Скандал довкола «Х-фактора»: Фальсифікаціям — «ні!»

Поділитися
Похоже, Виктору Пинчуку приходится возвращать народу все то, что начинается со слова «КРИВО»… Сначала – «КРИВОрожсталь»...

Схоже, Вікторові Пінчуку доводиться повертати народу все те, що починається зі слова «КРИВО»… Спочатку — «КРИВОріжсталь». А невдовзі, можливо, в ефір його ж каналу СТБ повернуть і співака КРИВОшапка, який вибув з «Х-фактора» минулої суботи й спровокував цим небачений шквал глядацького обурення.

Резонансний телепроект каналу СТБ тим часом може повільно, але впевнено перейти із суто музичної «площини» — в аля «політичну». Якщо майбутніх фіналістів позиціонуватимуть за «регіональним принципом»: Схід—Захід...

Останній, помітний за напругою, шторм глядацьких емоцій у зв’язку з «ігровими» проектами, пам’ятається, спричинила програма «Інтера» — «Великі українці». Коли не могли вибрати «найкращого» — між Степаном Бандерою і Ярославом Мудрим. У результаті, як відомо, переміг останній. І ця перемога коштувала каналу «нервових клітин», бо дійшло мало не до суду, із залученням у скандал відомих політиків, шоу-бізнесменів.

Нинішній телепроект — «Х-фактор» — здавалося б, далекий від політичних і соціальних «катаклізмів».

Проте недавній ефір немов «сублімував» нерозтрачену на Майданах народну енергію. І перевів її у спробу «масового бунту». Після справді спірного суддівського вердикту...

Як відомо, «на кону» опинилися: здібний вокаліст, учень Гнесінки Олександр Кривошапко і дует Павлік—Семенов.

Перемогли — останні. Завдяки Ігореві Кондратюку, який вирішив «так».

Глядачі вирішили інакше. У ЗМІ навіть циркулює цифра — вісім тисяч. Нібито така кількість голосів і відірвала Кривошапка від конкурентів, котрі «виграли».

Канал, утім, цифр і відсотків не оприлюднює. Мотивуючи це власною чесністю та особливостями ліцензійного формату, в якому, нібито чітко не прописано таких зобов’язань перед глядачами.

А тим часом телеглядачі справді висловили колективне обурення. Сайт СТБ навряд чи колись раніше піддавався такій масованій атаці обурених.

До хакерських зломів не дійшло, але й вони були можливі. У Києві розкидали спеціальні «листівки» на підтримку постраждалого. Що казати про східні регіони. Звідки родом Кривошапко.

А вже днями в Донецьку цей юнак заявив, що після того як троє суддів із чотирьох проголосували за припинення його участі в конкурсі, він вирішив, що більше ні за яких умов не повернеться в проект.

При цьому додав: «Якщо покличуть, то заради своїх шанувальників я обов’язково повернуся, адже на мою підтримку виступили тисячі людей, проводячи пікети, влаштовуючи бунти, готуючи петиції... Я не можу нехтувати їхньою підтримкою!».

Тим часом із «жертвою» вже провів «таємну вечерю» керівник каналу Володимир Бородянський. Подробиці умовчуються.

Але наміри каналу (за деякими версіями, вони визріли не без впливу власника холдингу Віктора Пінчука), вже задекларовано в недавньому релізі СТБ: «Ми хочемо бути чесними з нашими глядачами, тому вже цієї суботи, під час прямого ефіру, перед оголошенням про відкриття телефонних ліній, ми озвучимо остаточне рішення телеканалу, і воно обов’язково відповідатиме простому критерію — бути справедливим». Підписи: Володимир Бородянський, генеральний директор СТБ; Галина Пілютикова, генеральний продюсер СТБ.

Як виявилося, все серйозно.

На самому СТБ, в оточенні Галини Пілютикової, «ДТ» повідомили, що можливе «потурання» глядачам може провокувати й подальші скандали, бо армії шанувальників (шанувальниць), судячи з результатів (тільки каналу відомих) голосування, приблизно рівні: і в Олексія Кузнєцова, і у Володимира Ткаченка.

Що ж до талановитої Ірини Борисюк — тут може вибухнути додатковий «фокус» від шанувальників. Бо за неї найактивніше голосує саме Захід України (вона звідти родом). Не виключено, що на фінішній прямій опиниться наше «модне» державне протистояння: Схід — Захід...

Щось подібне вже спостерігалося на «1+1» у період особливої політизованості суспільства, коли на паркеті гриміли «Танці з зірками». І треба було вибирати між «східною» Подкопаєвою і начебто «прозахідним» Скрипкою.

Тим часом телефон одного з мимовільних збудників цього скандалу — судді й телеведучого Ігоря Кондратюка не відповідає кілька днів. «Опоненти» Ігоря обіцяють улаштувати йому «темну», «замочивши» своїм же ігноруванням його підопічну — обдаровану Машу Рак. Погрожують і до Майдану добратися, де він проводить «Караоке».

Тобто народний ентузіазм міцнішає. Хочеться сподіватися, що до ситуації з недавнім московським Манежем у нас не дійде. І обійдемося лише творчим переляком.

***

У ЗМІ також з’явилася лавина претензій і до ведучої шоу — Оксани Марченко. Бо її «маневр» із непередбаченою рекламною паузою, коли вирішувалася «доля людини», сприйняли за спеціальний хід, аби пропхати «синка Павліка». В ексклюзивному коментарі «ДТ» ведуча шоу Оксана Марченко повідомила, що вже в найближчій програмі в суботу 18 грудня «спірну ситуацію буде вирішено», а вона сама до останнього підтримувала саме учасника, який вибув, хоча її особиста думка ніяк не вплинула на суддівський вердикт…

— «Х-фактор» — не шоу «хороших хлопців». Це насамперед вокальне шоу. Звісно, якщо виконавець, маючи вокал, ще й «хороший хлопець», — чудово. Але передусім глядачі хочуть чути талановитий голос. Тому не дивно, що саме вибування Олександра Кривошапка спричинило бурю емоцій! У цьому проекті самі глядачі вирішують, хто залишається, а хто йде, хто продовжуватиме співати, а хто назавжди залишить сцену «Х-фактора».

І тільки з огляду на це вважаю, що ситуація потребує вирішення...

— Одні вам докоряють за нечесність у ставленні до учасника, який вибув, інші, навпаки, кажуть, що саме ви його й підтримували, тобто були на боці глядачів...

— Справді це так. Я була на боці глядачів. І вважаю, що в таких складних ситуаціях саме глядачі повинні вирішувати, і саме за ними має бути останнє й вирішальне слово. Цього я й очікувала від суддів і, звісно, була дуже розчарована тим, як завершилося суддівське голосування. Я підтримувала Кривошапка ще й після його боротьби за життя в проекті, тому що його виступ був набагато сильнішим, на мій погляд, ніж виступ Семенова і Павліка. Але це моя особиста думка, і впливати на рішення суддів я не маю права, тому суддівський вердикт був винесений таким чином. Тут мали ухвалити рішення саме глядачі, і не дивно, що ситуація, яка склалася, викликала хвилю глядацького обурення.

— Бородянський і Пілютикова прозоро натякають, що «все буде добре» вже цієї суботи. І глядачі нарешті заспокояться, отримавши свого кумира — бодай іще на один вечір. Що думаєте про це?

— Я повністю підтримую позицію каналу, висловлену в офіційній заяві, підписаній главою СТБ Володимиром Бородянським, що канал зробить усе, аби ні в кого не було й тіні сумніву, що це справедливий і чесний проект. Адже це справді так! Ніхто не має права впливати на результати голосування — ні учасники, ні судді, ні ведуча — тільки глядачі вирішують долю героїв проекту. Цієї суботи, 18 грудня, в прямому ефірі цю спірну ситуацію буде вирішено. Яким чином? Побачите в ефірі...

Взагалі я вірю, що в Україні вистачить талантів ще не на один рік. У чому секрет успіху цього шоу? Це передусім — справжні, щирі люди, це чесність. Тут збуваються мрії, й усі можуть простежити шлях найзвичайнісінької людини від безвісності до слави. Цей шанс є в кожного. І що особливо важливо — зміни в долі героїв проекту відбуваються на очах усієї країни, цей шлях часто важкий, але все відбувається дуже чесно й прозоро. Талант-шоу — це нове щире телебачення.

Замість P.S. Наскільки «щирим» виявиться це телебачення — дізнаємося вже найближчим часом. Особливо тоді, коли канал не ховатиме за ширмою результатів глядацького голосування. Зрештою «Х-фактор» — не вибори президента, а лише гра. Що тут ховати!

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі