на тиждень він оперуватиме, - сказав він. - Без його рук ми не обійдемося, деяких операцій краще за Іллю Миколайовича ніхто поки що не зробить».

Цікаво, що скажуть згодом про Ємця-міністра...

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі